Što bi naši stari rekli: "A čiji si ti?"
#17770 od Nik
26 Dec 2019 16:26
Cao ekipa,

ja sam novi clan ove sjajne komune i nadam se da cu uskoro postati i novi kucni pivar, koji pravi i uziva u sopstvenom pivu :)

Zadnjih par nedelja citam sve sto mi padne pod ruku o proizvodnji piva i imam osjecaj da sto vise citam, vise sam zbunjen :shock:

Kada sam se tek zainteresovao za kuvanje, pogledao sam par klipova na yt i cinilo mi se kao jednostavna procedura, rekoh super, teorija savladana, samo da kupim par alatki i akcija moze da pocne. Naletim na ovaj forum, procitam temu "neophodno znanje za pocetnike" i skontam da nista ne znam :) Nastavljam dalje sa savladavanjem teorije i sigurno mozete od mene ocekivati neka pitanja u buducnosti.

Trenutno pored teorije razmisljam i sta od opreme da kupim. Fermentaciju sam rijesio jer mi je otac varioc i vec je pravio neke fermentore sa konusnim dnom tako da se moze reci da sam to obezbjedio. Sto se kuvanja tice, vidjeo sam kod majstora speidel braumeister i ucinilo mi se kao bas dobra sprava, ponajvise zbog lakog odrzavanja temperature ali mi je to skupo. U medjuvremenu sam naletio na neki arsegan easybrew u migrosu koji je dosta povoljniji pa trenutno razmisljam o njemu. Ako neko ima iskustvo sa tom spravom neka kaze valja li i da li se isplati. Meni se ti gotovi sistemi svidjaju zbog odrzavanja temperature, jer mi se cini kao da sve zavisi od nje. Ostale neophodne sitnice cu vjerovatno uzeti u majstoru. Jedino je neka nestasica star sun-a pa ako neko zna gdje moze da se uzme mimo ovih specijalizovanih radnji, molim za pomoc :)

Toliko od mene za sada. Hvala svima.
Pozdrav.
#17772 od Stari S.W.A.T.
01 Jan 2020 05:07
Nije ti neophodan StarSun. Imaš sasvim korektno sredstvo na https://www.mojepivo.com/chemipro-oxi-1-kg.html
Prodaju ga i na manje količine.

Što se opreme tiče razmišljao sam da uzmem Grainfather, koji je kao top sprava u klasi tih koju si video u Migrosu. Na kraju sam digao ruke od kuvanja u vreći (BIAB) i sastavio sistem od tri posude, koji će jednog dana prerasti u neki HERMS nadam se.
Posuda za kuvanje (boil) i posuda za toplu vodu (HLT) su mi inox lonci od po 36L iz Metroa. Posudu za ukomljavanje (MLT) sam napravio od 36-litarskog ručnog frižidera za plažu i to me je spasilo odrzavanja temperature, jer za sat vremena ne izgubi više od pola stepena. Taj sud praviš tako što pri dnu izbušiš rupu, kroz koju ide fiting, na njega spolja slavina, a iznutra neki bazooka filter (ima ih jeftino na Aliju ili skuplje u Migrosu).

Opet, svako po svom ukusu...
Pitaj šta treba!

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 2 gostiju