Sve o pivskim softverima, kalkulatorima i ostalim stvarima koje nam olakšavaju život.
#90 od Shone
26 Jun 2014 00:58
Ovo je video tutorijal koji ce vam pokazati, kako da u neki od pivarskih programa, dodate novi slad i njegovu specifikaciju . Radi se o Cara Clair sladu - Castle Malting-a. Pri kraju snimka, vidi se i specifikacija, tj. vrednosti koje možete uneti u za to predviđena mesta, a tiču se Maltinex slada Bačke Palanke.

#904 od Shone
20 Jul 2014 17:39
Kod specifikacije slada pri kraju klipa potrebno uneti drugu vrednost. Beer Tools je povukao specifikaciju, koja nije dobro proračunata, informaciju, o Litner vrednosti sam uzeo 03.10.2013 sa bosanskog foruma. Obzirom da je programu ubrzo nakon toga istekla trajal verzija, podatke nisam mogao da promenim. Nakon što sam kupio Beer Tools, i aktivirao program ostala je stara vrednost, a ja nisam primetio grešku prilikom snimanja klipa. Izvinjavam se svima na grešci, dakle u polje DP dijastatska snaga za Maltinex Bačka Palanka treba uneti vrednost 110. Ovo neka bude za nauk svima onima, koji su skloni tome da informacije, uzimaju zdravo za gotovo.
Na svu sreću, grešku smo uz diskusiju na forumu ispravili, trudiću se da ovakvih previda više ne bude.
#4244 od Sava
10 Mar 2015 20:52
Ja se rukovodim filozofijom da gadjam 25L na 1.050 (na primer), ali stavim nizu iskoristivost. Cim sklonim sa vatre premerim gustinu, uradim konverziju u Beersmith zbog temperature i vidim na cemu sam. Ako je ispalo vise (1055), onda super, dodam litru dve (po proracunu u BS) prokuvane vode pravo iz kuvala dok je sve vrelo (ili ostavim da bude jace pivo). Do 27-28L nemam problema u fermentatoru pa mi ne smeta da dodam.

Na oko 7kg slada, nije mi zao da dodam jos 200-300gr osnovnog slada da bih pogodio gde zelim posto lako korigujem prokuvanom vodom jer cu u najgorem slucaju imati vise piva. Ne valja kada podbacim, onda ili secer dodajem (ali me dusa uvek boli zbog toga) ili kazem jbg i teram dalje (pod uslovom da nisam mnogo podbacio) ili vratim da se jos kuva (najdosadnija opcija i izbegavam je jer mi se onda zezne raspored za hmelj).

Sve u svemu u najgorem slucaju ako je iskoristivost malo manja nego po programu, to se lako nadomesti sa malo vise dodatnog slada u startu. A onda korigujes za naredni put parametre pa gadjas tacno. win-win :)

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost