Malo žitarica, malo ekstrakta.
#15679 od djuro13
14 Avg 2017 20:32
Da li je neko već kuvao neku svoju NEIPA?
Kakvi su vam utisci?

S obzirom da za kuvanje koristimo ekstrakt i steeping grains - da li imate neki predlog NEIPA recepta za ove sirovine? (šta se može a šta ne može izvesti sa ekstraktom?)

Nakon što sam probao Lollihop i Crasher stil me je prilično zainteresovao.
Ne bih imao ništa protiv da probamo kuvanje ovakvog piva :-)
#15709 od djuro13
16 Avg 2017 23:43
Meni je ta karakteristika Crashera koja se tebi nije dopala - nekako bila privlačna...

Valjda se taj svilenkasti, masni, glatki osjećaj tijela kod ovih piva dobija upotrebom ovsenih pahuljica (do 20%), ali i upotrebom kvasaca koji odgovaraju ovom stilu (nije presudno i neophodno).
Vidim da u receptima pominju povećan udio hlorida naspram sulfata u korišćenoj vodi (valjda je i to nekarakteristično za IPA).

Postoje diskusije i o tome odakle potiče onakva posebna mutnoća ("haze") kod ovih NEIPA.
Opcije su da je kvasac, ali je moguća opcija da se takva mutnoća postiže dodatkom dry-hopa već tokom aktivne fermentacije (već od 2-3 dana po početku fermentacije), čime dolazi do biotransformacije hmelja.

Preporuke su da se za gorčinu koristi hmelj kao First Wort Hop a da se sve druge adicije hmelja ubacuju na 0 minuta, ili još bolje u whirlpool, na nižim temperaturama (70C i niže...). Neki dio gorčine se izvuče i sa ovakvim, kasnim ubacivanjem hmelja...

E, meni je zbog svega ovoga NEIPA zanimljiva i izazovna - zato sam i pitao za iskustva sa ovim stilom.

Velika je šansa da od ekstrakta neću moći napraviti onako svijetlo pivo, kakva su Lollihop i Crasher - ali bih svakako probao...
#15710 od Stole
17 Avg 2017 06:07
Niaam 100% siguran ali rekao bih da neipa ne bi smela da ima veliki kvasni karakter. Telo dolazi od pahuljica a zamucenost je hop haze (guglati).

Sent from my ALE-L21 using Tapatalk
#15711 od neSta
17 Avg 2017 22:09
Ja sam nekoliko puta huhao NEIPA sa London Ale III tekućim kvascem (sulfati-kloridi 1 naprema 2, sulfati 70 kloridi 140, također sam kuhao dvije ture APA sa US-05 kvascem gdje su sulfati igrali glavnu ulogu a suho hmeljeno samo za vrijeme burne fermentacije.
Prvo, fvh ne preporučujem kao ni bilo kakvo dodavanje za gorčinu, samo na kraju kuhanja, suho za vrijeme burne fermentacije i klasično suho hmeljenje.
Pahuljice daju tu mutnoću, čak i sa pahuljicama se pivo može izbistriti da bude blizu komercijalnom.
Uglavnom NEIPA je odličan stil ako se odradi kako treba, svaka preporuka za kuhanje, po meni samo all grain ali na izbor....

APA koje sam napomenuo gore, sa suhim hmeljenjem samo za vrijeme burne fermentacije?, za mene fali i malo klasičnog suhog hmeljenja, "civili" svi koji su probali su se raspametili koliko im je dobro..
#15712 od djuro13
18 Avg 2017 12:22
@neSta - hvala na savjetima i utiscima iz prve ruke!

Ja još neko vrijeme neću prelaziti na all grain, tako da ću možda pauzirati ideju o NEIPA.
Sviđa mi se ideja o kuvanju APA sa US-05, koja bi bila hop-ovana po ovim "NEIPA" principima (samo hop-stand, pa dry-hop tokom burne fermentacije).
Možda i razdijeliti turu u 2 fermentora - pa jedan dry-hopovati tokom burne fermentacije, a drugi klasično, pred flaširanje...

Da li si koristio pšenicu kada si kuvao NEIPA?
Koliki ti je bio udio ovsenih pahuljica u sirovinama?
Kada kažeš da su ti "sulfati igrali glavnu ulogu" kod ove 2 ture APA sa US-05 - na šta tačno misliš?
#15713 od neSta
18 Avg 2017 13:52
Za APA po dosadašnjim iskustvima bi bila najbolja kombinacija klasično suho i za vrijeme burne fermentacije ali kao što sam rekao i samo za vrijeme burne fermentacije daje odlične rezultate, konkretnije puno mekši okus i aromu hmelja.

Koristio sam pšenične pahuljice u kombinaciji sa ječmenim pahuljicama kao i kombinaciju ječmenih i ovsenih, omjer je bio po 6 posto jednih i 6 posto drugih iako može i do 15 posto, meni je bolje legla kombinacija ječmenih i ovsenih.
Mislio sam na to da sam koristio profil vode za APA stil.
Sretno kad budeš kuhao
#15747 od pantazzz
22 Avg 2017 12:55
Iz mog iskustva NEIPA bi morala da ima dosta hmelja, uglavno gomila ide u whirpool zbog arome ali i zbog gorcine, posto niko ne zeli slatku IPU bez trunke gorcine. Ukomljavanje bi trebalo da bude na visim temperaturama, npr 68c, fermentacija na 20c. Dry hop je najbolje da se raspooredi u tri faze, prva tura nakon 2 dana, druga par dana posle i treca bar 24h pre cold crash-a.
Pahuljice, psenicni slad i kasno dodavanje hmelja doprinose zamucenju piva ali isto tako u mnogim receptima sam nailazio (a dosta toga sam i probao) da ubacivanje pirea od zelenih jabuka, psenicnog brasna na 20min. pomaze. Ubacivanje voca u sekundarnu fermentaciju isto tako daje dobre rezultate i povecava zamucenost.
Profil vode koju je neSta naveo mislim da je odlican za NEIPA stil.

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 0 gostiju