Postovane kolege Brewe-ri,
trenutno pokusavam da napravim jedan programcici u excelu za buduce generacije oko izracunavanja uzajamne veze sladovime i grejnog tela na koje ce se kuvati te duzinu bakarne cevi koja je potrebna za hladjenje mladog piva i sve to u jedinici vremena i bla, bla, bla......
Sve ovo zasnivam na formulama iz matematike, fizike i termo dinamike. Do sada sam dosao do zakljucka da moj smederevac koji se vodi kao 7-9kW daje cistu cnagu na ringli od 2,5kW. Ovo je sve teorija i ono za sta bih ja vas zamolio je da svako od vas kome to nije problem okaci svoje iskustvo u vidu sledecih podataka koji su mi neophodni za sto preciznije izracunavanje greske i gubitaka energije
1. Vrsta grejnog tela
2. Deklarisana snaga proizvodjaca
3. Pre Boiling Gravity
4. Pocetna temperatura
5. Krajnja temperatura (u teoriji je 100 u praksi je malo drugacije)
6. Tacno vreme zagrevanja od T1 do T2
7. Litara sladovine na pocetku kuvanja
8. Tezinu lonca u kojem kuvate i materijal
Ovo je za kuvanje, a za hladjenje je mnogo veci posao jer je velika razlika u temperaturi vode iz cesme leti i zimi pa cu to raditi u nekoj drugoj temi.
Hvala svima koji su volji da pomognu.

trenutno pokusavam da napravim jedan programcici u excelu za buduce generacije oko izracunavanja uzajamne veze sladovime i grejnog tela na koje ce se kuvati te duzinu bakarne cevi koja je potrebna za hladjenje mladog piva i sve to u jedinici vremena i bla, bla, bla......
Sve ovo zasnivam na formulama iz matematike, fizike i termo dinamike. Do sada sam dosao do zakljucka da moj smederevac koji se vodi kao 7-9kW daje cistu cnagu na ringli od 2,5kW. Ovo je sve teorija i ono za sta bih ja vas zamolio je da svako od vas kome to nije problem okaci svoje iskustvo u vidu sledecih podataka koji su mi neophodni za sto preciznije izracunavanje greske i gubitaka energije
1. Vrsta grejnog tela
2. Deklarisana snaga proizvodjaca
3. Pre Boiling Gravity
4. Pocetna temperatura
5. Krajnja temperatura (u teoriji je 100 u praksi je malo drugacije)
6. Tacno vreme zagrevanja od T1 do T2
7. Litara sladovine na pocetku kuvanja
8. Tezinu lonca u kojem kuvate i materijal
Ovo je za kuvanje, a za hladjenje je mnogo veci posao jer je velika razlika u temperaturi vode iz cesme leti i zimi pa cu to raditi u nekoj drugoj temi.
Hvala svima koji su volji da pomognu.

Poslednji put menjao civi dana 16 Nov 2014 22:45, izmenjena samo jedanput