Čekaj, pivo se kuva? Gde mogu da se informišem?
#9843 od raix
01 Mar 2016 22:45
Ništa strašno. Popice se.
#9844 od Sremska Piva
01 Mar 2016 22:49
Issss, naravno da ce se popiti :beer-funnel:
#9847 od civi
02 Mar 2016 09:57
Verovatno je temperatura problem, koliko ja znam temperatura ne bi smela da pređe 70 jer tada prestaje konverzija
#9848 od Sremska Piva
02 Mar 2016 10:29
Al kad padne ispod 70 onda se nastavlja. I posle 70 stepeni se desava reakcija neka, al tu se stvaraju ne fermentabilni seceri pa sad manje secera bude za fermentaciju al nista strasno bice ti malo slabije pivo ali punijeg ukusa, ja sam davno radio mash out na 72 ili 74 pola sata al sam skapirao da preko 70 nebi trebalo da ide :ojha:
#9849 od raix
02 Mar 2016 10:42
PH I temperatura su bitni za aktivnost enzima i brzinu reakcije.
Preko 72 stepena dolazi do denaturacije enzima i oni gube svoje svojstvo. Konverzija skroba se usporava a već na 75 stepeni prestaje. Zato se mash out radi na 75. Denaturisani enzimi ne mogu povratiti svoju konformaciju pa time i sposobnost konverzije šećera.
#9861 od Sremska Piva
02 Mar 2016 22:58
A znam ja, jedno pivo drugo trece pa to pobeze, oce to tako :D Zato ja ne pijem dok radim mash, tek kad stavim da se kuva :beer-funnel: pa na kraju sednem u prazan lonac :D

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost