Čekaj, pivo se kuva? Gde mogu da se informišem?
#9800 od raix
29 Feb 2016 00:17
@sremska
stavi fifti fifti slad i nesladjenu psenicu, provuci sve to kroz tvoje postepeno ukomljavanje od nekoliko sati, sa sve tih neGMO vocki pri kraju kuvanja. a hmelja stavi tek da zamirise. i dobices nesto sto lici na belgijski wit :P
#9802 od Sremska Piva
29 Feb 2016 00:42
E sad sta ako je psenica GMO ? :start:
Ipak ostajem ja zasad kod samo pilsnera al cu u buduce nabaviti spelta psenicu u zrnu pa cu s tim da pravim al aj mi reci jel i to treba da prekrupim sa sladom zajedno ?
Hocu da pravim i orange pivo i razne zaebancije za prolece da mozemo fino vocno pivo da cugnemo na terasi :D
#9814 od Sava
29 Feb 2016 19:41
Bili moja trudna zena i ja u Belgiji. I sada ona jel'te, moze samo jedno pivo. I naravno uhvati se za malinu lambic, u fazonu MALINA JBt. Popila je 3 gutljaja, a onda moje pivo, neki wit.... A ja sam se trudio ono njeno i zajedno smo dogurali do pola jedva....

Ta ideja o vocnom pivo je realno bolja ideja nego realizacija uvek. Probao sam svasta od vocnih piva i nikada nisam nesto popio da se odusevim. Wit mi je druga prica, tu malo zacinis, to mu da neki twist i onda mi je super. Imam jos zelju da probam neki domaci cider, posto ovi industrijski sokici su mi bljak.

Ja savetujem da probate da nadjete negde pivo kao sto zelite (vocno), probate, pa onda ocenite da li se isplati da to pravite. Evo kabinet nesto sa visnjom sada izbacuje....
#9824 od Mali Bane
29 Feb 2016 21:44
Da, ali jedno je lambic tj kiselo pivo a drugo je pivo sa vocem. Imas recimo Hoegaarden sa malinom koji je sasvim u redu.
#9950 od Sremska Piva
06 Mar 2016 12:17
Juce skuvano :daj-pivo:
Ceo podrum ne da mi mirise na citrus nego je predobar miris, cak i zena se jako odusevila. Joj kako cu da sacekam 5-6 nedelja...
U pola sekao sve i malo izgnecila zena [zahvaljujuci gospodinu raix-u na ideji] i to stavio u pivo, kad je prokuvalo, je je kumquat oladio pa kad je opet prokuvalo, mozda minut kuvao lagano izmesao, ringlu iskljucio i dosao kod zene na pivo dok sam sacekao 20 min i posle ladio.
Sledeci experiment je narandza, grejp, ananas, banana, trebamo se spremati za letnje dane, kao sto ja kazem uvek treba 2 meseca unapred razmisljati :D
Samo neznam ananas ako kuvam dal ce se raspasti, jer iko probao ? To bi mozda trebao cediti preko tetra pelene, ovo sam samo preko sita. Talog ostane svakako dole u fermentatoru, samo da ne predje voce koje moze da se ubudjavi ili nemoze ?
#9951 od Mali Bane
06 Mar 2016 12:39
Radio sam prekjuce pivo sa ananasom i kupio sam ananas u limenci. Prakticnije je jer je vec sterilizovan, a svez ananas bez barem pasterizacije nije pametno stavljati zbog enzima koji sadrzi, koji razgradjuje meso (nesto kontam da zapravo napada proteine pa samim tim predpostavljam da ce biti poguban za kvasce). Doduse zavisi kako radis. Ja sam prosuo celu limenku u fermentor, ubacio sladovinu i kvasce i to je to. Druga stvar - ne znam koliko ce se odrzati taj miris i aroma u pivu. Predlazem ti kracu fermentaciju (kracu od 6 nedelja x), jer cim ti ceo podrum mirise znaci da fermentacija izbacuje aromaticna svojstva, tako da jos jedan dodatak kumquat-a nije na odmet kroz recimo 2 nedelje :)
#9952 od Sremska Piva
06 Mar 2016 14:05
Ma kakvi 6 nedelja fermentacije, to sam radio samo par puta. 2 nedelje planiram da ostavljam, 15 dana. Pa posle u flasama jos 3-4 nedelje, 4 bolje ili 5 pa tek se onda pije. Naravno da cu probati pre, al ispod 10 dana ne otvaram pivo ni za probu :ojha:
Kumquat-a sam oko 2 ipo kile ubacio na 50 litara, mislim da je dosta to i ne mora da se jos dodaje, ovako cu probati pa cemo videti, svakako je ovo moje prvo vocno pivo.
Ananas limenka je super ideja. To radim sledeci vikend :start:
#9961 od Sava
07 Mar 2016 00:25
Ja se dvoumim da ubacim kokos u milk choco staut.....

Mislim da bi mango bio super u pivu, ali je skup...
#9962 od raix
07 Mar 2016 00:28
Kokos je mastan. Da se ne uzegne takvo pivo?
#9964 od BlackyBandit
07 Mar 2016 17:51
raix je napisao:Kokos je mastan. Da se ne uzegne takvo pivo?


Može da bude problem, i ne mora. Lipidi su nerastvorni u vodi, obično nepromenjeni prolaze kroz proizvodnju piva i zaostaju u tropu. U sladovinu prelazi oko 0,5% lipida, ali i to znatno utiče na ukus piva, stabilnost pene i metabolizam kvasca. Količina koja će preći u gotovo pivo najviše zavisi od uslova tokom sladovanja, komljenja i fermentacije. Najnezgodnije su nezasićene masne kiseline, koje u slobodnom obliku mogu da oksiduju i na taj način ubrzaju okisadciju piva. Takođe, nezasićene m.k. i proizvodi metabolizma kvasca mogu da pomognu u starenju piva. S druge strane, alkohol i masne kiseline u reakciji daju estre, koje su jedna od komponenti aromatičnosti piva (od voćnih aroma do arome laka za nokte koji proizvodi etil-acetat).

Da li će da "užegne" tj. oksidiše, zavisi od gomile faktora, npr. količine polifenolnih jedinjenja koje se ponašaju kao antioksidanti, količine polipeptida koji mogu da grade nekovalentne veze sa polifenolnim jedinjenjima i smanje antioksidativna dejstva ukupnog piva, onda različiti metali koji mogu da katalizuju oksidaciju, i naravno prisustvo kiseonika u boci, temperatura (bolje niža) i pritisak tokom fermentacije, aeracija tokom sladovanja i dosta toga još...

Ako sam nešto zeznuo, ili zaboravio, nek' me neko ispravi.

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 4 gostiju