Čekaj, pivo se kuva? Gde mogu da se informišem?
#16872 od namilax
13 Jun 2018 01:42
Oprema i sastojci stigli danas. Sutra stize mlin i ekstrakt slada jer neki zamlaceni iz "mojepivo" umesto dve kantice ekstrakta poslao kesu slada. Inace mi se ovo cesto desava sa raznim firmama da mi greskom posalju nesto drugo. Hmelj i kvasac sam odma gurnuo u frizider na nekih 5 stepeni do nedelje jer tada planiramo kuvanje. Temperatura u podrumu, gde ce se obaviti fermentacija, je u najtoplijem delu dana 18 stepeni. Nocu sigurno ne pada jer ni spoljna ne pada ispod te temp. Nadam se da su ovo ok uslovi pa sad neko pitanjce:
1. Izgleda da cu uzeti lonac za kuvanje 25-30L pa me zanima:
1a. Da li svu kolicinu vode da stavim odma?
1b. Da li odma dve kantice ekstrakta ili na pocetku i na kraju po jednu?
1c. Da li ekstrakt dodajem kada pocne da kljuca ili par minuta pre kljucanja?

2. Koliko sam skontao steeping se radi: kada "glavna" voda dodje na 65-68 stepeni onda se mleveni slad, ubacen u vrecicu, krcka jedno pola sata na toj temperaturi. Posle tog vremena se izvadi vrecica, iscedi slad (ili da ga properem) i pojaca vatra da dodje voda do kljucanja?
2a. Da li moze slad u vrecicu za hmelj iz "majstora" ili treba neka gusća vrecica?

3. Sto se tice pranja opreme sa OXI-jem (skupo mi bilo da uzimam StarSan sada pored svega), pre samog koriscenja svakog dela opreme (mislim i na flase i cepove) OXI dobro isperem provrelom (vrucom) vodom ili moze provrelom pa ohladjenom?

Toliko za sada. Kada mi jos nesto ne bude jasno javljam se. Pozdrav i svako dobro.
#16873 od Mali Bane
13 Jun 2018 23:44
OK, imam ograniceno iskustva sa ekstraktom pa idemo sta iskopah i cega se secam:

https://byo.com/newbrew/extract-with-grains/ - svakako ovo procitaj

1a - da, sva voda, tj cela preboil kolicina
1b - jedna na pocetku, druga na kraju. Bitno je da uzmes beersmith i da u njega ubacis ekstrakt. Sa sve time kada se ubacuje u kljucanje. Jer ce ti u startu biti redja sladovina pa ce ti trebati manje hmelja za istu kolicinu gorcine. Svakako iskoristi softver i stavi u sastojke pola ekstrakta a drugu polovinu kada ubacujes stikliraj - 15 minutes late boil. Pa koriguj kolicinu hmelja za gorcinu dok ne dobijes cifre iz recepta.
1c - Slobodno kad krene da kljuca ali polako i uz mnogo mesanja, druga stvar - isperi sa vrucom vodom kanticu da sve izvadis.

2 - https://byo.com/article/6-steps-for-steeping-grains/ - tu imas u vezi steepinga
2a - Vrecicu idi u DM i kupi onu za pranje odece i ona ti je ko lutka.

OXI se razmucuje u vrucu vodu, slobodno 80-100 stepeni, u njemu cistis samo stvari koje POSLE KLJUCANJA/HLADJENJA dolaze u kontakt sa pivom. Znaci fermentor, vrenjaca i ne znam kakva ti je oprema ali kontas princip.
Cepove prosto prokuvaj par minuta i ko lutka, ja sam bar tako radio ranije :D
#16878 od namilax
17 Jun 2018 23:47
Danas bilo prvo kuvanje pa ajd da se pohvalim. Sve je proteklo u najboljem redu. Malo nas je zezala vatra pa je kljucalo jedino sa poklopcem. Za sledeci put plinski gorionik.
U fermentoru 19+ litara. Bilo je 20L ali kada sam uzeo mikser da aeriram tecnost, malo veca brzina i malo se razletelo van fermentora + rashod u menzuri za merenje gustine. Zaboravio sam da izmerim gustinu bez kvasca pa sam to uradio posle aeracije. Fermentor stavljen u mracan podrum na konstantnih 18 stepeni.
OG: 1.053
Prema aplikaciji treba da je 1.051
1. Da li ce imati dovoljno kvasca obzirom da sam merio SG posle aeracije a tecnost iz menzure prosuo?
2. Kada mogu da ocekujem prve mehurice u vrenjaci?
#16879 od raix
18 Jun 2018 07:05
1.bice dovoljno nije to velika razlika.
2. Najkasnije za 48h od stavljanja kvasca. Pod uslovom da fermentor dihtuje. Sigirniji pokazatelj je pena na povrsini ili jos bolje - na rubu ferm.ostane prsten do nivoa gde je vrh pene. - vidi se a da ne ptvoris ferm.
#16880 od namilax
18 Jun 2018 14:00
Bio jutros da proverim, fermentacija sve u 16. Sinoc sam skinuo cep sa vrenjace jer sam mislio da ce da gusi CO2 pa video jutros da i tecnost iz vrenjace izadje povremeno sa CO2. Posle dolio jos malo alkohola, stavio cep i sada tecnost vrlo malo menja nivo dok mehurici samo biju.
https://www.youtube.com/watch?v=JiTkWqxfrnc
#16885 od namilax
20 Jun 2018 02:24
Danas vec slabi fermentacija. Izbaci jedan mehur na 5 sekundi. Jel normalno da tako brzo prestane ona pocetna (burna) fermentacija? Da li malo da uzburkam fermentor?
#16903 od namilax
30 Jun 2018 01:54
U nedelju je 14 dana od sipanja u fermentor. Trenutno mehurici na vrenjaci izlaze na svakih 12-15 sekundi u proseku(izadje 2-3 mehura za redom pa 20 sekundi tajac pa onda jedan mehur na 8-9 sekundi, pa dva na 14 sekundi i tako dalje). OG je 1.053 a prema programu FG treba da je 1.014. Temperatura je konstantna tokom 24h i iznosi 18 stepeni. Nisam otvarao fermentor ali kada prislonim lampu na fermetor vidim da pene vise nema. Na vrenjaci mirise na pivo (bez nekih nezeljenih mirisa) kada izadje mehur. Kada mogu da ocekujem da ce se fermentacija zavrsiti i da li je normalno da se ovako ponasa?
Ne bih sad merio gustinu jer od sipanih 20L trenutno imam 19.2-19.3 L (200ml prosuo prilikom prvog merenja i prilikom aeracije mi izletelo oko 500ml) pa da ne gubim dodatno.
#16912 od namilax
05 Jul 2018 00:04
Posto nema odgovora od kolega resio sam da izmerim SG. Iznosi 1.016 a ukus i boja su super. U slast sam popio pivo iz menzure. Prema "Brewers Friend" OG je trebao da bude 1.055 a FG: 1.016 a meni je OG: 1.053. Temperatura fermentacije je konstantna od pocetka i iznosi 18 stepeni.
E sad, planiram da flasiram u subotu pa vas pitam:
1. da li da cekam da padne SG na nekih 1.013-1.014 ili da flasiram koliko god bude SG? Mehurici izlaze u proseku na 35 sekundi.
2. da li da pretacem u bure za punjenje (tu cu dodati vodu sa dektrozom) preko slavine sa punjacem boca ili da pretacem sa crevom od vrha? Pitam zbog kvasca. Slavina je na nekih 2 cm od dna.
3. koliko dekstroze da stavim po litru? U kalkulatoru za belgijska ale piva je 1.9-2.4 Co2, i prema 2.4 Co2 mi treba 6.5 gr/L. Da li da idem na 7 gr?
Molim iskusne za odgovor.
#16913 od Mali Bane
05 Jul 2018 08:06
1. Ako SG ostane konstantan tokom 3 dana rokaj u flase. Obavezno uzmi uzorak u casu, muckaj izmedju dve case 10-15 puta (pretaces sa visine iz jedne u drugu) da bi izbacio CO2 i dobio preciznije merenje.
2.Slobodno sa slavine, povuci ce nesto kvasca ali nije strasno. Mozes i crevom, zaista mu to dodje na licni izbor.
3. Slobodno idi i na 7 grama. Ali ako sa tri dana razmaka SG bude konstantan usput koristeci ono sto ti napisah u koraku 1.

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Google [Bot] i 1 gost