Sve o pivskim softverima, kalkulatorima i ostalim stvarima koje nam olakšavaju život.
#2822 od civi
16 Nov 2014 14:01
Postovane kolege Brewe-ri,

trenutno pokusavam da napravim jedan programcici u excelu za buduce generacije oko izracunavanja uzajamne veze sladovime i grejnog tela na koje ce se kuvati te duzinu bakarne cevi koja je potrebna za hladjenje mladog piva i sve to u jedinici vremena i bla, bla, bla......
Sve ovo zasnivam na formulama iz matematike, fizike i termo dinamike. Do sada sam dosao do zakljucka da moj smederevac koji se vodi kao 7-9kW daje cistu cnagu na ringli od 2,5kW. Ovo je sve teorija i ono za sta bih ja vas zamolio je da svako od vas kome to nije problem okaci svoje iskustvo u vidu sledecih podataka koji su mi neophodni za sto preciznije izracunavanje greske i gubitaka energije

1. Vrsta grejnog tela
2. Deklarisana snaga proizvodjaca
3. Pre Boiling Gravity
4. Pocetna temperatura
5. Krajnja temperatura (u teoriji je 100 u praksi je malo drugacije)
6. Tacno vreme zagrevanja od T1 do T2
7. Litara sladovine na pocetku kuvanja
8. Tezinu lonca u kojem kuvate i materijal

Ovo je za kuvanje, a za hladjenje je mnogo veci posao jer je velika razlika u temperaturi vode iz cesme leti i zimi pa cu to raditi u nekoj drugoj temi.
Hvala svima koji su volji da pomognu.
:?:
Poslednji put menjao civi dana 16 Nov 2014 22:45, izmenjena samo jedanput
#2823 od Mali Bane
16 Nov 2014 14:22
Cim budem kuvao sledeci put zapisujem sve. Za te potrebe koristicu indukcionu plocu, jer imam tacnije podatke neko na obicnoj ringli. Je l' da oblazem lonac izolacijom? Obicno ga oblozim jer je kljuc jaci i brze se dostize ali to ti onda kontam utice na rezultate...
#2825 od civi
16 Nov 2014 15:17
Svako kuva na svoj nacin, zato i postoji greska do koje pokusavam da dodjem. Ti kuvaj normano kao i uvek samo mi kao stavku lonac navedi da je izolovan sa tim i tim
#2826 od dalibor
16 Nov 2014 20:22
Podaci sa mog zadnjeg kuvanja. Imam za svako kuvanje (nemam ih pino ) ove podatke, napravicu tabelu u excelu pa cu ti poslati.

1. Vrsta grejnog tela
Elektricni grejac u posudi za kuvanje
2. Deklarisana snaga proizvodjaca
2,2 KW
3. Pre Boiling Gravity
1.034
4. Pocetna temperatura
60 C
5. Krajnja temperatura (u teoriji je 100 u praksi je malo drugacije)
96 C
6. Tacno vreme zagrevanja od T1 do T2
45 min
7. Litara sladovine na pocetku kuvanja
24 lit
8. Tezinu noca u kojem kuvat i materijal
Ovo nisam razumeo sta si hteo da kazes.
#2827 od civi
16 Nov 2014 22:50
Izvinjavam se losa mi tastatura na tabletu, u pitanju je tezina lonca i materijal od kog je lonac napravljen.
U excel tabeli je odlicno ko moze da mi posalje.
#2829 od Shone
17 Nov 2014 01:38
Možeš li da objasniš , šta tačno pokušavaš da izračunaš. Možda je tebi jasno, ali ovim što si napisao meni nije jasno o čemu se radi. Da li misliš da proračunš šta treba kupiti tj koja jačine grejnog tela treba da bude za ono što želimo da kuvamo i u čemu želimo da kuvamo? Kako si došao do tih 2,5 kW, do te računice se može doći veoma lako, ali mene zanima kako si ti došao do nje.

