Čekaj, pivo se kuva? Gde mogu da se informišem?
#9124 od BravićCRO
31 Jan 2016 12:02
Pozdrav ljudi,

Ovako, sinoc sam po drugi put radio all grain ...
Prvi put sam skuhao 5L jer sam prepravio ekspres lonac od 6L u mini fermentor - danas 7. dan, vrenjaca radi ...

Sinoc kuhao po 2 put, kolicina 23 L, tako je i ispalo ...

Napravio sam si posudu za ukomljavnnje, izolirao je ,,, stavio pipu i unutra ono pleteno crijevo koje vecina koristi da sluzi kao filter.

18L ukomljavao sa 5kg slada - 60min ...

E sad, kad sam krenio istociti u lonac, sipao sam prvo u manju posudu od 2L i vidio da ima sitnog trunja tako da sam na kraju sve to jos dodatno cijedio na gazu, isprao sa 22L i nakon 1h kuhanja dobio 23L .

Hladenje mi je trajalo 45min, tu sam se namucio,,, nemam dobro razraden sistem, i više nikad necu kuhati noću !!!

Zanima me samo, te citne cestice, to trunje, dali je moglo ostati, mozda bi se istalozilo u konacnici u bocama ?

Slad mi je samljela trgovina iz koje kupujem, primjetio sam da je mozda bio malo sitniji nego prethodni puta.

Živjeli :beer-funnel:
#9128 od Shone
31 Jan 2016 12:30
Ujutru uz kafu čitaj forum, za probleme koje si imao, postoje prosta rešenja.

BravićCRO / napisao
E sad, kad sam krenio istociti u lonac, sipao sam prvo u manju posudu od 2L i vidio da ima sitnog trunja tako da sam na kraju sve to jos dodatno cijedio na gazu
Zanima me samo, te citne cestice, to trunje, dali je moglo ostati, mozda bi se istalozilo u konacnici u bocama ?


Sledeći put prilikom istakanja, koristi neki, bokal od litar ili pola litre. Ono što prvo isteče, prihvati u njega i vrati polako nazad na vrh, u tih pola litre do litar biće svo trunje koje ti je pravilo problem. Jer će slad sam filtrirati, tečnost koju istačeš. Nakon toga sladovina će biti bez trunja i znatno bistrija. Ukoliko i šta zaostane od trunki, istaložiće se u fermentoru, zajedno sa hmeljem i kvascem. Nemoj preterivati, jer sa tim prvencem ide i najveća količina šećera, koja će završiti na vrhu.

Hlađenje sladovine, radi u kadi, menjaj vodu. U toku hlađenja jednom promešaj sa dezinfikovanom kutlačom ili šta već koristiš u te svrhe. Bilo bi dobro da unapred pripremiš flaše od dve litre u koje sipaš malo soli, a potom ih zalediš. Ako je spoljna temperatura vazduha, manja od temperature vode, poklopi lonac i iznesi ga napolje.
#9130 od BravićCRO
31 Jan 2016 12:38
Istocio sam tih 2L i vratio nazad u posudu za ukomljavanje.. ponovio jos 2 puta... nakon toga sam sipao u lonac ali pritom cijedio ...

OG mi je bio 1.040 iako mi je program izracunao 1.050.

:laganica:
#9132 od Shone
31 Jan 2016 12:50
BravićCRO je napisao:Istocio sam tih 2L i vratio nazad u posudu za ukomljavanje.. ponovio jos 2 puta... nakon toga sam sipao u lonac ali pritom cijedio ...

OG mi je bio 1.040 iako mi je program izracunao 1.050.

:laganica:


Kao što napisah, nemoj preterivati. Prekidaš onda kada ti na slavinu izlazi sladovina bez trunja, ona nemora da bude sasvim bistra. Sasvim je moguće da si višestrukim vraćanjem sladovine nazad ponovo uzburkao ceo sladni pokrivač, pa ti je ono što si prikupio ponovo došlo na slavinu.

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 2 gostiju