Čekaj, pivo se kuva? Gde mogu da se informišem?
#9141 od Sremska Piva
31 Jan 2016 19:54
Mislim da moze po svakoj logici al ajd da pitam, mozda nije dobra moja logistika :bomba:
Znaci ukomljavanje radim u inox loncu ali kad grejem vodu za ispiranje, dal mogu to u aluminijumskom loncu da grejem ? Znaci aluminijum nece doci u kontakt sa sladom ili sladovinom [znam da to inace ne sme jer pivo oksidira od aluminijuma] samo tolko da vodu grejem na 75C u toj al posudi i tu vodu sipam u lonac u cemu ukomljavam na vec jednom ocedjen slad.
Znaci moje pitanje je dal smeta to sto bi vodu grejao u AL loncu pa tu ugrejanu vodu sipam iz te AL posude u Inox lonac u cemu ukomljavam.
#9146 od Sremska Piva
31 Jan 2016 23:33
Da svi izbegavaju jer je kao linkovan sa alchajmerom, to moze biti istina al ne mora. U restoranima se sve pece u AL zbog dobre provodljivosti toplote. E sad to sto bi ja grejao vodu u AL, citao sam po netu, malo kopao da cak moze da se ukomljava u aluminijumu ako se pre prvog koristenja sipa voda i prokuva i kuva malo pa ce to kao stvoriti neki oksidacijoni sloj i posle toga u opste nije nista u kontaktu sa AL. Ne sme da se riba posle niti nekim agresivnim sredstvima da se pere sto u principu nije potrebno. Moj lonac od 30L inox sto koristim za ispiranje, pa nisam ga oprao mesecima... Sto da perem kad samo cistu vodu grejem ? Neznam, pitam vas dal neko ima iskustva sa samo zagrevanjem vode u AL posudi. :beer-funnel:
#9155 od Sremska Piva
01 Feb 2016 02:02
Pa u najvecoj vecini restorana... To je jedno zasto se u restoran ne ide, drugo je da nabavljaju najjeftinije GMO sastojke, zacine plus sa natrijum glutaminatom [MSG] koji unistava mozak, ostale hemije... Narucite bilo kakvu pizzu recimo i ostavite mesec dana negde. Ni MRAV nece doci, nista, jer su samo ljudi smecojedi, zivotinje nisu... Takav eksperiment sam radio sasvim slucajno jer je parce pizze ostalo u kartonu sto sam odneo dole do pecke da zalozim a vidi vidi za 2 meseca pizza ostala ista kao kad smo narucili, pa sam i pizzu zalozio :D
Shone tebi hvala na podrsci da grejem vodu u AL posudi :ojha: videcemo jos ako ne skurblam negde sa sela neki barem emajlirani lonac moracu da uzmem AL. Barem na neko vreme dok ne kupim inox. A posle taj AL lonac ce biti dobar za kerove i za kuvanje kerovima :D
#9156 od jovanc
01 Feb 2016 08:42
E zavisi, ako je lonac od organskog aluminijuma onda mozes opusteno da ga pojedes ako hoces, a ako je od GMO aluminijuma onda nikako.
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Zabatali tu akciju ako se vec ne osecas sigurno, uzmi emajlirani lonac i bog da te vidi.
:ziveli:
#9157 od Shone
01 Feb 2016 09:03
Sremska Piva je napisao:Shone tebi hvala na podrsci da grejem vodu u AL posudi :ojha: videcemo jos ako ne skurblam negde sa sela neki barem emajlirani lonac moracu da uzmem AL. Barem na neko vreme dok ne kupim inox. A posle taj AL lonac ce biti dobar za kerove i za kuvanje kerovima :D


Nema problema samo moraš da znaš, za pranje alu lonca nemoguće je pronaći tečnost. Osetljiv je i oksidira sa čime god da ga pereš. Kiselinu, a pogotovo stvari koje su bazirane na hloru treba izbegavati u širokom luku.

Reaction of aluminum with chlorine
#9163 od Dzionik
01 Feb 2016 10:11
Ja grejem vodu u aluminijumskom čajniku, odnosno njega koristim za ispiranje jer mi je lagan, lepo ga naslonim na lonac i sipam preko kašike. Ne vidim tu neki problem, čak mi se čini da se više kamenca i gline nataloži u aluminijumu nego na inoxu ili emajlu, što mi je bitno jer koristim tvrdu bunarsku vodu. Ponekad samo očistim naslage sa limuntusom i to je sve.
#9170 od Sremska Piva
01 Feb 2016 13:16
Pa ja za pivo koristim izvorsku vodu, tako da hlora tu nema. Moracu neki organski aluminijum ako smo vec tu...
Mada lovim komsinicu ako slucajno ima neki za dzem pa da kupim od nje posto ona svakako nece vise kuvati dzem :D A limuntus je stvarno dobra ideja za ciscenje AL.
Hvala svima na odgovorima :beer-funnel:

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost