Čekaj, pivo se kuva? Gde mogu da se informišem?
#17582 od ZippaYa
25 Sep 2019 15:55
Molim savete, iskustva, sugestije za sledeći plan:

- Imam dve plastične tegle Ekstrakt ječmene sladi Sladovna Bruntál, Pale Ale, 1.7kg (stajale na sobnoj T ali neće im ništa biti),
- oko 100g Cascade vakumiran stoji u frižideru (tu računam da je hmelj pao sa 6,3% na bar 5 ili 5,5%).
- kesicu ale kvasca (safale us-05) isto u frižideru
Sve je iz Zemuna.
- dodao bih i oko 1kg šećera na početku kuvanja
- Tu je i koje kilo aronije u zamrzivaču - recimo mesec dana mrzne, dakle gljivice i ostali zagađivači bi trebalo da su mrtvi ili će ih ubiti kuvanje koje planiram prvo da uradim sa njom. Pre kuvanja pranje pod mlazom vode i otklanjanje eventualnih peteljki i sl.

Plan je da aroniju krčkam 10ak min sa malo vode i recimo 20% šećera (200g na kilo aronije), da dobijem mešavinu sirupa i pulpe. Imajte u vidu da je količina šećera koji stavljam za sirup prosek uzet prema receptima za pravljenje sirupa od aronije za razblaživanje, a taj odnos sam našao i u receptima za vino od aronije.

Extrakt bih kuvao sat vremena sa nekom kupovnom vodom recimo rosa ili možda pola rosa pola kupovna DeMi voda. Kuvao bih obe tegle odjednom u 10ak l vode (imam lonac 15-20l prečnika >35cm i ringlu na šporetu prečnika <20cm), a kad sve završim pri hlađenju bih dodao još 10ak iz frižidera direkt u primar.

Cascade bih ubacivao: 20g na 60min (gorčina), 25g na 30min (ukus) i 30g flameout (miris).

Sirup i pulpu bih takođe ubacio posle flame out-a, jer su već krčkani.

Cascade poslednjih 25g (ili koliko ostane) bih ubacio (u vrećici) u primar, posle primarne fermentacije, a 5-7 dana pre sekundara i flaširanja. (Ovo mi je manja frka zbog čistoće). Ili 5-7 dana pre flaširanja u sekundar. U bilo kom slučaju pre ubacivanja bih je svakako natopio u medicinski alkohol zajedno s hmeljem radi dezinfekcije.

Šta me interesuje i gde nisam siguran (a nisam siguran ni u šta jer nemam sličnog praktičnog iskustva):
Koliko bi mi aronije trebalo za cca 20l ejls a da se ukus oseti ne u tragovima i naznakama nego baš da se oseti aronija? Tj da li je neko radio sa nekim oporim voćem??
Da li cascade u navedenim količinama može da dovoljno okisi ukus, jer je aronija jelte izuzetno opora?
Da li da dodajem neki med ili dodatni šećer koji bi opet dovoljno ubio oporost aronije?
Pola rosa, pola kupovna DeMi voda? Ima neko nešto protiv?
Da li da pulpu aronije izbacim kad presipam u primar ili ne?
Ne znam kako se sitni komadići bobica ponašaju kasnije tj da li će pasti na dno pre sekundara?
i 2 dry hop pitanja:
da li je 25 g dovoljno i koliko dugo držati za jači ukus hmelja (IPA stil) a da opet ne prekrije oporost i ukus aronije?
Da li dry hop u primaru ili u sekundaru?

Ako još nešto se setim - dodaću
#17584 od ZippaYa
26 Sep 2019 10:36
Sad sam skontao da bi bar onaj deo oko oporosti aronije trebalo da odgovara oporosti dunje, pa AKO JE NEKO RADIO IPA SA DUNJAMA ili ima link za takav recept - molim pomoć.
Uzeću u obzir da bi aronije trebalo da imaju mnogo veći udeo šećera i sokova - ovo čisto iz ličnog doživljaja nepotkovano nekim konkretnim podacima, ali iskopaćemo i to.
#17589 od ZippaYa
27 Sep 2019 12:43
raix je napisao:Aronija mi je prilicno trpka...puna tanina bas je ne bih u pivu. Mozda pre u vinu.


da i žena me odgovara zbog toga, a i posebno što nismo baš iskusni... mada sam pronalazio recepte za sour ejlove od aronije koje nešto baš i ne volEm. Mikeler ima neko sa spontanim vrenjem, ali on je Mikeler...

sa druge strane šećer ili med bi mogli ubiti oporost/trpkost, a ako to ne zadovolji može se blendovati sa nekim kiselim voćem/sirupom što bi definitivno izbacilo oporost. znam jer od čistog soka aronije dodatkom limuna dobijam ekstra pitki i osvežavajući sok.

razmišljam da skuvam standardnu IPA sa ovim što imam, a posle da se u sekundaru zezam sa pola ture i aronijom.
#17591 od raix
27 Sep 2019 16:09
Sour ejlovi tipa lambic ...gueuze ...tj ta koje su frementirana divljim kvascima...bakterijama zahtevaju odredjenu trpkost od tanina. Sta vise prilikom masha se i vodi racuna da se izvuce sto vise tanina iz ljuske slada. Kasnije ih ti divljaci lepo ukombinuju u tu kiselu notu, vockastu a ponekad i pomalo cudnu aromu sena i štale. Belgijanci na sve to dodaju voce. Tu je vrv Mikeler napravio konstataciju divlji kvasci + aronija = mikeler kreativno _pivo_koje ce popiti vrv neki zaludjenik.
Smatram da ipa sa cascade + us05+ aronija + ekstrakt sladovine => lose pivo.
Ako si bas zapeo gledaj da ti ibu ne bude visi od 15.

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 2 gostiju