Infekcije, nuspojave i sve ono što se trudimo da izbegnemo.
#16213 od Dardanion
10 Dec 2017 12:12
Pozdrav,

Ima li neko ideju ili savet za sledeće:

Došao sam do pete 5 ture i ono što dobijam po peti put je identična gorčina prema zadnjem nepcu bez obzira na količinu i vrstu hmelja za gorcinu- eksperimentisao sam razlicitim i sa vrlo malim i velikim količinama.

Ovaj gorki ukus čini da se ne osete arome hmelja bez obzira na dodatke i vremena za aromu vrlo bogata ili ne...
Nema smrada i infekcije samo dominantne gorčine sa jedva osetnim aromama i mirisima.

Moje sumnje idu najviše na vodu čiji sastav i pH još uvek ne znam osim za pH do sledećeg kuvanja kada bih ga obarao mlečnom kiselinom.

Voda česmuša, mash 66 1h, fly ili batch sparge, kuvanje 1h... 19-20 fermentacije..
Recepti i proces prema BeerSmith prilagođeni mom Hermsu od bačvi 50l.

Živeli!

Pivo je dobro ali dominira ta ista gorčina....

Sent from my Mi-4c using Tapatalk
#16221 od jovanc
11 Dec 2017 09:10
Koji hmelj je u pitanju?

Slično pitanje sam imao i ja. Neki nazovimo ga zaključak je da Magnum ima taj neki "ujed" gorak ukus za IBU veći od 30-40.
#16222 od SVR
11 Dec 2017 09:19
kaze. ""bez obzira na vrstu i kolicinu hmelja"".... ako je proces jedino kod fermentacije na 26+c dobija se neka neprijatna gorcina , ali spored gorcine ima jos nekoliko stvari ,akc. aroma i dr
#16233 od Dardanion
11 Dec 2017 16:30
Može li biti problema sa istakanjem da povuče talog hmelja i ostalog nakon kuvanja. Mada ispust mi je uz zid ali dno kega prerađenog za kuvanje je udubljena i ostane taj talog na kraju.
Probacu u svakom slučaju da to podignem vislje i prezaliti 2-3 litra manje :)

Takodje i pH ukomljavanja da korigujem kada SVR pošalje mlečnu kiselinu za probu

Sent from my Mi-4c using Tapatalk
#16234 od rinasek
11 Dec 2017 19:18
Cesmusa moze biti uzeok toga (naravno zavisi od toga kakva je cesmusa). Ja sam imao slican problem i kako sam presao na RO vodu i sam radim korekcije nema problema. Probaj jednu turu sa Rosom recimo da vidis sta ce se desiti (tako sam ja skontao da je do vode).

Sent from my iPhone using Tapatalk
#16276 od bogyns
25 Dec 2017 10:06
Poz,

Verovatno ti se javlja poznati off ukus ili kako bi amery rekli astrigency. Kao što je kolega iznad rekao najverovatnije je u pitanju neodgovarajući Ph vode odnosno česmovača. Imaš ovde malo više o tome:

http://brulosophy.com/2017/12/21/off-flavor-series-astringent-exbeeriment-results/?t=1&cn=ZmxleGlibGVfcmVjc18y&refsrc=email&iid=de129dcc923c4733a17db3e09770518e&uid=22117987&nid=244+272699400

https://beerandbrewing.com/off-flavor-of-the-week-astringency/

https://beerandbrewing.com/dictionary/YjykYQ9Exj/astringency/

http://howtobrew.com/book/section-4/is-my-beer-ruined/common-off-flavors

4. Astringency

Astringency is usually identified as a harsh bitterness sensation to the palate, which can be accompanied by some grainy, husk-like flavor. This off-flavor can be misinterpreted as hop bitterness, though with some practice it becomes easier to discern the difference between the two. Typically astringency is caused by tannins derived from brewing ingredients, particularly grains. Control the amount of tannin extraction, and you can reduce the chances of astringency.

To prevent astringency in your next homebrew, a few measures can be taken when using certain ingredients. Astringency is often derived from the mash, hence the grainy, husk-like flavors that sometimes appear with the harshness. Check your crush and ensure you are not pulverizing your grains too much, and keep the mash pH under 6. High amounts of dark-roasted specialty grains, whole-leaf hops and certain raw spices can also increase astringency levels.

Nadam se da ti ovo pomaže, googlaj malo više o ovome, lako se sredi problem.
#16609 od Stevan
23 Mar 2018 13:13
Poštovanje ljubitelji piva,

Skoro sam počeo da pravim svoje pivo i imam jednu nedoumicu (za sad). Pivo je ok ukusa, miris mu je ok, ali posle svakog gutljaja ostaje neki gorkasto-kiselkast ukus u ustima, tačnije u zadnjem delu usta (kad se pivo dovoljno ohladi onda je manje primetno). Da li je to hmelj, da li je to slad ili nešto drugo?
Slad: pilsner 1kg, svetli pšenični 1kg i tamni pšenični 0,5kg na 10l vode. Ukomljavanje na 3 temperature - 45 (15 min), 62 (30 min) i 72 C (30 min). Hmelj Saaz. Temperatura fermentacije oko 21-22 C (WB06 pola kesice na 10L) u trajanju od 12-13 dana. I sa prethodnom turom sam imao isti problem jedino su temperature bile 52, 62 i 75.

Hvala.