Čekaj, pivo se kuva? Gde mogu da se informišem?
Mapinguarify, хвала ти за табелу, баш ми је помогла. Мало сам опет преправљао рецепт и добио сам следеће: Све вредности (ОГ, ФГ, ИБУ) су у границама које су потребне за Ајриш ред (додуше, у горњим границама, али судија није видео, тако да се важи :) ), једино СРМ је полудео, па га не могу спустити (опсег је од 9-18, ја сам добио 21.15.) . Погледајте сад, па ми реците какав бућкуриш ће да испадне :)

Prvo, pa musko

Brew Method: All Grain
Batch Size: 21 (liters)
Est. Boil Size: 28.4 liters
Style: Irish beer
Sub Category: Irish red ale
Boil Time: 60 minutes
Efficiency: 65%

Original Gravity: 1.055
Final Gravity: 1.014
ABV: 5.37%
IBU: 27.07
SRM: 21.15

Fermentables

4.7kg Belgian - Pilsner 81.0%
0.2kg Belgian - Biscuit 3.4%
0.1kg United Kingdom Extra Dark Crystal 120L 1.7%
0.1kg Belgian - Roasted Barley 1.7%
0.25kg German - Cara Aroma 4.3%
0.25kg Belgian - Caramel Pils 4.3%
0.2kg Belgian - Cara Red 3.4%

20gr Challenger 60min.
25gr Fuggles 15min.

US-05
#9137 od Mapinguarify
31 Jan 2016 16:47
Nisam znao za hoppy red, deluje mi kao nesto sto cu svakako da probam posto mi se IRA stil svidja. Koji hmelj bi preporucio za ovako nesto i jel u dry hop varijanti ili @0min

Од америчких долазе у обзир Willamette (евентуално комбинација Willamette и Cascade), капирам да би ишло.
Енглезе бих гурао Challenger, Fuggle...
Мада већ дуго хоћу да се изглупирам и направим експеримент са Saaz-ом.
Дакле пре свега бих гађао то да фокус буде на цветним, воћним и зачинским аромама. И треба пазити да то остане red ale, тачније да се осети сладни карактер, да хмељ не "поједе" укус слада. Мада капирам да са тим нећеш имати проблема.
Генерално, можеш и суво да хмељиш, можеш и само на арому, све зависи колико хоћеш да истакнеш хмељни карактер. Мада, капирам да је довољна и арома за тест туру.
#9138 od jovanc
31 Jan 2016 17:29
Ekstra. Onda cu verovatno probati englesku varijantu fuggles i challenger. Nesto sam trenutno u engleskom fazonu :)
#9139 od Mapinguarify
31 Jan 2016 17:32
Evo ovako odokativno. Ne mogu precizan recept da napravim jer nemam specifikacije svakog hmelja, i nisam siguran koji su sladovi u pitanju, ali dobro. :) Vidi kako ti se sviđa, malo sam izmena uveo, ali mislim da će biti nešto bolje :)
Caraaroma je dosta agresivna, tako da sam nju smanjio. Carared sam povećao jer je po mom mišljenju on idealan za red ale-ove i koliko ja znam, ide od 5-10% u mash. Makar sam tako nekada davno čitao valjda na sajtu Beer Smith-a.
Pilsner i biskvit ti daju pale ale, tako da nema potrebe za tom količinom.
Što se tiče Crystal 120L, ako ne grešim, on je odlična zamena za cara aroma-u, iako nisu u potpunosti isti. Sve u svemu, smanjio bih ih tako da zajedno idu oko 3% u mash (jaki su, a i već imamo oko 7% carareda).
Sve u svemu, evo pa ti vidi (pazi, nemam ja preterano iskustva sa red aleovima, ali da sada pravim pivo sa tvojim sastojcima, tako bi nekako izgledao recept). Možda bih čak i smanjio carapils još malo.

Batch size: 22l
Efficiency: 65%
Boil Time: 60 min

Pilsner - 77.4% - 4kg
Biscuit - 6.2% - 0.32kg
Roasted Barley - 1% - 0.05kg
Caraaroma - 2.9% - 0.15kg
Carapils - 5.8% - 0.3kg
Carared - 6.8% - 0.35kg

Challenger 20g - 60min
Fuggle 25g - 12min

Irish moss: kafena kašičica

1 Safeale US-05

ABV: 4.9%
EBC: 26.9 (13.66 SRM)
IBU: 21.5

Pre-Boil Gravity: 1.038
OG: 1.048
Final Gravity: 1.010
Mash temp: 66.7C

I možeš i onih 25g Fuggle-a da baciš na aromu ako hoćeš.

Evo članka: http://beersmith.com/blog/2011/08/24/ir ... e-recipes/
Poslednji put menjao Mapinguarify dana 31 Jan 2016 17:59, izmenjena 5 puta
#9140 od Mapinguarify
31 Jan 2016 17:34
jovanc je napisao:Ekstra. Onda cu verovatno probati englesku varijantu fuggles i challenger. Nesto sam trenutno u engleskom fazonu :)

Ostrvski hmeljevi za ostrvska piva. :)
I da, dobra je kombinacija Challenger-Willamette za sve fazon :D

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 2 gostiju