Čekaj, pivo se kuva? Gde mogu da se informišem?
Ево мене опет након пар недеља оправдане одсутности. Покушао сам да склепам један рецепт, па бих волео ваше мишљење. У односу на рецепт са почетка ове теме, применио сам неке ваше сугестије, па ме сад занима шта мислите о овом покушају?
http://www.brewersfriend.com/homebrew/r ... o-pa-musko
#9114 od jovanc
30 Jan 2016 20:31
Imam ja dobro misljenje:
Ne valja ti link :)

Edit:
A posto si okacio i na drugom postu (sto bih napomenuo da nije u skladu sa forumskom etikom) evo ti nekog brzinskog zapazanja.

Fali tj jos slatkastih sladova. Slobodna procena je da ukupno bude nekih 750gr do 1kg Caramel sladova (raznih vrsta zbog boje)
i mislim da je previse roasted slada. Ja bih stavio 100-150gr. Mozda tacno 100.

Ja sam skoro pravio IRA i omasio sa sa slatkocom (falilo je CARA sladova, bilo je oko 500gr) i preterao sam sa bojom (previse roasted - ja sam tutnuo 250gr na 24L)

Sve ostalo mj deluje oket


Evo ti moj recept pa uporedi. Dakle falila je slatkoca i boja je bila prejaka (crno)

Recipe: 1.0 Irish Red Ale - IRA TYPE: All Grain
Style: Irish Red Ale
---RECIPE SPECIFICATIONS-----------------------------------------------
SRM: 49.7 EBC SRM RANGE: 17.7-35.5 EBC
IBU: 26.4 IBUs Tinseth IBU RANGE: 17.0-28.0 IBUs
OG: 1.049 SG OG RANGE: 1.044-1.060 SG
FG: 1.009 SG FG RANGE: 1.010-1.014 SG
BU:GU: 0.541 Calories: 481.9 kcal/l Est ABV: 5.2 %
EE%: 65.00 % Batch: 26.00 l Boil: 28.93 l BT: 60 Mins


Total Grain Weight: 6.50 kg Total Hops: 45.00 g oz.
---MASH/STEEP PROCESS------MASH PH:5.40 ------
>>>>>>>>>>-ADD WATER CHEMICALS BEFORE GRAINS!!<<<<<<<
Amt Name Type # %/IBU
5.50 kg Backa Palanka slad (4.3 EBC) Grain 1 84.6 %
0.25 kg Roasted Barley (1100.0 EBC) Grain 5 3.8 %
0.25 kg Biscuit Malt (45.3 EBC) Grain 2 3.8 %
0.25 kg Caramel/Crystal Malt -120L (236.4 EBC) Grain 4 3.8 %
0.25 kg Caramel/Crystal Malt - 20L (39.4 EBC) Grain 3 3.8 %


Name Description Step Temperat Step Time
Mash In Add 16.95 l of water at 70.3 C 64.4 C 75 min

---SPARGE PROCESS---
>>>>>>>>>>-RECYCLE FIRST RUNNINGS & VERIFY GRAIN/MLT TEMPS: 22.0 C/70.0 C
>>>>>>>>>>-ADD BOIL CHEMICALS BEFORE FWH
Batch sparge with 2 steps (4.02l, 14.46l) of 75.6 C water

---BOIL PROCESS-----------------------------
Est Pre_Boil Gravity: 1.044 SG Est OG: 1.049 SG
Amt Name Type # %/IBU
25.00 g Challenger [7.50 %] - Boil 60.0 min Hop 6 19.3 IBUs
20.00 g Fuggles [4.50 %] - Boil 30.0 min Hop 7 7.1 IBUs
E ovako....Što se tiče nepoštovanja etike foruma, nisam kriv...Prvo sam postavio objavu u okviru druge teme, ali mi je komp nešto pobrljavio, pa sam morao da ga ubijem. Kad se oporavio, stavio sam novu temu, jer nije hteo da otvori predhodnu, pa nisam video šta se tamo dešava. Tako da neću više, obećavam..A što se recepta tiče, uzeću u obzir sve što si napisao, pa ću videti šta mi je činiti. Hvala u svakom slučaju na brzom odgovoru
E, primenih ja upućene mi sugestije i malo doradih recept. Koga ne mrzi, neka pogleda link ispod, pa neka mi kaže šta misli. Meni se čini da će lepo ispasti.
http://www.brewersfriend.com/homebrew/r ... dit/320330
P.S. Jedina dilema mi je da li, koliko i kad da ubacim još neki aromatični hmelj sa nekom npr. citrusnom notom. Ima li neko neki predlog?
#9120 od jovanc
31 Jan 2016 08:32
Opet los link. Trazi sifru i username.

Aromaticni hmelj u ovaj stil ne ide. Cilj je da se oseti sladna nota a da ima jako malo gorcine.
#9121 od Mapinguarify
31 Jan 2016 08:46
Па може hoppy red да прави. Узгред, мислим да ће овде претерано издоминирати карамелни/скроз слатки сладови (ако се добро сећам, имаш нешто типа 14% караароме, 14% карапилса, и типа 2% Мелано слада) и да ће бити преслатко пиво, иако је технички БУ:ГУ однос ок. И како си догурао до 25-30 SRM-a? Ако ме сећање добро служи, ту боју си добио. То је боја за портере, тако да ред ејл неће бити ред ејл.
Ако већ правиш hoppy red, немој јурити цитрусе, боље су ти цветне ароме. :Д
Е, с обзиром да имате проблема са учитавањем линка који сам дао, применио сам једноставну копи пејст методу и успео да рецепт препишем овде. Дакле, еве га :)

prvo, pa musko
Method: All Grain
Style: Irish Red Ale
Boil Time: 60 min
Batch Size: 22 liters (fermentor volume)
Boil Size: 28.4 liters
Boil Gravity: 1.037 (recipe based estimate)
Efficiency: 65% (brew house)

Pinterest <EMBED>
Original Gravity: 1.048 Final Gravity: 1.012 ABV (standard): 4.71% IBU (tinseth): 19.82 SRM (morey): 26.97
Fermentables
Amount Fermentable PPG °L Bill %
3.5 kg Belgian - Pilsner 37 1.6 64.8%
0.3 kg Belgian - Biscuit 35 23 5.6%
0.1 kg German - Melanoidin 37 25 1.9%
0.2 kg United Kingdom - Extra Dark Crystal 120L 33 120 3.7%
0.1 kg Belgian - Roasted Barley 30 575 1.9%
0.6 kg German - CaraAroma 34 130 11.1%
0.6 kg Belgian - Caramel Pils 34 8 11.1%
5.4 kg Total
Hops
Amount Variety Type AA Use Time IBU
25 g Fuggles Leaf/Whole 4.5 Boil 60 min 13.25
25 g Fuggles Leaf/Whole 4.5 Boil 15 min 6.57

Оно што ми није јасно је да ли има разлике код нпр. карамел сладова, јербо у опцијама постоји и Белгија Карамел и Немачка Карамел и Американ Карамел. Јел' то све исто или морам пазити који ћу употребити?
П.С. Напомињем да на све ове зајебаванције планирам да употребим УС-05 квасац
П.С. #2: Ако је ова боја за портере, коју вредност требам добити да би Ајриш ред био Ајриш ред? И како то да постигнем, тј. шта да променим у рецепту?

Удрите сад.....
#9125 od jovanc
31 Jan 2016 12:09
Slazem se za previse karamel slada, smanji ga. Imas 1,3kg ukupno.
Ja sam ti na osnovu mog iskustva dao predlog ukupno 750gr do 1kg jer je meni 500gr bilo neprimetno slatko, a to je odlika IRA. Mozda neko ima vise iskustva od mene, ali kad sledeci put budem pravio IRA, ja cu krenuti od 750gr karamelizovanih sladova.

Koliko ja znam, sto se tice CARA/CARAMEL/CRISTAL/ sladova, oni se dodaju da dopune ukus piva sa nefermentabilnim secerima, pojacaju penu, daju slatkocu ... Ova tri imena u sladovima znace istu stvar, to su karamelizovani sladovi. Dakle razni proizvodjaci razlicito zovu ali sustina je ista.
Nastavak imena se odnosi na boju (i ukus).

Sto se tice razlicitih tipova, po boji (PILS/ BLOND / GOLD / RUBBY ili kako koji proizvodjac vec zove), tu se pored boje pravi i razlika u ukusima. Okvirno, ovo je neki prikaz koji sam nasao na netu.

# CaraPils - (1.5 to 3L) - Pilsner malt steeped to add mouthfeel without much color or flavor.
# CaraFoam - (1.5L) - Carapils-like malt from Weyerermann
# Caramel Malts - Anywhere from 10L to 120 L
# CaraVienna (CaraVienne) - (20 to 22L) - Vienna Malt based crystal malt product.
# CaraHell - (10 to 11L)
# CaraRed - (20L) - Adds a great red hue - great in Red ales or Scottish -/L beers.
# CaraAmber - (27L) - Intensifies color and aroma.
# CaraMunich - (43 to57L) - Varies by maltster, adds toffee, roast
# CaraAroma - (120L) - Adds color, armoa, coffe, roast, toast to stouts and porters
# Carafa I (337L), Carafa II (425L) and Carafa III (470L) - Adds color, aroma to stouts,schwartzbiers, dopplebock, etc.




@Mapinguarify
Nisam znao za hoppy red, deluje mi kao nesto sto cu svakako da probam posto mi se IRA stil svidja. Koji hmelj bi preporucio za ovako nesto i jel u dry hop varijanti ili @0min

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 3 gostiju