Kuvanje sa sladnim ekstraktom.
#16834 od namilax
07 Jun 2018 23:23
Sutra narucujem opremu i sastojke za prvo pivo. Koristicu ekstrakt pale ale zbog manje koplikovanosti u odnosu na lager. Obzirom da ne volim gorka piva a volim malo jace gazirana piva molim vas za neki recept (tj. koji hmelj i kvasac a kad stigne onda detaljan recept).
1. Lonac za kuvanje je 10L do vrha. Hteo bih da kuvam dva pakovanja ekstrakta ali ne znam da li je izvodljivo zbog zapremine lonca. Da li je moguce da jednu kolicinu vode kuvam sa ekstraktom a ostatak dodam u fermentor.
2. Sta mi je jos potrebno od opreme pored kompleta? Vidim da imaju pumpe za pretakanje, punjenje, neka cevka sto se stavlja u flase prilikom punjenja.
#16836 od raix
08 Jun 2018 07:27
1. Pisali smo negde o tom postupku sve sto si pitao je moguce.
2. Od svega sto si naveo ta cevka za punjenje flasa ti je jako bitna. Ne znam na kakve pumpe mislis.
#16838 od djuro13
08 Jun 2018 14:11
Preporučio bih ti da još jednom iščitaš teme u ovoj sekciji foruma:

viewforum.php?f=36

Prilikom prvih kuvanja sa ekstraktom i uz upotrebu steeping grains, svi smo kačili prilično detaljan prikaz svih koraka i sirovina (sa slikama i objašnjenjima).
Mislim da ti može biti od koristi.

Ja ove pumpe za pretakanje ne koristim - dovoljno korisno je i ovo:
http://www.majstorzapivo.com/shop/punjac-boca/
Ovo će ti ionako biti potrebno tek za oko 3 sedmice nakon kuvanja, kada ti dođe vrijeme za flaširanje.
Potraži po forumu recepte, provjeri šta je dostupno od sirovina u ovim prodavnicama, sve lijepo pripremi pa kreni u kuvanje.
Pozdrav.
#16839 od namilax
08 Jun 2018 17:20
Hvala na odgovoru.
O opremi cu na drugoj temi da ne zatrpavam ovu.
Ovde o pivu. Probao bih prvo Belgian Pale Ale od ekstrakta. Jel zeznuto za pocetnike? Ili neko drugo svetlo slicnih karakteristika lakse za spremanje (bez steeping-a, dry hoping-a i ostalih dodatnih zajebancija za prvi put).
#16854 od namilax
10 Jun 2018 23:14
Evo ja nesto smuckao uz pomoc forumasa, interneta i brewersfriend-a. Posto sam pocetnik molim iskusnije da se umesaju i daju savet sta i kako izmeniti.

HOME BREW RECIPE:
Title: Belgian Pale Ale
Author: Milos

Brew Method: Extract
Style Name: Belgian Pale Ale
Boil Time: 60 min
Batch Size: 21 liters (fermentor volume)
Boil Size: 9 liters
Boil Gravity: 1.067
Efficiency: 35% (steeping grains only)


STATS:
Original Gravity: 1.052
Final Gravity: 1.016
ABV (standard): 4.8%
IBU (tinseth): 22.46
SRM (morey): 8.04

FERMENTABLES:
1.7 kg - Liquid Malt Extract - Pilsen (38.6%)
1.7 kg - Liquid Malt Extract - Pilsen - (late addition) (38.6%)

STEEPING GRAINS:
500 g - German - CaraRed (11.4%)
500 g - German - Melanoidin (11.4%)

HOPS:
35 g - East Kent Goldings, Type: Pellet, AA: 5, Use: Boil for 60 min, IBU: 18.2
15 g - Styrian Goldings, Type: Pellet, AA: 5.5, Use: Aroma for 15 min, IBU: 4.26
15 g - Styrian Goldings, Type: Pellet, AA: 5.5, Use: Aroma for 0 min

YEAST:
Fermentis / Safale - Safbrew - Specialty Ale Yeast T-58
Starter: No
Form: Dry
Attenuation (avg): 70%
Flocculation: High
Optimum Temp: 12.22 - 25 C
Fermentation Temp: 20 C


This recipe has been published online at:
https://www.brewersfriend.com/homebrew/ ... n-pale-ale

Generated by Brewer's Friend - https://www.brewersfriend.com/
Date: 2018-06-10 21:10 UTC
Recipe Last Updated: 2018-06-10 21:09 UTC
#16860 od djuro13
11 Jun 2018 18:43
Mislim da ti je baš knap da planiraš ključanje 9L sladovine u loncu od 10L.
Takođe - kad smo planirali prvo kuvanje, neko iskusniji je pomenuo da bi za kuvanje od ekstrakta i 30 minuta ključanja bilo dovoljno pa tako i radimo.
Neko će se već oglasiti po ovom pitanju - ako riješiš da skratiš vrijeme kuvanja treba i da koriguješ količine hmelja (vidi kako se mijenja IBU u kalkulatoru ako skratiš vrijeme kuvanja)
#16862 od namilax
11 Jun 2018 20:03
Uzecu to u obzir. U nedelju bi trebalo da se kuva pa cu se javiti za dan dva sa celim procesom pa da me ispravite sta treba.
Jel iz lonca kada se ohladi samo prespem u fermentor ili moram da pretacem sa crevom?

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost