Čekaj, pivo se kuva? Gde mogu da se informišem?
#9724 od Kmnccc
25 Feb 2016 21:27
Pre jedno 17-18 dana sam kuvao stout. OG je bila odgovarajuća (oko 1062) ali danas proverim FG koja je 1032 a po proračunu bi trebalo da je oko 1020. Šta bi bilo najbolje da sada radim? Da li da ga pustim da leži još nedelju dve? Da li da pojačam malo temperaturu? Temperatura je bila 18 stepeni ali moguće da je tečnost imala i malo nižu temperaturu jer ne znam koliko se toplota od sijalice dobro širi oko fermentora. Da li je pametno da zaljuljam malo fermentor da se digne kvasac ili da ne diram ništa?
#9725 od civi
25 Feb 2016 22:18
Malo si loše opisao, položaj sijalice u odnosu na merač temperature u ovom slučaju može da bude bitan ali i nebitan. Temperatura od 18 stepeni ne bi trebalo da zaustavi fermentaciju, nisam siguran da li si sve dobro merio ako jesi onda nešto nije kako treba. Proveri sutra ponovo koliki ti je FG i vrati film u nazad da li je stvarno OG bio toliki a možeš i da proveriš areometar.
#9726 od Sremska Piva
25 Feb 2016 22:26
Ja bih ti stvarno pomogao ali ne znam. To je jedan razlog zasto ja ne merim nista. Sem temperature... Ne merim, ne cimam se, imam puniti ostale fermentatore a pivo u onom ispadne kako oce. Eto ja bi to ostavio tako kako je pa ispadne sta ispadne, pivo ce sigurno biti dobro, nisam jos prosuo turu... Ali u svakoj tehnici i tehnologiji i nauci bolje da ti odgovori neko ko meri FG i OG. Inace ja drzim bas 17-18-19 dana novije u fermentatoru, ne znam zasto ali onda ima vise aromu i gorcinu hmelja. Ako duze drzim oce to da "izlapi" il se stalozi, ok to je moje iskustvo. Kazem neka neko ko meri neka ti pomogne al od mene samo tolko da je mozda vreme za flasiranje ovih dana :beer-funnel: I posle 4 nedelje probaj pivo i po mogucnosti popijte sve, neznam dal ti zena voli pivo ali moja voli :D
#9727 od taraba
25 Feb 2016 22:40
Koji kvasac?
S04 hoće da tresne posle par dana ako je temp 17-18C.
Koja je bila mash temperatura i koliko Crystal/Caramel slada je išlo?
Jesi li aerisao sladovino lepo?
Suv ili rehidriran kvasac ili pak starter?
#9728 od Kmnccc
25 Feb 2016 22:52
@Sremska piva
Ma popiću s društvom, to nije sporno... samo da bude pivljivo :D

civi je napisao:Malo si loše opisao, položaj sijalice u odnosu na merač temperature u ovom slučaju može da bude bitan ali i nebitan. Temperatura od 18 stepeni ne bi trebalo da zaustavi fermentaciju, nisam siguran da li si sve dobro merio ako jesi onda nešto nije kako treba. Proveri sutra ponovo koliki ti je FG i vrati film u nazad da li je stvarno OG bio toliki a možeš i da proveriš areometar.


Sijalica stoji u komori napravljenoj od neispravnog zamrzivača, u visini sredine fermentora. Termostat stoji iznad sijalice nekih 20-30 cm. Siguran sam za OG ali što se tiče aerometra nisam siguran. OG sam merio starim aerometrom a FG sam merio novim. Stari je razbila mačka :D

taraba je napisao:Koji kvasac?
S04 hoće da tresne posle par dana ako je temp 17-18C.
Koja je bila mash temperatura i koliko Crystal/Caramel slada je išlo?
Jesi li aerisao sladovino lepo?
Suv ili rehidriran kvasac ili pak starter?


Kvasac je Safebrew S-33 - suvi
Caramunich 5%, Munich 8%, Carafa I i Carafa III ukupno 7%

Aerisao sam bolje nego ranije. Nakačio sam na aku bušilicu onu "spatulu" iz "moje pivo" i baš dobro namutio desetak minuta.
#9729 od saša blagojević
25 Feb 2016 23:10
imao sam i ja u početku jedno 3 takve ture.mislim da je fermentorima bilo hladno.usuo sam ih u flaše i bilo je dobro pivo.slobodno flaširaj
#9730 od Kmnccc
25 Feb 2016 23:15
saša blagojević je napisao:imao sam i ja u početku jedno 3 takve ture.mislim da je fermentorima bilo hladno.usuo sam ih u flaše i bilo je dobro pivo.slobodno flaširaj


A da ostavim još nedelju dana i pojačam temperaturu jedno 3-4 stepena?
#9731 od Sremska Piva
25 Feb 2016 23:19
Pa da, flasiranje :daj-pivo: ooo to deago flasiranje :ojha:
#9732 od civi
25 Feb 2016 23:20
nije tema ali moram da ti skrenem pažnju da takav raspored gde je sijalica ispod termometra-sonde nije dobar jer topao vazduh ide na gore i samim tm temperatura oko sonde je znatno viša od ostatka komore. Mislim da treba da staviš neki ventilator (mali) da vazduh kruži oko fermentora a i da termostat treba da stoji barem malo udaljen od sijalice. Moje mišljenje je da ti je temperatura znatno pala ispod tih 18 stepeni jer hladan vazduh ide na dole. Nisam siguran da i ako je temperatura bila 12-13 stepeni kvasac je morao da odradi posao. :?:
#9733 od Kmnccc
25 Feb 2016 23:23
civi je napisao:nije tema ali moram da ti skrenem pažnju da takav raspored gde je sijalica ispod termometra-sonde nije dobar jer topao vazduh ide na gore i samim tm temperatura oko sonde je znatno viša od ostatka komore. Mislim da treba da staviš neki ventilator (mali) da vazduh kruži oko fermentora a i da termostat treba da stoji barem malo udaljen od sijalice. Moje mišljenje je da ti je temperatura znatno pala ispod tih 18 stepeni jer hladan vazduh ide na dole. Nisam siguran da i ako je temperatura bila 12-13 stepeni kvasac je morao da odradi posao. :?:


Jbg, da ne objašnjavam sad problematiku ali tako je moralo da ne bi bilo mnogo majmunisanja. Znam da ide gore i zato sam termometar stavio ispod sijalice, blizu dna komore. Uvek kada sam proveravao termometar bilo je 18 stepeni i na njemu...

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 4 gostiju