Čekaj, pivo se kuva? Gde mogu da se informišem?
#10172 od bkns
16 Mar 2016 20:18
Pozdrav svima.

Pre dvadesetak dana sam skuvao prvu turu, odlučio sam da to bude AG postupkom i mislim da je dobrim delom uspelo. Recept je više po smernicama sa različitih sajtova i literatura nego po postojećem receptu ali mislim da sam uspeo da ne izađem iz stila. Radi se o IPA pivu, ovo je recept i postupak a vi ako imate neke savete i smernice pomozite da sledeće bude bolje ili još bolje:


Fermentables
Amount Fermentable PPG °L Bill %
1.5 kg Pale Ale 38 3.4 60%
0.75 kg Munich 38 6 30%
0.25 kg Cara 20L 34 22 10%
2.5 kg Total

Hops
Amount Variety Type AA Use Time IBU
25 g Northern Brewer Pellet 7.8 Boil 60 min 38.32
5 g Styrian Goldings Pellet 5.5 Boil 15 min 2.68
5 g Styrian Goldings Pellet 5.5 Boil 10 min 1.96
5 g Styrian Goldings Pellet 5.5 Boil 5 min 1.08

Yeast
Fermentis / Safale - American Ale Yeast US-05

OG: 1.059
FG: 1.012
ABV: 6.95%
IBU: 48.93

Postupak sam dobrim delom 'prepisao' sa jednog od domaćih sajtova (prodavac).Deo vode je iz česme, prokuvano a deo kupovna. Prvo sam stavio 8l vode da prokuva i ohladio do nešto preko 70°C, sledeći put ću biti precizniji. Znam da sam do 66°C morao da dogrevam, ali ne više od par minuta. Lonac sam koristio neki od 15l, običan emajlirani. Održavao sam slad na 66°C sat vremena, bilo je malih odstupanja, ništa puno i ništa dugo. Ovde mislim da sam pogrešio ali ne znam koliko može da utiče na finalni proizvod, dosta sam često i dosta agresivno mešao, na primer na svakih desetak minuta. Nisam radio mash-out, možda sam trebao, nego sam odmah prešao na 'presipanje'. Ovo 'presipanje' mislim da mi je bila i najveća greška. Da li sam ja pogrešno razumeo ili na sajtu gde sam čitao nije dovoljno dobro objašnjeno, uglavnom - presipanje sam radio kutlačom, kroz cediljku i gazu. Kad sam bio pri dnu sipao sam još dve litre vode (prokuvane i ohlađene na 77°C), opet 'presuo', pa tri litre vode pa opet presuo. Malo sam i 'gnječio' pred kraj da izvučem što više tečnosti :oops: , ovde me interesuje koliku sam grešku napravio, nadam se da neće puno uticati na ukus ili svojstva piva. Kuvanje je prošlo po planu, 25g Northern Brewer sam dodao čim je prokuvalo, po 5g Styrian Goldings na 15, 10 i 5 min pred kraj kuvanja. Posle ovoga mislim da sam ispoštovao sve, pripremio sam kvasac, ledom sam naglo ohladio sladovinu (vodeno kupatilo), dobro promućkao i ostavio fermentor sa vrenjačom na konstantnih 20 +/- 1 °C. Fermentacija prošla po pravilima, jedanaesti dan flaširao, ostaviću 14 dana u flašama i u frižideru dva do tri dana. Ono što me je začudilo je da je ogromna količina vode isparila, tako da sam na kraju u fermentoru imao samo 7l tečnosti. Pročitao sam i ovde na forumu da problem može da se ispravi pred flaširanje, priming sam uradio tako što sam prokuvao 4l vode, pustio 15 minuta da ključa, dodao dekstrozu pred kraj, ohladio na sobnu temperaturu i polako kroz crevo (whirlpool) dodao u fermentor. Sačekao 15 minuta i flaširao. Ispalo je samo 18 flaša što mislim da mi je bila najveća greška, jer je miris odličan a i probao sam malo (nije bilo za punu devetnaestu :oops: ).

Ako nisam sve udavio, bio bih zahvalan kad bi neko iskusniji prokomentarisao recept i postupak, za vikend stavljam Weizenbock pa da ispravim ako ima šta da se ispravi (a ima sigurno). Recept i plan za Weizenbock ću postaviti naknadno, pre vikenda, pa ako bude komentara uvažiću ih.
#10173 od bkns
16 Mar 2016 20:22
Zaboravio sam da napomenem, nije mi izgledalo toliko bitno koliko mi sad izgleda, ali nisam merio gustinu pre i posle kuvanja... podaci su iz proračuna sa brewersfriend. Još gore je što nisam uspeo a verovatno i neću uspeti da nabavim areometar do vikenda, da li je uopšte preporučljivo (meni kao početniku) da kuvam bez ovog dela opreme?
#10177 od civi
16 Mar 2016 22:31
Ovo je jedan od bitnijih delova opreme, svakako se može pivo napraviti i bez njega ali je mnogo bolje imati ga i tačno znati šta se radi. Nije problem što sada nisi merio možeš napraviti još neku turu bez njega mada mislim kao i velika većina ovde da je on neophodan kako početnicima tako i iskusnima. Imaš to da kupiš za male pare, a širomer može biti dobra zamena (razlika u skali je maltene zanemarljiva)
#10179 od bkns
16 Mar 2016 22:43
Nisam znao da može i širomerom da se izmeri. To mi je jednostavnije za nabaviti. Hvala na korisnoj informaciji.
#10181 od civi
16 Mar 2016 23:25
u suštini to nije isto ali je skala toliko slična da je praktično zanemarljiva greška. Svakako ti preporučujem da nabaviš pivarski aerometar u migrosu je 360 din ako ti pošalju poštom izaći će te 500-600 din
#10182 od raix
16 Mar 2016 23:51
cini mi se da sa sastavom sleda, metodom ukomljavanja koju si opisao i kvascem us 05 neces bas dobiti to sto bi trebalo da bude weizenbok.
bice to pivo ali daleko od toga sto bi trebalo taj stil da bude. siguran sam da ces ga u slast popiti.
prcesljaj bjcp i recimo BYO magazin da bi stekao utisak o stilu piva koje bi zeleo da napravis.
#10183 od raix
16 Mar 2016 23:54
moja greska. a dda se ne ispravljam. ovde si savio recept za IPU. trebalo bi i da je dry hopujes ne bi li to bilo to.
#10184 od bkns
17 Mar 2016 08:16
Malo sam nespretno postavio naslov, sledeće bi trebalo da bude weizenbock. Ovo za suvo hmeljenje sam pretpostavio, i bio mi je to plan do kraja. Iz nekog razloga sam pomislio (možda sam i pročitao negde) da se suvo hmeljenje radi sa šišarkama a ne sa peletima pa sam se uplašio da ću nešto pokvariti...
#10186 od raix
17 Mar 2016 09:12
Neces ništa pokvariti. Mogu i sisarke a može i pelet .

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost