Čekaj, pivo se kuva? Gde mogu da se informišem?
#9781 od Sremska Piva
28 Feb 2016 21:28
Jel iko experimentisao sa vocnim pivom ?
Sledece subote planiram da napravim turu sa kumquat-om.
Citao sam vise tehnika kad i kako se dodaje voce, moze i u mash a moze i kad kljuca, ja sam mislio 15 minuta pre zavrsetka klucanja da ubacim u lonac gajbu kumquat-a iseckanih na kolutice.
Kaze moze i kad se ladi cak i u fermentator mada tu postoji rizik od infekcije mada jeste da tako ostaje sav ukus svezine a ovako kad se dodaje u kuvanje moze imati kuvan ukus. Tako sam citao. :ojha:
#9782 od taraba
28 Feb 2016 21:55
Voće se generalno ne dodaje u kuvanju jer se izgube ukusi i arome zbog kuvanja i dejstvom kvasca.
Obično se u sekundaru dodaje sok ili pasterizovano voće.
Potraži Blood Orange Hefeweizen recept, tu koriste crvene pomorandže, pa kapiram da proces može biti isti sa kumquat.
#9783 od raix
28 Feb 2016 21:56
da ti ovaj kumquat nije neki GMO :P
#9784 od Sremska Piva
28 Feb 2016 22:17
Hvala taraba, onda cu da pasterizujem, na kolko tacno stepeni se to radi ?
Raix to nije GMO, naprotiv, to je organsko, ne prska se ni nista, jede se sa korom i ima 4-5 semenki u jednoj tpj pa vece malo nego bobica, ko male mandarine
#9785 od Sremska Piva
28 Feb 2016 22:20
Na tamo nekom forumu za recept pise da se 2 minuta pre zavrsetka kuvanja dodaje voce i da pri zavrsetku kuvanja kad se ringla iskljuci pusti jos 20 minuta pa tek onda ladjenje za taj blood orange, mozda je i tako najpametnije da uradim sa kumquat, mada sad kako jos citam, pa rade ljudi to svakako, i tako kao sto taraba kaze i cim se kuvanje zavrsi, jedan kuva minut drugi 2 min, pa ja sam lenj da se cimam pasterizacijom, ja cu 2 minuta pre zavrsetka boila ubaciti i pustiti 20 min posle boil-a :D
#9786 od Iox
28 Feb 2016 22:27
Ja sam razmišljao za vikend da pravim pšenično i lokal patriotski da dodam malinu (ne koncetrat nego cedjeni sok 100% bez šećera i pasterizovan). Pošto je pasterizovan dodao bih u sekundarnoj tj poslednjih par dana. Još se razmisljam koliko da dodam na 20l da ne bude previše.
#9787 od Iox
28 Feb 2016 22:31
Pasterizacija na nekih 65c je 15 min na 85 15 sekundi. Ako te mrzi da pasterizujes pa dodaješ u sekundarnom možeš odmah da sačekaš slobodno 80c pa i 75c da dodaš i neće ti napraviti problem.
#9789 od Sremska Piva
28 Feb 2016 22:34
Pa po mojoj proceni sto je cesto pametno lupanje, na 20l sok od maline pa mozda 1 litar je dovoljan ili 1 ipo ako hoces mozda vise da se oseti malina.. Treba izeksperimentisati.Ja cu na moju turu od 55-60 litara staviti celu gajbu kumquat-a sto je vise od 3 kile, 3 ipo ja mislim da je gajba ili tako nekako.
#9790 od Sremska Piva
28 Feb 2016 22:42
Sad mi zena kaze da je litar/litar ipo malo po njoj i da treba 3-4 litara samo ne vise od 5 :D
Probaj u onu merilicu plasticnu da sipas svog piva sta ja znam 500ml i dodaj 100ml soka, blago promesaj i probaj. pa tako probaj koja kolicina ti najvise odgovara pa ces znati kolko ti je ok na pola litara puta 40 ti je za 20 litara.
I da se zahvalim na info o pasterizaci :ojha:
#9792 od Iox
28 Feb 2016 23:04
Tako ću i da uradim. Nema mi druge :)

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost