Infekcije, nuspojave i sve ono što se trudimo da izbegnemo.
#5373 od Stole
14 Jun 2015 23:40
Da bas moze da stoji mesecima to se ne bih slozio. U proseku broj vitalnih stanica, cak i dok se drzi u frizideru, opada za oko 20% mesecno. Takodje, jako je tesko odrediti koliko si zapravo stanicao dobio ispiranjem, navodno govorimo o cifri izmedju 1 i 3 milijarde po mililitru. Sve je to nesto sto treba uzeti u obzir prilikom racunanja startera. Na kraju, svakako da se isplati, ali ja licno bih ispirao samo kvasce koje je tesko nabaviti. Mada i tada bih pre isao na yeast slanting nego na ispiranje.
#5379 od Mali Bane
15 Jun 2015 08:01
Pa dobro, i sa 20% mesecno, ako si dobro oprao mozes da imas pitching kolicinu, zavisi od velicine ture i piva koje se pravi. Ako jok - uvek moze da se napravi starter. Za tesko nabavljive kvasce pranje je obavezno, bez daljnjeg.
#5380 od civi
15 Jun 2015 08:48
jedan off,
meni je cca 50ml T-58 stajalo 4 meseca u frižideru nakon toga je skuvana tura i dodat taj kvasac, nije rađena nikakva priprema starteri ili bilo šta osim što je izvađen iz frižidera da se digne temperatura na ambijentalnu i tako je sipan direktno u fermentor i blond je ispao vrhunski.

Mislim da ste se istripovali da je pivo inficirano, to što bućka nema nikakve veze svaka fermentacija je za sebe o tome sam pisao u postu experimentalna fermentacija http://kucnopivarstvo.com/viewtopic.php?f=10&t=418
#5383 od Ron Jeremy
15 Jun 2015 09:09
Mislim, znas kad bi prosuo pivo, a da ga ne probam prvo :o NIKAD !!!
#5407 od Sava
15 Jun 2015 23:21
Prosto je neverovatno koja je razlika u ukusu kada probas pivo iz fermentora, cak i ako ga malo ohladis u frizideru, i posle par dana od flasiranja. A tek mesec dana od flasiranja.... :)
#5409 od jovanc
16 Jun 2015 00:32
Evo ljudi konacno da se oglasimo. Prvo hvala na savetima, sugestijama i najbitnije podrsci.

Fermentacija je spala na 1011 i to je to. Piva su zapakovana a rezultat cekamo. Nije smrdelo na kiseli kupus ali jeste malo jace na kvasac. Verujem da je puckanje posledica temperature i eventualno losije opranih kvasaca koji su se mozda malo i ulenjili.

Kao sto sava rece, ukus pri fermentaciji i nije bas neki ali cekamo konacni rezultat pa cemo videti da li smo omanuli negde.
Ono sto je sto smo skapirali je da vise truda treba posvetiti konstantnim uslovima fermentacije, pogotovo leti.
#16308 od vartop
10 Jan 2018 17:51
Izgleda da sam i ja „zapatio“ neku infekciju.
Slikano je posle istakanja u bure za flaširanje.
Slika
Slika
Sad se žderem ,što mrežicu za hmelj, nova, prvi put korišćena, (za pranje rublja iz DM-a.) nisam prokuvao ,već samo pošpricao starsanom.
Te naslage su bele boje, masne i nemaju nikakav miris.
Pivo sam probao , sasvim je dobrog i ukusa i mirisa.
Da li ima neke šanse, da ovo ipak nije infekcija ili se samo uzalud nadam?
#16310 od Mali Bane
10 Jan 2018 21:04
vartop je napisao:Izgleda da sam i ja „zapatio“ neku infekciju.
Slikano je posle istakanja u bure za flaširanje.
Slika
Slika
Sad se žderem ,što mrežicu za hmelj, nova, prvi put korišćena, (za pranje rublja iz DM-a.) nisam prokuvao ,već samo pošpricao starsanom.
Te naslage su bele boje, masne i nemaju nikakav miris.
Pivo sam probao , sasvim je dobrog i ukusa i mirisa.
Da li ima neke šanse, da ovo ipak nije infekcija ili se samo uzalud nadam?


Ovoliku kolicinu ЖБАЂИ nikada nisam video :lol:

Vrv je infekcija, ubuduce ne budi lenj sa prokuvavanjem svega zivog sto bacas u pivo.

Flasirano pivo prati redovno, znaci recimo na svakih 7 dana dok ne bude full gazirano. Kada bude gazirano sve u frizider i pij ga brze jebiga. Kada krene previse da peni i puca pri otvaranju (moras i dalje redovno da kontrolises) sve flase otvori i prospi (uz neku zastitu, za ne daj boze ako eksplodira flasa).
#16311 od vartop
10 Jan 2018 21:12
Flasirano pivo prati redovno, znaci recimo na svakih 7 dana dok ne bude full gazirano

Znači ,flaše da operem spolja ,jel treba i da isprskam starsanom?
Misliš da će ovo moći da se pije ili da ja to odmah prospem?
Edit: Tek sad sam shvatio da misliš na praćenje a ne na pranje. Sav sam rasejan zbog ovog. :lol:
Ali valjda je moralo da se jednom desi. Ovo je 10-ta tura kod mene i 4 ture sam pravio za prijatelja i dosad je bilo sve u redu.
#16321 od raix
11 Jan 2018 11:58
Vidim da ti je plasticni fermentor. Promeni ga. Lakse je to nego da rizikujes novu infekciju.

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 2 gostiju