Sve te male, velike i javne tajne kod pravljenja dobrog piva.
#17854 od MilanM
06 Maj 2020 10:30
Ubaci makar 50g cascade-a, nemoj baš toliko da se stiskaš. Ubaci po završetku kuvanja, kad spustiš temperaturu na 80°C. Kad ubaciš hmelj, nastavi samo sa mešanjem 15ak min. Za to vreme će ti pasti temp. na oko 70°c, i samo nastaviš sa hlađenjem...
#17855 od Aleksandar82
06 Maj 2020 11:45
:D Nisam se stiskao neko kada unosim u program Beer Smith on mi na vecu kolicinu dodatog hmelja poveca gorcinu puno pa sam zato stavio toliko, mada bi mogao da podignem na 20 gr bez da bude gorcina velika, ja bar mislim
#17862 od Aleksandar82
13 Maj 2020 20:15
Danas sam kuvao prvu turu piva i mislim da sam nesto debelo zajebao. Kuvao sam od ekstrakta slada, posle kuvanja ohladio sa na 25 stepeni (verovatno sam tu zeznuo) i onda sam dodao Safale US-05 koji sam prethodno rehidrirao u tegli 30 mini u nekih 600ml vode. Sad je vec proslo 7 sati od sipanja kvasca u fermentator i nema ni jednog baloncica u vrenjaci i unutra mi sve deluje mirno. Temperatura u komori od stiropora je oko 20 stepeni. Nisam muckao posle presipanja u fermentator nesto puno jer je dosta zapenilo kad sam sipao iz lonca u fermentator. Da li ima spasa ili sve da prosipam.
#17863 od Mladen
13 Maj 2020 20:19
Sacekaj jos. Ne mora da znaci da kvasac nije aktivan ako se u vrenjaci nista ne desava.

Samo, nisi trebao tako hidrirati kvasac, nego u 100-150ml vode (ako je samo jedna kesica u pitanju).
#17864 od Aleksandar82
14 Maj 2020 11:46
Sinoc sam promuckao jedno dva - tri minuta i jutros je krenula reakcija ima baloncica u vrenjaci. A zasto sam tako rehidrirao ni sam ne znam, procitao sam i upustvo proizvodjaca i ovde na forumu sam se informisao pre toga ali eto uradim nesto skroz suprotno.
#17905 od Aleksandar82
21 Jun 2020 18:27
Прво пиво
Прва тура пива и мој микс рецепт. И после читања целог форума и још других десетак сајтова опет и даље нисам имао појма како и шта радити у пракси када је кување пива у питању. Ево како је протекао цео процес. Само кување без већих проблема (екстракт пилснер, хмељ Магнум 30 грама 60 минута, Стиријан Голдинг 25 грама 20 минута, Стиријан Голдинг 10 грама 5 минута) рецепт сам склепао преко Бир Смита, а требало је да буде нека верзија British Golden Alea. Кад сам пресуо пиво у ферментатор чекао сам прве балончиће у врењачи али ништа, онда сам опет промешао ферментатор (та фамозна аерација) и онда је све кренуло како треба. После 18 дана сам мерио густину била 1010 и тако је била наредна три дана (после кувања и хлађења густина је била 1050) али је пиво на првој проби из ферментатора било поприлично горко. Дошао је дан да се флашира и ту су настале муке. Флаше су биле ненормално прљве и рибао сам их 4 сата јер сам хтео у стару амбалажу од Старопрамена. Дезинфиковао сам их са ОКСИЈЕМ и кренуо са Лаки старт претакачем да их сипам у флаше. Увече 8 сати клинац од 3 године поред мене хоће да гурне главу у лонац, претакач када извучем из њега цури пиво и даље, а све то радим у трпезарији. Жена седи у дневном и крсти се кад је видела шта сам направио од пода. Кад сам себи направиш муку од посла ништа горе. Карбонизацију сам радио са декстрозом тако што сам је прокувао у води 5 минута око 130 грама на 20 литара пива, пре претакања промешао сам великом кашиком али ми је лонац и даље би сладак и лепљив после сипања свог пива у флаше (мислио сам да сам зезнуо ствар код газирања). После 13 дана сам отворио две флаше чисто да их тестирам, а наравно сам их пре тога лепо охладио. Кад сам пробао пиво све оне муке око флаширања и прања флаша сам заборавио. Не знам која је је врста пива на крају испала али пиво је лепо горко делује ми да је мало јаче са алкохолом и има екстра пену и добро је газирано.
За следећи пут обавезно боља припрема дефинитивно и хвала свима на форуму за информације које сте поделили, без тога још горе би се намучио. Уз вашу помоћ настало је прво лозничко пиво ,,Крајишник" (морао сам да га крстим :D ).
Nemate potrebne dozvole da pogledate prikačene fajlove u ovom postu.
#17912 od Mladen
22 Jun 2020 22:04
Bilo je u Idei u Loznici (na duplim trakama) domacih kraft piva. Svrati, pa vidi da li ima jos uvek, na svakom na etiketi pise koliko ima ibu-a. Probaj koja gorcina ti odgovara, i prema tome pocni da pravis pivo.

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 0 gostiju