Čekaj, pivo se kuva? Gde mogu da se informišem?
#9418 od Minnis
10 Feb 2016 12:40
definitivno premala kolicina za dry hop, podigni bar na 25 grama
#9488 od Iox
16 Feb 2016 11:00
Da li je moguće da preko noći digne na 26C drugi dan fermentacije i 24C treći dan? Fermentator mi je u starom improvizovanom mikrobioloskom inkubatoru sa temperaturom na 19,5C (prerađen vinski frižider od 120l sa termregulatorom, sondom, sijalicom kao grejačem i ventilatorom sa nekog starog kompa) i on ne varira više od 0,5C. U prostoriji je temp oko 17C i nije problem sunce jer ne udara direktno. nNe znam šta da radim. Da li da ga ostavim u inkubatoru ili da vadim u prostoriju koja ide noću na 14C a preko dana na 18? Ne mogu svakih 3 sata da mu spustam temp na 19C jer nisam tu ceo dan. :jedno-pivo:

Da nakon fermentacije dry hopujem u primarnom ili da idem u sekundarni i ide li hladni lom pre dry hopa? :hmelj:

Slika
#9489 od raix
16 Feb 2016 11:10
Moguce je da temp ode vise od spoljne temp. A da li si poredio termometar sa nekim drugim? Ti prc nisu uvek bas najpecizniji.

Dry hopuj ga u primarnom nema potrebe da se cimas sa pretakanjm.
Ide dry hop 7 - 12 dana (razne su teorije o vremenu trajanja, neko bi preporucio i manje). Izvadis hmelj, dpbro ocedis pivo iz vrece, pa hladni lom dva dana.
#9490 od Iox
16 Feb 2016 11:20
Imam referentni etalonirani (jednom godišnje) sa Pt100 sondom kojim proveravam sve ostalene beži mnogo čini mi se +0,9. Ubaciću danas data logger da ispratim temperaturu tokom 24h čisto da vidim potsoje li oscilacije u temp.

Hvala za dry hop tako sam i mislio lakše je. :ojha:
#9491 od dalibor
16 Feb 2016 12:33
Iox je napisao::

Da nakon fermentacije dry hopujem u primarnom ili da idem u sekundarni i ide li hladni lom pre dry hopa? :hmelj.


Prebaci u sekundar, skini pivo sa kvasca, i onda dry hop. Vece je iskoriscenje hmelja.
O ovome smo pricali u nedelju sa Djordjem.
Mada sam ja od pocetka prebacivao u sekundar i radio dry hop.
#9591 od Iox
20 Feb 2016 10:07
FG juče meren kod IPA 1.010 OG bio oko 1.052 Da pustim još malo ili da prebacujem u sekundar? Uzeo sam inox posudice za čaj za suvo hmeljenje jedna je bi bila malo dve su taman za 2x15g.
#9592 od Minnis
20 Feb 2016 12:35
Ne moras vise da cekas, slobodni prebaci i dry hopuj, u principu 36 sati na 18-20 stepeni je dovoljno za dry hop ali ostavi bar tri do pet dana nigde ne zuris
#9594 od Iox
20 Feb 2016 15:18
Prva tura onog znam šta nije nakon 10 dana u flaši

Slika

Nemam mnogo 15ak flaša po 0.5 pa će ostalo da ceka još mesec dana da dozri
#9595 od dalibor
20 Feb 2016 15:27
I,kako ti se cini?
#9629 od Iox
21 Feb 2016 22:18
Živ sam i nemam problem sa stolicom Šalu na stranu miris mi je zanimljiv cvetni ne znam kako bih ga drugacije opisao. Što se tiče ukisa ne znam, nije mi se baš svideo oseti se dobro ječam, gorčina je ok. negde na nivou domaćih industrijskih lagera, mislim da je kvasac izvukao sve šećera iz njega jer ič slatkastog ukusa nije imalo, na kraju završi blago kiselkasto. Bem li ga popio bihbga kad mi ga daju ali ga ne bih baš tražio

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost