Čekaj, pivo se kuva? Gde mogu da se informišem?
#17450 od ConeH2R
20 Apr 2019 09:26
Pozdrav drugari! Napravio sam sr.nje totalno :))) Iz fermentora je išlo crevo u plastičnu flašu pola litra sa Starsanom. Ja pametnjaković nisam ni video da je fermentor povukao Starsan iz flašice nazad, podignem još dodatno flašicu nešto iznad fermentora, zinem kao majmun sa strane i sve se lepo sruči u fermentor, tj.nekih 3-4 cm iz flaše od 0.5l. Pretpostavljam da treba da se baci ali me zanima da li neko je imao sličan problem i da li uopšte sme bar da se degustira. Video sam da je to sredstvo u nekim koncentracijama dozvoljeno za ljudsku upotrebu, neki ne ispiraju flaše uopšte... Jaaaaooooj, moj Cirta Pale Ale....
#17451 od civi
20 Apr 2019 10:11
star san može da ubije kvasac i da dodje do loše tj. nepotpune fermentacije. Nisi napisao koja količina piva je u fermentoru ali lično mislim da tu osim offofa nešto nalik metalnom ukusu ništa drugo neće faliti pivu.
Ostavi ti to da fermentiše i pamet u glavu
#17452 od ConeH2R
20 Apr 2019 10:14
Završena fermentacija. 20 litara. Krenuo sam pametnjakovic da pretačem, podigao fermentor zajedno sa flasicom i eto....
#17453 od vartop
20 Apr 2019 17:38
Sledeći put umesto star-sana, stavi neku dobru rakiju. :)
#17454 od ConeH2R
21 Apr 2019 21:24
Tako ce i biti :))) U flašama je. Nisam nigde našao nekih konkretnih podataka o većem procentu... Kada malo bolje razmislim šta sam sve pio, ovo mi dodje kao limunada :))))
#17456 od civi
22 Apr 2019 12:44
ma to ti je skoro pa običan deterdšent za sudove dodje ti isto ko da nisu lepo isprani sudovi, samo rokaj :-)
#17463 od ConeH2R
29 Apr 2019 17:03
Živ sam braćo! Juče sam popio dva komada i nisam ništa primetio što se tiče ukusa a i tegoba :D :D :D Dobar osećaj dok piješ, kao da hodaš po minskom polju :lol: :oops: :shock: :lol: . Hvala na informacijama, malo je falilo da bacim... :pivce: :ziveli:
#17464 od raix
29 Apr 2019 18:58
Nista. Samo si dodatno razblazio rastvor, sumnjam da si pobio kvasce sa 300ml rastvorenog starsana. Btw deterdzenti se generalno ne bi trebalo da se resorbuju u t.crevur vrv ces ih samo iskakiti. I to malo fosforne kis te nece ubiti. Jbg samo si razblazio citra pale ale.
#17465 od ConeH2R
29 Apr 2019 21:58
Slabije je gazirano. Prošlo je oko 7-8 dana od flaširanja (beli šećer). Videću za 10ak dana kako ce da reaguje, mada mi je i temperatura gde su flaše stajale bila oko 17 C. Aj kada sam već tu da probam da dobijem odgovor. Pravio sam prvi put neki Oatmeal Dry Stout. Našao recept na nekom Švabskom sajtu. Nahvalili ga... Stoji u flašama jedno 20ak dana. Probao ga juče, nešto mi ne šmeka baš. Ima neki kiseli ukus. Nekako se oseti lepo ukus piva i onda se oseti kiselina... Gledao sam šta bi moglo da bude, ne mogu da ukapiram da li sam nešto pogrešio ili treba da sačekam da kvasac odradi posao. Prvi put pravim ovo pivo pa ne znam... U principu sam sve kontrolisao koliko sam mogao. Higijena, temperatura, proces... Ispalo mi je malo jače, 1.052. To pivo bi trebalo da bude 4% alkohola...
#17466 od civi
30 Apr 2019 13:44
Može da bude svašta, u principu staut može da kisi i to je baš bedak. Odležavanjem će se kiselos smanjiti ali ne verejum da će da isčezne skroz.

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 2 gostiju