Čekaj, pivo se kuva? Gde mogu da se informišem?
#17712 od Stari S.W.A.T.
11 Dec 2019 14:22
Elem, s obzirom da sam užasno svež u pivarstvu Beersmith mi je užasno komplikovan još uvek. Savladaću ga pre ili kasnije, ali trebaće vremena.
Naime, nameračio sam se da skuvam jedan recept sa Beersmith-a, tačnije ovaj: https://beersmithrecipes.com/viewrecipe/1645/bells-two-hearted-ipa

Problem mi je što ne umem da prilagodim recept svojoj opremi, te precizno odredim potrebne količine vode.
Problem No2 je nedostatak originalnih sastojaka na našem tržištu, pa je potrebno zameniti:
- Caramel/Crystal Malt 20L (39,4 EBC) sa Cara Crystal WEYERMANN koji može da se nađe kod nas, ali je u rasponu 110-130 ECB. Ako je samo problem u boji nije ni važno.
- Onu tabletu sa Irish Moss
- Originalni kvasac sa Safale US-05...
Pokušao sam da odradim te izmene u receptu u Beersmith-u, ali mi se ozbiljno menja količina alkohola i razni drugi parametri.

Sve sam pobrkao!!!

Kao što naslov kaže, ako nekog ne mrzi da mi pošalje prilagođen recept mojoj opremi i sastojcima koji imaju da se pronađu kod nas, bio bih zahvalan!

Oprema:
- MLT 36L od ručnog frižidera
- Lonac za kuvanje Inox 36L
- Lonac za toplu vodu isto 36L
- Fermentori su one plastične kante iz MojePivo

Voleo bih da izbacim bar 20L flaširanog piva.
#17729 od Teopis
14 Dec 2019 11:09
Možda ovako?

Recipe Specifications
--------------------------
Boil Size: 24.81 L
Post Boil Volume: 22.92 L
Batch Size (fermenter): 22.00 L
Bottling Volume: 20.00 L
Estimated OG: 1.065 SG
Estimated Color: 17.8 EBC
Estimated IBU: 59.4 IBUs
Brewhouse Efficiency: 65.00 %
Est Mash Efficiency: 65.0 %
Boil Time: 60 Minutes

Ingredients:
------------
Amt Name Type # %/IBU Volume
5.62 kg Pale Malt (Weyermann) (6.5 EBC) Grain 1 80.0 % 3.66 L
0.94 kg Vienna Malt (Weyermann) (5.9 EBC) Grain 2 13.3 % 0.61 L
0.23 kg Cara-Pils/Dextrine (3.9 EBC) Grain 3 3.3 % 0.15 L
0.23 kg Caramunich II (Weyermann) (124.1 EBC) Grain 4 3.3 % 0.15 L
20.50 g Centennial [10.30 %] - Boil 60.0 min Hop 5 22.6 IBUs -
13.67 g Centennial [10.30 %] - Boil 45.0 min Hop 6 13.9 IBUs -
13.67 g Centennial [10.30 %] - Boil 30.0 min Hop 7 11.6 IBUs -
20.50 g Centennial [10.30 %] - Boil 15.0 min Hop 8 11.2 IBUs -
0.30 tsp Irish Moss (Boil 10.0 mins) Fining 9 - -
14.17 g Centennial [10.30 %] - Boil 0.0 min Hop 10 0.0 IBUs -
1.0 pkg Safale American (DCL/Fermentis #US-05) [50.28 m Yeast 11 - -
28.35 g Cascade [5.50 %] - Dry Hop 14.0 Days Hop 12 0.0 IBUs -
28.35 g Centennial [10.00 %] - Dry Hop 14.0 Days Hop 13 0.0 IBUs -


Mash Schedule: Single Infusion, Medium Body, Batch Sparge
Total Grain Weight: 7.02 kg
----------------------------
Name Description Step Temperat Step Time
Mash In Add 18.31 L of water at 73.1 C 66.7 C 60 min

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 4 gostiju