Čekaj, pivo se kuva? Gde mogu da se informišem?
#17580 od mike pirke
25 Sep 2019 14:44
Dobar dan svima, nov sam na ovom polju pa me interesuje dali mogu nekako da ''olecim " pivo koje sedi vec desetak dana u fermentoru i nije pocelo sa vrenjem.Najverovatnije je zbog loseg dihtovanja burenceta u kome sam ga sipao,u pitanju je zlatar plast od 15 l ,mada sam video da bas lepo nedihtuje kad sam ga kupovao al reko da ga izolijem krep trakom i deblim selotejpom oko poklopca i to ce drzati, medjutim izgleda negde je pustalo,e sad me interesuje dali je sve propalo ili jos uvek ima nade da ga spasim, nije bilo venca ali sam primetio da se malo balon poceo bubreti, tako da sam ipak mislio da je sve ok inace bih ga jos treceg dana prebacio u drugi fermentor.Ispostovao sam proceduru kuvanja i komljenja , narocito higijenski deo tako da i s te strane neverujem da sam nesta zabrljao, ako je neko imao slican problem ili ima resenje dobro bi mi doslo, unapred hvala svim clanovima na savetu,pozz !
#17581 od raix
25 Sep 2019 14:56
Verovatno je sve ok. To sto nije dihtovalo ne znaci da nije bilo fermentacije. Kvasac je vrv vec pai na dno. Ostavi ga u buretu jos nedelju dana, tada izmeri FG. Ako je FG ocekivan flasiraj, ako nije tj visi je onda ostavi jos sedam dana pa flasiraj.
#17583 od mike pirke
26 Sep 2019 08:27
Hvala na odgovoru,znaci da izmerim fg za nedelju dana ,i ako je dva tri dana zaredom isti da ga flasiram, naravno da dodam secera prilikom flasiranja.Pripremio sam neke zelene flase od malog niskog piva ,dali mogu u njima posto sam negde procitao da je najbolje da lezi pivo u braon flasama, mada i njih imam al ih cuvam za sledecu turu kuvanja gde cu biti malo sigurniji u celi proces.Tnx
#17585 od mike pirke
26 Sep 2019 22:48
izmerio sam danas FG i bio je oko 1.032 ili oko 8,4 Brixa , koliko sam se informisao trebalo bi biti dosta nizi pre flasiranja, negde oko 1.010-1.015, probao sam pivo ima i gorcinu i ukus , sam nema ni malo CO2, dali takvo treba da je nakon prve fermentacije ili da malo rezni, pretpostavljam da ce tek u flasama da napravi CO2 kad mu budem dodao jos secera, i dali da koristim neki kvasac za sekundarno vrenje ?
#17593 od mike pirke
28 Sep 2019 07:56
Merio neki refraktometrom za vino, koji ima neke tri skale ,prva Je Oe,druga brixi i treca ne pamtim, na Oe je pokazalo 34, ja preveo u brixe i ispalo oko 8,4 , pa posle na skali refratometra za pivo na slici sa neta paralelno toj visini brixa od 8,4 je 1,032 fg.Mislim da je to to, ali izgleda nije, kako god ,flasiracu ga ovih dana pa cu javiti. E i dali sam trebao da aeriram tu turu, mozda i zbog toga kvasac nije lepo odradio , to sam se naknadno setio jer nisam aerirao, juce sam skuvao drugu turu i aerirao sam muckanjem balon tako da cu sad ocekivati drugi rezultat, aj videcu, u sv slucaju hvala na savetima, pozz
#17594 od raix
28 Sep 2019 17:04
Oe i FG ti je isto. Zavrti fermentor a da nebuckas pivo koliko da ti se digne kvasac sa dna fermentora. Ostavi ga minimalno jos nedelju dana pa meri fg. Verovatno kvasac sporije radi zbog toga sto nisi aerirao sladovinu. Sad je kasno da mu ubacujes kiseonik dobices pivo sa ukusom kartona.
#17606 od Stive_O
22 Okt 2019 17:35
Imam i ja jedno pitanjce. Uzeo sam starter set za pale ale sve odradio po ps u mada i nema tu sta da se pogreši ali u vrenjači se nista ne desava već dva dana pa sam malo zabrinut ipak je 23l piva u pitanju :D. Da li imate neki savet ili objašnjenje. Inače fermentator sam kupio u Majstor za pivo.

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost