Malo žitarica, malo ekstrakta.
#16404 od djuro13
30 Jan 2018 12:54
Pozdrav!
Molim Vas za mišljenje o receptu za English Porter:

HOME BREW RECIPE:
Title: 20180129 EXTRACT Porter

Brew Method: Extract
Style Name: English Porter
Boil Time: 30 min
Batch Size: 21 liters (fermentor volume)
Boil Size: 6.5 liters
Boil Gravity: 1.085
Efficiency: 25% (steeping grains only)


STATS:
Original Gravity: 1.050
Final Gravity: 1.012
ABV (standard): 4.91%
IBU (tinseth): 28.16
SRM (morey): 37.57

FERMENTABLES:
1.7 kg - Liquid Malt Extract - Pilsen (40.5%)
1.7 kg - Liquid Malt Extract - Pilsen - (late addition) (40.5%)

STEEPING GRAINS:
0.5 kg - German - Carafa III (11.9%)
0.3 kg - German - CaraHell (7.1%)

HOPS:
70 g - East Kent Goldings, Type: Pellet, AA: 5, Use: Boil for 30 min, IBU: 23.77
20 g - East Kent Goldings, Type: Pellet, AA: 5, Use: Aroma for 15 min, IBU: 4.39
10 g - East Kent Goldings, Type: Pellet, AA: 5, Use: Aroma for 0 min

YEAST:
Fermentis / Safale - English Ale Yeast S-04
Starter: No
Form: Dry
Attenuation (avg): 75%
Flocculation: High
Optimum Temp: 12.22 - 25 C
Fermentation Temp: 20 C

Pošto bi ciljali nešto puniji, gušći, "kafastiji", slađi Porter da li je ovakav izbor za steeping grain bio odgovarajući?
Da li je 500gr mnogo Carafa III slada za 21L?
Od prošle ture je ostalo 500gr CaraHell-a - da li je za tijelo, pjenu i slatkoću OK da stavim ovih 300gr?
Ako ne odgovara CaraHell - šta drugo od caramel/crystal sladova i koliko da stavljamo?
Što se hmelja tiče - jedini "engleski" hmelj koji trenutno nalazim je East Kent Goldings. Da li da gorčinu izvlačim nekim Magnumom (i njega je ostalo od prethodnog kuvanja) - ili da ostavim sve na EKG?

Kuvaćemo koristeći Rosa vodu, kao i do sada, a nismo još vični štelovanju vode...

Hvala!
#16407 od djuro13
30 Jan 2018 21:32
Našao sam da ste u par postova naveli da je za Porter kvasac US-05 bio sasvim pogodan, da se kraće čekalo da zaokruži pivo...
Nama bi ova varijanta bila pogodnija, nego da čekamo S-04 1-2 mjeseca duže - a i kesica US-05 je ostala od prošlog kuvanja.
#16412 od Mali Bane
31 Jan 2018 11:34
Nemam iskustva sa ekstraktom, ali ovako odoka - OK ti je tih pola kile karafe, mozda bih to smanjio na 400 grama, a na pola kile digao karamelni slad.
Gorcinu slobodno izvuci magnumom ako hoces da ustedis malo na hmelju.
S-04 ako imas uslova da kontrolises temperaturu fermentacije uzmi, ako nemas - mozda bolje 05, mada za ovakva piva ja preferiram vockastu notu koju daje S-04.

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 0 gostiju