Lonci, fermentori, merni instrumenti i ostala oprema.
#17486 od Milan
20 Maj 2019 13:36
Pozdrav!
Posle iscrpljujućeg kuvanja prvog piva došlo je na red i drugo, nešto malo kraće jer nije bilo toliko iznenađenja ali sam počeo da uviđam gde i šta bi moglo da se poboljša. Zato planiram neko postupno unapređenje opreme pa, s'obzirom da sam još početnik značili bi mi vaši komentari, sugestije i sl.

Od opreme trenutno imam napredni komplet iz majstora, corona mlin, ručni frizider 32l za ukomljavanje, emajlirani lonac od 19l (korisne zapremine) i immersion chiller.

Razmišljam u smeru kupovine prohromskih burića i prelaska na električni sistem za kuvanje i ukomljavanje, da se ne bih bakćao sa plinom ali do tada ću skuvati još koje pivo, drugim rečima da naučim prvo juga voziti pa je lako preći na bmw. :D
E sad, iako sam imao u planu kupovati prohromsku burad od 50l, dobio sam na poklon jedno od 30l pa se razmišljam kako najbolje da ga iskoristim. Rekao bih da mi je najslabija karika trenutno BK sa kojim mogu skuvati ~15l a rado bih skuvao nešto veću turu, kad već izgubim ceo dan na proces. Mislim da ovo 30l bure otvorim i probusim rupe da ubacim termometar + neki električni grejač ( ~3kw ili jače?) a kasnije, kad budem uzeo bure od 50l to novo bih koristio kao BK a ovo bih prepravio u mash tun? Da li uopšte razmišljam u dobrom pravcu. Imam još gomilu pitanja ali da ne pravim tl;dr temu sačekaću neki drugi post.
#17487 od koko bil
21 Maj 2019 22:38
Kako vreme prolazi tako rastu apetiti. Cuvaj to burence za kasnije a sad nabavi 50l. Kad ti 50l postane malo navaris 30l na njega. Ja sam to nedavno uradio. Kad vec radis ceo dan isto ti je 30l ili 70l. Naravno morao sam da ugradim grejac od 6kw, pa ako te zanima ostao mi je prohromski grejac od 3,5kw, a ti se javi. Moj ti je savet da kupis prohromsko bure od 50l i 2 polipropilenska od po 50l i od toga napravis HERMS. Tako je jeftinije a ucinak je isti.

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost