Kuvanje samo sa žitaricama.
#17840 od Miodragz
04 Maj 2020 00:43
Imali smo neki okvirni razgovor u udruzenju o grupnoj nabavci specijalnih sladova i to me je podstaklo da pokrenem ovu temu. Zbog situacije u kojoj se nalazimo, svim kucnim pivarima je palanka osnovni slad i vremenom su se standardizovali recepti gde su korisceni specijalni sladovi za obogacivanje palanke. Za tu svrhu u upotrebi su uglavnom kristal, munich, vienna, pale ale, kara, psenica, ovsene pahuljice i eventualno neki seceri. Sa druge strane opsti stilovi koje kuvaju svi su IPA, APA, NEIPA, Amber Pale Ale, Lager, Kolsch, Saisson, Wit, PumpkinAle, Proter i Staut.
Obzirom da sada ima dobar deo clanova koji kuvaju ogromne ture, pa samim tim i imaju veliko iskustvo mislio sam da napravim ovu temu gde bi se dale smernice, nama koji povremeno kuvamo, o opstem procentualnom udelu razlicitih tipova slada u odnosu na najpopularnije stilove - a sve sa ciljem boljeg planiranja grupne kupovine i kvalitetnijeg konacnog piva.
Primer recimo:
Kolsch - 75% Palanka, 25% Minich
Vi svakako dodajte stilove i sladove koje mislite da sam preskocio.
Hvala.

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost