Malo žitarica, malo ekstrakta.
#15612 od 86filipoo
31 Jul 2017 21:37
Pozdrav svima,

Juče sam kuvao Stout sa ekstraktom iz Moje pivo. Danas nakon 24h još nema balončića u vrenjači ali vidim da je poklopac fermentora nabubrio tako da se nadam da je sve ok, možda samo malo kasni ili je slabiji intenzitet...

Recept:

Količina 11 litara:

OG: 1.051 (ispao malo viši 1.054)
FG: 1.014
IBU: 30.1
SRM: 29.4
ABV: 4.9%

Ekstrakt pale ale slada moje pivo 1,7 kg
Crystal 120 0,3 kg
Roasted barley 0,2 kg
Ječmene pahuljice 0,2 kg

East Kent Goldings 25 g 60 min

Kvasac S04 pola kesice

Proces:

Ukomljavao 60 min na 66°C u 2 litra vode, ispiranje na 77°C sa 2,5 litra. Kuvao sa ekstraktom pale ale iz moje pivo 60 min. Ohladio na nekih 30ak stepeni za 25 min i dodao 7 litara Rosa vode. Za vreme hlađenja rehidratirao kvasac u prokuvanoj i ohlađenoj vodi. Dodao kvasac i pozdravio se od fermentora na neke 2 nedelje

Imam par pitanja. Pošto mi je OG ispao malo veći nego po proračunu pretpostavljam da sam mogao da dodam još hladne vode u fermentor? Da li u proračunu u Batch size kucam količinu koju hoću da flaširam ili količinu koja ide u fermentor? Možda mi je zbog toga OG veći, jer sam u fermentoru dobio 11 litara.

Napomenuo bih da mi je ovo prvo kuvanje (prethodnu pripremu sam imao sa One Pack Extract-om iz Majstora za pivo) tako da vas molim za komentare i sugestije.

Od opreme imam početnu iz majstora i nabavio sam korona mlin.

Sent from my ALE-L21 using Tapatalk
#15672 od 86filipoo
12 Avg 2017 21:41
Pivo danas flaširano, 9 litara, nisam mnogo forsirao jer sam imao dosta taloga na dnu pa sam išao oprezno da ga ne uzburkam, tako da sam dosta piva bacio al verovatno kao svi početnici fokus stavljam na kvalitet a ne na kvantitet. Pretočio ga u drugi fermentor, dodao 63g deksteoze razmućene i prokuvane u malo vode, promešao i flaširao. Javljam utiske za par nedelja.

Sent from my ALE-L21 using Tapatalk
#15673 od 86filipoo
12 Avg 2017 21:44
Ne pomenuh da mi je fg takođe ispao viši nego po proračunu 1.017, al takav je danima, pa sam se odlučio da flaširam, nadam se da neće biti problema

Sent from my ALE-L21 using Tapatalk
#15788 od 86filipoo
29 Avg 2017 15:39
Samo da javim utiske nakon degustacije. Pivo izuzetno prijatnog ukusa, slabe gorčine, pena dobra, gaziranost dobra, boja možda nešto svetlija nego što sam očekivao...

Imam nedoumicu oko gorčine, po proračunu je trebala da bude oko 30 ali mislim da bi se to mnogo više osetili, nasuprot tome pivo ima blagu gorčinu. Tek danas kontam da je to verovatno izazvano time što je kuvanje bilo koncentrovano a nakon kuvanja dodana flaširana voda pred fermentaciju. Postoji li način da nekako skontam koliko IBU ima pivo (okvirno) ako sam umesto ciljanih 11 litara sa IBU 30 dobio 4 litra i dodao 7 litara Rose?

Sent from my ALE-L21 using Tapatalk
#15794 od djuro13
31 Avg 2017 14:11
Laički - nakon unošenja u Brewer's Friend, IBU po tvojim parametrima iznosi oko 12.7 - što je veoma diskretno.
S obzirom da gustina sladovine značajno otežava izomerizaciju AA, mislim da je trebalo da ovu količinu ekstrakta podijeliš na pola, i da drugu polovinu dodaš tek na kraju kuvanja. (u kalkulatoru čekiraš "Late Addition" za to pola kantice ekstrakta).
Onda bi ti IBU bio nešto manji od tvoje kalkulacije, ali približan ovom kojeg si ciljao...
#15800 od 86filipoo
01 Sep 2017 08:46
Hvala Đuro,

Pošto ću u narednom periodu praviti veće ture, ukoliko pravim kombinovano da li mogu svu količinu ekstrakta da dodam na kraju?

Sent from my ALE-L21 using Tapatalk
#15805 od djuro13
01 Sep 2017 11:07
Meni je za prosjecnu turu od 21-22 litra za oko 5.5% ABV bilo u redu da prvu kanticu ekstrakta (1.7 kg) dodam na pocetku, pred pocetak vrenja (kad se zavrsi steeping, dodas ekstrakt i promijesas da se rastvori, da ne bi zagorio, pa ga zagrijavas do kljucanja i tad dodas hmelj za gorcinu) a da drugu kanticu ekstrakta dodam na 0 minuta (late addition), kada ugasim ringlu i sklonim lonac sa sporeta.
#15806 od 86filipoo
01 Sep 2017 12:22
Onda kapiram da može, pošto su ti kuvao sa 2 kantice 20 litara. Ja planiram istu količinu ali sa jednom kanticom a ostalo u mash pale ale slad (oko 2 kg). Imam jednu kanticu ekstrakta nakon toga planiram svoje prvo AG kuvanje.

Sent from my ALE-L21 using Tapatalk

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 0 gostiju