Fotografije, sheme i uputstva kako napraviti svoju opremu za proizvodnju piva.
#17546 od selko014
22 Avg 2019 21:34
Da l je neko ugrađivao grejač na lonac, u mom slučaju bi bilo pivsko bure s odsečenim poklopcem, znači napravio bih lonac od bureta (30l). Kasnije po potrebi bih navario još jedno bure od 30l i imao 60. Sve po potrebi, neću da srljam odmah pa da zajebem nešto. Da li je neko ugrađivao grejač 2, 2.5kw i na koji način, bitno mi je da može da se menja na neki način jer za veću količinu ide veći odnosno jači grejač. Dodao boh stc1000 ili neki drugi kontroler temperature koji bi preko sklopke palio odnosno gasio grejač te bi održavao temperaturu ukomljavanja po potrebi na određenih 66 67 koliko nalaže recept i mislim da bi to bilo najbolje rešenje za ukomljavanje bar po meni, nema plina odvrtanja i zavrtanja nema maltreta sa vatrom a smatram da bi tu mogao i da ukomljavam i kuvam. Da li je to neko radio, ili je ovo nova ideja za rešavanje mnogih problema, neko iskusniji savet da mi da? :?:
#17549 od civi
23 Avg 2019 09:28
Javiće se oni koji su ugrađivali grejače, najveći problem ove metode je što slad padne na grejač pa izgori sladovinu a senzor ne konstatuje da je temperatura skočila.
#17550 od Mali Bane
23 Avg 2019 10:36
Ukomljavanje sa grejacem unutra ne moze. Prosto ne mere :D
Kuvanje - prohromski za bojler. Mada ja bih pre isao i IEG Lestane (ili ako nisi iz BGa nadji lokalnog spravljaca grejaca) i po narudzbini ti urade snagu i duzinu (slobodno gadjaj da bude duzi, da bi manje zagorevalo). Standardan razmak izmedju konektora i nakacis. To je opasnija varijanta. Bolja je konektor kao za one grejace radijatora, to je bukvalno konektor i mnogo je bezbednije ali na tom debelom buretu treba i mnogo deblju rupu izbusiti jebiga.
#17551 od Spid3rmonk3y
23 Avg 2019 10:47
Super post. I mene ovo zanima jer imam prohromski kazan za bojler od 80L i bilo bi super da moze da se ukomljava i kuva u njemu.
Samo me zanima zasto mislite da ne moze ukomljavanje? Ako se postigne temperatura pre dodavanja slada, i onda iskljuci grejac da se ne bi lepilo, dodje isto kao BIAB u serpi. Ili?
#17552 od selko014
23 Avg 2019 16:09
Akonstavim recimo lažno dno a grejač naručim da se napravi spiralni po dnu preko kojeg ide lažno dno, znači nema direktnog dodira sa sladom. Možda neki talog ali svakako sonda od stc koja bi bi očitavala temp nezavisno od grejača, i nema nikakve veze da li će doći talog do grejača ili neće zbog temp jer stc pali grejač preko sklopke a ne sonda u grejaču preko koje ide napajanje istog, ispravite me ako grešim. Sve u svemu mislim da je ovo dobro rešenje samo ako se može izvesti.
#17553 od velja
24 Avg 2019 06:03
Za tu vrstu regulacije temperature se koriste PID regulatori, tipa REX-100. Zaboravi SCT1000. On je za frizider odlican ali za ovo ne valja.