Sve te male, velike i javne tajne kod pravljenja dobrog piva.
#17320 od Komi
19 Feb 2019 10:54
Kao osnovni slad koristio sam 3kg pilsner ekstrakta a kao specijalne sam ukomljavao munich,amber,b.malt,melanoidin i jos jedan nzm tacno koji i 300grama psenicnih pahuljica. Sve zajedno 2.5kg. plus ova 3kg ekstrakta. Na kraju dobio 25L piva u fermentoru. Kuvao 32L sladovine. Ma nasukao me covjek uzeo sam bacvu toga ekstrakta. Volio bih da nisam da pravim sve od jecma. Na kvascu je danas 15-ti dan.
#17321 od SVR
19 Feb 2019 14:00
raix je napisao:Da li si pravio pivo od extrakta? On obicno daje visi fg od ocekivanog.
Flasiraj ako ti je bilo na kvascu bar dve nedelje ili duze i ako je fg uzastopno u tri merenja isti. Menzuru punis toliko da kad ubacis hidrometar malo piva prelije preko ivice. Dal je 150ml vise manje zavisi od zapremine menzure. Kad uronis hidrometar izvadi ga pa menzuru zatvori sakom i promuckaj. Tako ces da izbijes CO2 koji moze gurati hidrm.pa je ocitavanje neprecizno.


Nisam znao. Otkud ti to? Sa maltexom sam radio neki starter nisam primetio. Ako je to tacno, treba meriti i preboil i tu podesiti gravitaciju, a moze i na kraju se doda prokljucala voda i podesi OG, ima kalkulatora koji to omogucavaju.

@Komi ciji si ekstrat uzeo i koliko je pakovanje? Dobro dodje za startere
#17322 od raix
19 Feb 2019 15:48
Oce al ne bas fg 1020. Pre ide ka 1015/16 umesto 1010/12.
#17325 od Komi
19 Feb 2019 19:07
Ako mi vjerujes ne znam. Iz Srbije je sigurno ali nisam siguran da nije B. Palanka ili gcje vec.Mozda je i pekarski cak. To sam posle zakljucio. Mada mi je ovaj posrednik rekao da je pilsner. Pakovanje je bacva 70 kg. Kako mogu znati da je do njega sto nece da se spusti fg? Cemu sluze ti starteri?
#17330 od Komi
21 Feb 2019 12:22
Evo saznao sam. Becejska pivara,Prena M se zove.
#17331 od SVR
21 Feb 2019 19:23
Pravilii ljudi pivo i sa tim, ja licno nisam. Nigde ne kaze da je jecam od koga se pravi taj slad- pivarski. Jecam za pivo uzgaja se drugacije od drugog jecma za ishranu, djubrenje i dr. pa posebne sorte i sl. Samo kazu da su bacve od 70kg i 100kg za pekare. Starter ti je mala kolicina od 2-3litara koju skuvas i ohladis pa dodas kvasac, cilj je da ti se kvasac umnozi i aktivira pre dodavanja u turu piva koju si skuvao. Da se ne bi zezao sa sladom, radi se od suvog ekstrakta slada (u prahu-nema ga kod nas) pa ja koristim ovaj maltex
#17334 od Komi
22 Feb 2019 16:35
Pravio sam dvije ture sa tim extraktom kao osnovnim sladom i ukomljavao specijalne. Obe ture su mi zavrsile fermentaciju za 8 dana. Mada sam ih ostavio dvije sedmice na kvascu i probao sa pokretanjem kvasca sa dna i podizanjem temperature,nisam uspio spustit fg ispod 1020
Hoce li mi valjat to pivo za pice ili ce biti puno sladunjavo?
#17335 od raix
22 Feb 2019 18:16
Zavisi od stila. Nekad sladunjavo pivo ide u odredjeni stil nekad je to apsolutni promasaj.
@svr ja za starter koristim pilsner ili pale ale ekstrakt ...ima kod zemunaca.
#17399 od Southzion
14 Mar 2019 23:37
Stole je napisao:Ne bi trebalo da bude problema. Razlog sto ne vidis mehurice je sto to bure gotovo sigurno ne dihtuje 100%. Moje iskustvo je da ni jedno bure sa poklopcem na srafljenje ne digtuje u celosti te i zato ne vidis aktivnosti u blowoff crevu. Ako je krausen tu, ne brini se i pusti da kvasac odradi svoje.

Da li staviti najlonsku kesu pa zasrafiti fermentor da bi bolje dihtovalo, naravno star san before svega?
#17406 od raix
17 Mar 2019 19:29
Ako ti je stalo do toga da svakimolekul co2 izadje na vrenjacu onda guraj kese i dihtuj ako ne onda zavrni tobure i ostavi gana miru.

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Bing [Bot] i 1 gost