Vino, rakija, medovina, cider i ostali fermentirani ili destilovani drugari.
#16032 od Mapinguarify
09 Nov 2017 05:37
E pa, evo jednog odličnog recepta za kafeni liker ili Kahlua-u. Ako volite koktele tipa crni i beli rus, onda je ovo nešto što kida.

Prednosti u odnosu na Kahlua-u:
    - Gađaš aromu po svom ukusu
    - Duplo je jeftinije

Napomena - sami birate kakav će blend kafa da bude, i koliko ćete agresivne i izražene arome kafe dobiti. Dole je recept za ono kako ja radim.

Sastojci:
- 100-150g pa do 200g kafe, poželjno je imati (gledati da bude malo solidnija kafa), i poželjno je da makar 2/3 toga budu u zrnu, a 1/3 za svaki slučaj mlevena.
- Flaša votke (ako se puca do nekih 18% alkohola, može i jebena Baltika, za sve ostalo bi bilo lepo koristiti Smirnof.
- Aroma vanile
- Šećer

Izmrviti kafu (krupno je samleti), tako da zrna popucaju, ali da ne bude prah. Staviti šest šoljica vode da proključaju, kada proključaju dodati u vodu 7 supenih kašika, koliko god je moguće punih kafe, i pustiti da se krčka na slaboj vatri, tako da sve vreme bude blizu ključanja ili da u najgoru ruku jako slabo i malo ključa. Posle nekih 7-8 minuta pogledati kako se prima kafa, pa ako nije sjajno, sunuti mu i malo mlevene kafe.
Sada čekamo da količina tečnosti u šerpi padne na neke 3-4 šoljice. Kada padne dodati 1 šoljicu belog šećera i 0.25 šoljice braon šećera (ukoliko ga imate, ukoliko ne, ko ga jebe, nije presudno). Staviti na šporet i dosuti dva espresa (ako nemate aparat za espreso - srednji, onaj što je malo ispod pola šoljice, dodati više kafa u startu). Staviti na šporet i pustiti da se drka kao i pre. I da isto padne na približno 500ml.

Kada padne na tu količinu, skidamo sa vatre i stavljamo da se jako malo ohladi (dakle da još bude vrelo). Uzeti čistu flašu zapremine 0.75 ili 1l i nasuti do pola. Onda sipamo drugu polovinu flaše votku, pa dodamo par kapi arome vanile. U flašu dodamo i par zrna kafe. Zatvorimo flašu i dobro promućkamo, da se sve sjedini, pa ostavimo da se ohladi. Kada se ohladi može da se pije i odlično je.

Za ceo proces je potrebno oko 2-3h, a rezultati kidaju.

Danas sam je složio (radio sam i ranije) dok sam čekao da se zapeče hleb za kvas. Ovaj recept je za piće neke jačine oko 20% alkohola i ukusno je. Radio sam i ranije. Ovo više odgovara original Kahlua-i, a ja preferiram malo gorče. Sve u svemu probajte. :D

Kul je za žurke i slična sranja jer je prilično budget recept, a bolje je od originala.
Slika
#16094 od Mali Bane
21 Nov 2017 17:12
Probao, uspeo. Nije lose, stavise svidja mi se.
Je l' si radio ili isprobavao ovo sa cold brew kafom?
Bice jaci ukus kafe i jaci kick kofeina, ali moze da se razblazi u nekoj meri.
#16097 od Mapinguarify
21 Nov 2017 20:54
Jako retko pratim isti recept, svaki put pravim novi blend kafa, tako da sam radio i sa coldbrew kafom, instant kafom, kafom mleveom na razlicite nacine,ovim, onim. Uglavnom, ono sto mi lezi u tom trenutku. Prethodni put sam bas pucao na jaki kik kafe, al se ne sećam tacno sta sam koristio. Za belog rusa je bilo makar duplo bolje nego kahlua. Jer se bolje balansiralo sa slatkom pavlakom. Prednost recepta je sto odmah znas sta ces dobiti i sto ozes da dodajes kafu i drkas se dok ne dobijes ono sto zelis. Prilicno budget recept, a lepo piće se dobije.

Naravno da ti je uspelo. Ono, posle toliko piva, bilobi smesno da ovo ne uspe. :D

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 0 gostiju