Čekaj, pivo se kuva? Gde mogu da se informišem?
#9305 od BravićCRO
05 Feb 2016 21:40
Pozdrav,

Sutra radim turu od 22L

Zanima me koliko Saaz-a da stavim da bih ga lijepo osjetio.

Radio sam si u programu turu, ja to zovem "buckuris"

Ovako ide

3kg pale ale
2kg pilsnera Nova Gradiska
0.2kg Chocolate

Hmelj

50 min - Summit 15.9% - 20g
20 min - Saaz 3.2% - 10g
10 min - Saaz 3.2% - 10g

Ispravke i prijedloge molim :laganica:
#9306 od Sremska Piva
05 Feb 2016 22:00
Mozda je glup predlog al stavi +10 grama Saaz-a sa summitom na pocetku i one ostale saaz-ove dupliraj pa ces ga sigurno lepo osetiti a pivo ce imati i gorcinu od summit-a. To ja ovako napamet kako radim sva svoja piva, vec sutra kuvam i ja ali duplu turu, ima da bude vise od 100 litara !
I mozda bi dodao da stavis tu +1 kg pilsnera da bude jace pivo :beer-funnel:
#9307 od BravićCRO
05 Feb 2016 22:04
Hvala za savjet oko hmelja, vidjeti cu jos.

Što se slada tice, nemam vise pilsnera, mozda da ruknem 1kg ambera, njega imam :)?
#9308 od Sremska Piva
05 Feb 2016 23:07
Pa rokni :beer-funnel: mada je 1 kg na tu kolicinu mozda i prepuno. Stavi pola kile ambera. I drugi pola kila stavi sta jos imas :D Al i ne moras, dobices malo slabije ali pitko pivo, ako oces jace rokni jos pola kile neceg drugog :D
#9309 od Minnis
06 Feb 2016 01:10
Dodaj 400-500 grama ambera, choco smanji na 100 grama summit ostavi 20 grama
A saaz povecaj na 25 grama i pomeri na 15 minuta i sa 10 minuta pomeri na pet minuta posledji hmelj i tu baci bar jos 25 grama saaza, ne znam kolko ga uopste imas i nisi rekao koj kvasac ces da koristis
#9311 od Dzionik
06 Feb 2016 11:00
Kad tako otprilike kuvaš onda se osloni na svoja čula, probaj, pomiriši. Vremenom ćeš steći osećaj da li je dovoljno ili nije, možda i bolje nego nekim računanjem jer nije svaki hmelj isti.
#9312 od civi
06 Feb 2016 11:23
ako si radio u programu onda podesi IBU negde oko 30 a možeš da staviš i sav saaz koga imaš ako ga lepo rasporediš,
Moj predlog je da sumit staviš na 60 min
a onda dodaj saaz na 30, 20 i 10 min tako što ćeš rasporediti da 3 puta dodaš istu količinu (npr po 10g) tako da na kraju dobiješ ibu 30
#9319 od Sava
07 Feb 2016 00:10
Ako bas hoces da ga osetis, kupi Jelen, ubaci kasicicu, promuckaj i procedi :)

Salim se naravno. Ja te Noble hmeljeve uopste ne kontam, svi su mi isti....
#9320 od BravićCRO
07 Feb 2016 11:22
Kuhao jucer, izracunao sve za 25 L ...

Recept je sad nebitan, bitno je sljedece...
Kako ja uvijek imam nekih problema, a i tankih sam zivaca, tako sam ih i jucer imao...
Naime, kad je krenilo kuhanje, vrlo brzo postigao vrenje, medjutim, plamenik mi se nesto poceo stopati, regulacija zraka, tako da sam 20min bio bez vrenja, iako mislim da temperatura nije isla ispod 80C...

Nisam se usudio produziti kuhanje jer me strah da summit ne napravi kaos... kad sam izregulirao zrak, plamenik je proradio i sve je kljucao jos nekih 15 min, tad sam dodao saaz na 10 i 5 min ...

Problem je jos jedan, nije isparila planirana kolicina, tako da sam ja na raju umjesto 25 imao 30L, dodatna greska sto sam cijedio s 3 L više nego planirano...

Još sam nov, mislim da je normalno da se ovakve stvari dogadaju, kuham i u pol kuhanja pomislim- šta je meni ovo trebalo ?! ... ali dobro ... svaka skola se placa, ne odustajem tek tako ...

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 3 gostiju