Krajnja temperatura (u teoriji je 100 u praksi je malo drugacije)


Ako to ozbiljno radiš proračun mora da pokaže tačno ono što ćeš i dobiti, u suprotnom praksa je dobra ali teorija nije.
#2831 od civi
17 Nov 2014 09:57
Evo Shone pokušaću da budem jasniji.
U nekoj budućnosti svi mi bi trebali da proširimo svoje kapacitete, a novi naraštaji da sklope svoju opremu. Ono što ja konkretno pokušavam je da izračunam koja jačina grejnog tela (el. ringla, gasni gorionik, induktivni šporet, čvrsta goriva.....) je potrebna da bi se bez poteškoća kuvalo pivo u kućnim uslovima. Kao što je većina nas doživela je da kuvanje ne ide baš najboljim tokom pa sladovina ne može da proključa ili nema odgovarajuće ključanje što kasnije dovodi do neželjenih efekata.
Dakla kao što je Shone naveo vrlo je jednostavno i lako izračunati koliko kW daje neki grejač pod uslovom da imamo podatke koji su nam neophodni jer se samo vrednosti zamene u formuli. Ono što je problem tj. nije problem već kako sam ja naveo "greška" je u metodi izračunavanja jer svako ko je računao na ovaj ili onaj način je kao neke standarde uzimao vodu pa prema tome i računao. Naveo sam primer da se ključanje dogadja na temepraturi od 100 stepeni ovo je čista teorija jer se ova vrednost odnosi na klučanje destilovane vode (bez ikakavih primesa) na nadmorskoj visini od 0m što su idealni uslovi za ključanje vode, ovaj podatak kao takav nama ne znači ništa te kao takav se ne može upotrebiti nigde drugde već samo u teoriji i pravljenju nečega samo u teoriji. Svako izračunavanje oko zagrevanja bilo kog tela se izvodi preko mase tela a u našem slučaju mase vode, svi znamo da je jedan litar vode jedan kilogram opet u teoriji naravno ovo je čista voda merena na idealnoj temperaturi..... dakle podatak kao takav nam je neodgovarajući jer mi kuvamo vodu u kojoj su rastvoreni šećeri i razni minerali koji povećavaju masu sad već tečnosti a ne vode i zbog ovog podatka mi je potrebna i vrednost PBG.
Svako telo koje se zagreva se istovremeno i hladi tako da ukoliko u teoriji za zagrevanje lonca mase 5 kg treba 5 min u praksi je taj vremenski period malo duži jer sam lonac odaje toplotu okolini (gubitak toplote).
Na kraju i dogovor, pokušavam da izračunam jačinu grejača koja je potreban za kuvanje piva u kućnim uslovima zasnovano na teoriji (idealnih mera) i praksi jer je praksa pokazala da što više merenja imamo to je preciznije odredjena neka mera i smanjena mogućnost greške, sve ovo lepo spakujem u excel tabelu i svedem na jedan klik.
#2835 od Shone
17 Nov 2014 11:59
@civi

Imao sam peh, pisah malo duži post o svemu ovome pa mi je isteklo vreme boravka na forumu. A nakon pokušaja da isti post, pošaljem sve je pobrisano. Nemam vremena da opet sve pišem, zato ću biti kratak.

Ne želim da te odvratim od zadatka koji si pred sebe postavio, možda to i može da bude korisno, ali mislim da nije potrebno, ono što mene u ovom momentu zanima je:

Kada ćeš uraditi ono što sam te zamolio u temi za tvoj Imperial Stout, radi se o baždarenju opreme gde se unose vrednosti slične onima koje sada zahtevaš? Program će ti izbaciti sve ono što te zanima, u vezi tvoje opreme, na čelu sa jačinom tvog grejnog tela i gubitka koje pravi ne izolovana ili izolovana posuda za kuvanje. Mislim da je to mnogo lakše od ovog što pokušavaš da uradiš. Zbog ovog i još nekih stvari sam insistirao na značaju baždarenja opreme u pivarskom programu. Izgleda mi da ovde stvari idu uvek onim dužim i težim putem.
#2836 od civi
17 Nov 2014 12:43
Ok, mislim da me nisi razumeo.
Sada kuvam u loncu od 36l na smederevcu a želim da predjem na 50l na plin nisam siguran kakve ovo veze ima jedno sa drugim i kako baždarenje opreme može pomoći u ovom slučaju (u svakom slučaju lonac sam izbaždario).
Ono što ja želim je da na osnovu rezultata dobijenih različitim vidovima kuvanja dobijem neki okviran-približan rezultat (konstantu) za dalje računanje potrebnog grejnog tela.
Koristim Bearsmit2 i nisam primetio nikakvu razliku u dobijenim vrednostima kada stavim da je lonac težak 1 kilogram ili 100 kilograma a neka me neko ubedi da će 10 litara vode da provri za isto vreme u alu loncu od 1kg ili u zemljanoj posudi od 20 kg a sa istim grejnim telom.

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 0 gostiju