Čekaj, pivo se kuva? Gde mogu da se informišem?
#9172 od raix
01 Feb 2016 15:07
Slobodno koristi al samo za grejanje vode.
Aluminijum, kao i bilo koji drugi metal, reaguje sa kiselinom. Hlor u vodi se ponaša kao kiselina. A i deterdžent koji koristiš za pranje takodje sadrži kiselinu. Logično je da ce u tom slučaju za kiselina da reaguje sa Al i da ga "topi".
Ako takav lonac koristiš za ulomljavanje dogadja se isto i slad daje kiselu reakciju.
Ne bi bilo dobro i da ti je pH vode ispod 7 iz istog razloga.
Ovo ne znači da ne treba da peres lonac deterdzentom.podrazumrva se da ćeš dobro da ispred lonac posle pranja.
:ziveli:
#9173 od taraba
01 Feb 2016 15:43
Aluminijum se moze koristiti za kuvanje i ukomljavanje samo je bitno da je predhodno pasiviran tj. da ima sloj oksida.
Oksid aluminijuma je otporan na ph od 4-9 tako da sve osim nekih sour-a mogu da se ukomljavaju i kuvaju u istom.

Hlor osim aluminijuma moze da osteti i pasivirajuci sloj na nerdjajucem celiku i da dovede do stvaranja rupica i korozije, ali samo pri duzem izlaganju (par sati natapanja).
#9175 od Beerokrata
01 Feb 2016 16:43
Kao što reče kolega taraba, mislim da za zagrijavanje vode može, (kao što neko spomenu, mnogi restorani koriste al posuđe a prolaze sanitarnu kontrolu) neki kućni pivari koriste alu lonce i za kuhanje sladovine, ali ih prethodno izlažu visokim temperaturama ( čini mi se nešto ispod 200 stepeni). Na taj način se stvara zaštitni sloj.
#9176 od taraba
01 Feb 2016 17:36
Beerokrata je napisao:Kao što reče kolega taraba, mislim da za zagrijavanje vode može, (kao što neko spomenu, mnogi restorani koriste al posuđe a prolaze sanitarnu kontrolu) neki kućni pivari koriste alu lonce i za kuhanje sladovine, ali ih prethodno izlažu visokim temperaturama ( čini mi se nešto ispod 200 stepeni). Na taj način se stvara zaštitni sloj.


Zapravo marinija oksidira i na vazduhu, samo sporo.
Dovoljno je prokuvati vodu u loncu par minuta i stvorice se sloj oksida koji stiti Al od sladovine i obrnuto.

How To Brew - Brewing Metallurgy
#9202 od Sremska Piva
01 Feb 2016 23:58
Hvala opet na odgovorima ali naterali ste me da ipak nabavim besplatno od taste emajliranu 30 litarsku serpu :D Aluminijum mi je bila zadnja stvar sto bi uradio al eto nabavio sam. Al barem znam da se moze i ukomljavati u AL-u, to sa pecenjem sam citao po netu i da se kuva voda u njemu pre prvog koristenja. Znaci u principu MOZE. Al ne mora :beer-funnel: A inace nisam mogao nabaviti organski aluminijum, sve je ono konvencijonalno gajen aluminijum sto u principu ne mora biti GMO. Obicno bar kod gmo proizvoda pocinje sa 8 a organsko sa 9 al to nije tako uvek :beer-funnel:
#9205 od jovanc
02 Feb 2016 01:21
Salu na stranu, obrati paznju da taj emajlirani lonac nije kvrcnut negde. Ako mu je email nacet onda ispusta gvozdje u vodu koju kuvas. Nije to neka prevelika kolicina ali opet na duze vreme ...

Osim ako ne nadjes organiski emajl onda nema problema, kao ni sa organskim aluminijumom. :lol:
#9229 od Sremska Piva
02 Feb 2016 21:42
Ma sve jedno tasta donela lonac od 15 litara, reko sta cu ja s tim :D Treba meni od 30. Al ajd eto vracam se na organski aluminijum prokuvan i preprzen u rerni :D

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 5 gostiju