Čekaj, pivo se kuva? Gde mogu da se informišem?
#9965 od raix
07 Mar 2016 19:29
Prema ovom objsanjenju, mnogo zavisi od toga kada bi se kokos dodao u sladovinu. Da li tokom ukomljavanja, sto ima za rezultat da masti ostaju u tropu u vecoj meri. Nasuprot metodi tokom kuvanja, pa pred kraj ili na kraju fermentacije kada bi kokos vise ispustio lipida u pivo.
svaka cast za tehnolosko objasnjenje oksidacije masnih kiselina.
postoji li prirodan nacin da se izvuku arome kokosa iz kokosovog brasna, a da se sve moze izvesti u kucnoj radinosti?
#9967 od raix
07 Mar 2016 20:11
taraba je napisao:Tinktura?


ne bih da se ponavljam :laganica:
mozda je to opet najbolja opcija.
#9968 od Sremska Piva
07 Mar 2016 20:25
A kokosova voda ? Onaj Chi, ima ga u dm i merkator [idea[ mada bi toga mozda trebalo par litara na moju turu :beer-funnel:
#9969 od BlackyBandit
08 Mar 2016 01:57
Možda da probaš da izvučeš kokosovo mleko (nož ili čime god da bušiš treba da bude sterilan, kao i uslovi). To prebaciš u staklenu tamnu bocu. Onda uzmeš to kokosovo meso i narendaš dobro, i takođe staviš u istu bocu. Uz malo vode i etil-alkohola, u frižideru, zaštićeno od svetlosti, posle 5-6 dana bi trebalo da se izvuku aromatične supstance, tj. da se formiraju estri. Povremeno promućkati sadržaj boce. E sada, iskreno, nisu nas učili na fakultetu kako da izvlačimo ukuse, ali mislim da bi ova igrancija mogla da neke rezultate.

Bolje je da nađeš komercijalne preparate, uglavnom se te voćne arome i dodaju se u vidu nekih koncentrata, da li tečnih ili praškastih, organskih, veštačkih, mislim da ti je tu izbor širi. :beer-funnel:
#9970 od Mali Bane
08 Mar 2016 09:05
Prirodni ekstrakt je ugl. napravljen manje ili vise metodom kako si opisao. Na ekstraktu vanile koji se kupuje u onoj maloj bocici pise da je etil alkohol nosac, a pravis ga kuci tako sto u votku (mada bi bilo jos bolje nesto jace) potopis naseckanu sipku vanile i ostavis koju nedelju. Nesto kontam da ce i za kokos raditi.
#9974 od Sava
08 Mar 2016 17:02
Izvinjavam se sto nisam bio precizniji.

U pitanju je kokosovo brasno, malo zapeceno, pa se ubrusom malo skine masno, pa kao dry hop. Ima po netu dosta mesta gde se to tako spominje.

Previse kokosovo brasno upija i zauzima zapreminu,da bi se nesto drugo radilo...
#9976 od Sava
08 Mar 2016 19:14
Sto se tice vanile, tu sam izdegustirao svasta. Vanilin secer obican je bzvz, kao benzin. Malo manje losa varijanta je ona burbon vanila secer. Ekstrakt je pa prvi gutljaj vestacki, ko je jeo vanilin sladoled i onaj u Eis Moritz, zna o cemu pricam.

Definitivno je vanila sipka, rasecena na pola, pa na sitnije delove u vodki na 2 nedelje, nesto sto je najbolje. takva vanila nema ukus plastike ili benzina, dopunjava ukus ali ne dominira.

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost