Vino, rakija, medovina, cider i ostali fermentirani ili destilovani drugari.
#3652 od Misko
13 Jan 2015 16:00
Ja sam pravio od kupovnog razanog hleba. Ni boja, ni ukus, ni miris ne lici na kupovni bip kvas. Takodje ni na ruski kupovni. Sto se tice gaziranosti ona se dobije za nekoliko dana ali se i povecava tako da posle deset ili vise dana prilikom otvaranja boce kipi kao dobro izmuckan sampanjac.
#15489 od Miodragz
09 Jul 2017 17:59
I meni je ovo interesantna tema. Vidim da je bilo nekih odgovora, ali mislim da je tema promasena. Razlog za to je sto pice koje mi nazivamo kvas nema blage veze sa onim sto se pije u Rusiji u to ukljucujuci i kvas iz kucne proizvodnje kao i komercijalni ruski kvas.

Ja sam imao prilike da kupim u prodavnici koja prodaje iskljucivo robu iz Rusije - neki oblik kvasa, ali po mom misljenju , a i ostalih koji su probali, to nije to. Pre par godina mi je u posetu dolazio jedan profesor iz Rusije i on je ocenio da je nas kvas u osnovi od crnog hleba, ali da u Rusiji nema nista ni slicnog tome i cak je bio iznenadjen da sirovina dolazi iz Rusije.

Ono sto ja znam iz lokalnih prica radnika koji su radili u BiPu (u Cacku se proizvodio kvas izmedju ostalog), smesa za kvas je dolazila iz direktno iz Rusije u nekim velikim buradima. Sadrzaj je bio nesto poput nekog gustog meda (verovatno ekstrat) i to je bila baza sa proizvodnju kvasa.

Taj kvas koji je proizvodio BiP je imao talog u flasi i sam taj talog je imao pomalo metalkast ukus, a pice je sadrzalo i mali procenat alkohola.

Kada je BiP pukao, dva tehnologa u proizvodnji kvasa su privatno napravili punionicu u selu Mrsinci kod Kraljeva. Taj kvas je bio skoro isti kao iz BiPa (bez taloga) jer je osnovna sirovina bila ista - da li su to uzeli direktno iz BiPa ili su iskoristili stare veze i to uvozili iz Rusije ne znam - u carsiji postoje obe verzije u opticaju. Medjutim posle nekog vremena ta dva lika su se posvadjali i razisli. Jedan je nastavio proizvodnju pod nazivom Nina SS, ali taj kvas nije isti kao BiPov.

U medjuvremenu BiP su nesto preuzimali radnici i pravili neku proizvodnju samostalo sto se sporadicno desava i danas, ali kvas koji sada proizvode takodje nije isti kao nekada - sada se kvas prizvodi u Beogradu.

Dakle iz prilozenog se moze zakljuciti da pice koje mi znamo kao kvas je neki crossover izmedju ruskog kvasa i neke domace recepture i procesa proizvodnje koji se u poslednjim godinama BiPa menjao. Tako da je vrlo tesko - gotovo nemoguce, naci pravu recepturu i tehnologiju proizvodnje. Pitanje je da li je neko od tih starih tehnologa uopste ziv, ali i voljan da prenese to svoje znanje dalje, a pored toga veliko pitanje je i ta Ruska baza i sta je to tacno i kako se pravi i da li se njihov proces proizvodje toga menjao u medjuvremenu (pa da je to imalo uticaj na promenu ukusa u samom BiPu) ili da li se uopste to proizvodi jos uvek itd. Dakle potrebno je saznati mnogo toga da bi se krenulo u eksperimentisanje i eventualni reverse engineering proces.
#16031 od Mapinguarify
09 Nov 2017 05:26
Ima da se kupi dobar raženi hleb (100% raženo brašno) po nekim marketima i košta oko 150 dinara, dovoljno za 2-2.2l kvasa.
Isečeš leba na sitne komade, staviš u rernu da se dobro prosuši, oko 1h na 200 stepeni.
Za to vreme sipaš vodu u lonac i pustiš da proključa.
Kada obe stvari budu gotove, hleb takav potopiš u vodu i lagano promešaš da se lepo primi.
Prekriješ krpom i staviš da prenoći (min 5h, može i više).
Posle toga procediš smesu. Zagreješ celu smesu na nekih 30-35 stepeni i dodaš kvasac (pola kašičice). Kada se aktivira, dodaš 2.5-3 kašike šećera, možeš limun, nanu, đumbir, šta god, sada je već na tebi. Ostaviš tako pokriveno peškirom 6-8h. Sipaš u flaše i u svaku flašu malo suvog grožđa. Sačekaš malo -
sat/dva i staviš u frižider da odstoji dva-tri dana.

Ovo je baza za oriđinal kvas, sad na to možeš da se igraš koliko voliš.
#16044 od Mapinguarify
13 Nov 2017 03:28
Evo slike - sudeći po ukusu, treba još malo da odležava (kvasca ima malo više za moj ukus), a sve ostalo je na mestu. Izbegao sam stavljanje suvog grožđa, jer je delovalo prilično loše i plašio sam se da ću inficirati kvas.
Đumbir, 3-4 mu daje spicy/blago slatko-kiselkastu notu koja ide super sa raženim profilom, stavljao sam i malo nane, ali je ona dosta, dosta suptilna, bukvalno, da ne znam da je ima, ne bih mogao da je definišem.

Sledeći put ću verovatno praviti turu od oko7-8 litara pa ću uzeti US-05 za gaziranje, em zbog tvrđeg taloga nego što je talog pekarskog, em zbog toga što je neutralniji.

Sve u svemu, ispalo je odlično. Tako da smatram da je eksperiment uspeo.

Slika

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 0 gostiju