Čekaj, pivo se kuva? Gde mogu da se informišem?
#9109 od Iox
30 Jan 2016 16:05
Pozdrav svima,

imam par pitanja za prvo AG pivo koje smo pravili pre 7 dana. Naime skinem ja neki recept sa neta za belgijsko blonde i sa 19l prilagodim a na 11,5l budući da sam ga bukvalno kuvao na smederevcu :lol: recep izgleda ovako nekako:

1,0 kg Pilsner
0,7 kg Abbey
1,0kg Wheat
0,3 kg Candi (na15 min)

Hmelj:
Hallertau na 60min - 15g i na 10min 10g

Kvasac:

Safale US-05 (Da mi klince pod nokte zabijate ne znam zašto baš njega) :mrgreen:

Dodaci:

Irska mahovina 15g na 15min

Predviđena OG 1.075

Radili smo BIAB uz male izmene. Naime nisam ukomljavao direktno u vreći nego sam ručni frižider koristio kao komovnik pa sam cedio kroz vreću u lonac i iznad njega ispirao.

Redom:

9l vode na 73C dodato >> T nakon stbilizacije 66,3 - stavio 30min pa proverio
Na prvoj proveri T pala na 63 C >> dodao 1l vrele vode T posle mešanja 66C
Na 60om min T 63C >>> dodao 6l vrele vode T posle mešanja 73C (ideja je bila da inaktiviram stvaranje kraćih šećera da ostane nešto dužeg lanca i ovaj deo nije bio po receptu)
Isprano je sa još 5l >>> ukupno 15l predviđeno zakuvanje

Ovde se javio prvi problem kada sam merio gustinu pre kuvanja išla je na oko 1.024 u trenutku sam odlučio da produžim na 90min kuvanje kako bih podigao OG makar preko 1.040. srećom pa nisam dodao hmelj.

Dale je išlo sve ok.

Nakon 90 min ostalo je nekih 8,5 l sa OG 1.046 nakon temp korekcije.

Tu negde činim drugu grešku pa mi hmelj odlazi u fermentator (30l).

Fermentacija je išla u okvirima (16,5-17,5C temperature i sa trodnevnim izlaskom na 18,5C u nakon lag faze)
Vrenjača nonstop mirovala verovatno negde fališiralo na fermentatoru jer se prostorija osećala prva dva dana na ustajalo pivo a nakon toga na neke cvetne mirise.

Nakon 7 dana (danas) FG je na 1.004 sa korekcijom. Miriše na pivo, znači pivo jeste :lol: mirisom dosta brašnastog možda i zemlja. Ukusom slično.

Ovde ide pitanje šta dalje? Moja ideja je da idem na sekundarnu najmanje 20ak dana pa dalje već da vidim.

Na koju T da radim sekundarnu? Da li uopšte d aradim ili da ostavim u primarnom još 20dana?
Alc mi je negde na 5-5,2% tako da to i nije neki belgijanac, a ni kvasac nije bio odgovarajući :laganica:

http://tinypic.com/r/2lwovhs/9

Slika
slika nakon merenja FG

Pozdrav :ziveli:



Procenjena OG je bila
#9110 od taraba
30 Jan 2016 18:42
Napravio si pivo. Čestitam.
Nije Belgian Blonde ali je pivo.

Prva greška ti je bila što si računao efikasnost 90%.
To ni komercijalne pivare ne mogu da izvuku na svim pivima.

To što je hmelj završio u fermentoru nema veze.

Izgleda si nešto gadno zeznuo jer je po mojoj matematici efikasnost bila oko 35%.
Po svemu sudeci si zeznuo vodu jer sam ja sabrao 21L vode a ti si u loncu imao 15L.
Negde si izgubio oko 3L sladovine više nego što je trebalo što je od prilike tih 20ak % efikasnosti koje si trebao da imaš makar ukomljavao jako loše mleven slad.
Kad smo kod toga, ko je mleo i čime?

Što se sekundara tiče, preskoči.
Pivo sa ~5% alkohola kvasac "odradi" za 3-4 dana i još 7-8 da počisti za sobom tako da je 2 nedelje sasvim dovoljno i posle toga možeš da flaširaš.
Eventualno možeš da izbaciš fermentor par dana napolje da odradiš cold crash da se lepo slegne kvasac na dno.
#9111 od Iox
30 Jan 2016 19:24
To je potvrda i moje analize. U startu sam zeznuo na mlevenju jer sam ja mleo i ostalo je dosta celih zrna (plašio sam se previše brašna neopravdano). Deo vode je upio slad a to sam zaboravio da računam. Misliš da ga pustim jos 7 dana da počisti pa flaša? Mislio sam svakako da odradim hladni lom pa da dodam drugi kvasac za flašu.

Imam dve nedoumice. Da li hladan lom pa drugi kvasac u flaše ili da pustim isti kvasac us 05 u flašu. I da li je 15 dana dovoljno da kvasac odradi sve kako treba (hladni lom bi ga bacio u san? Da li bi se realtiviraobu flaši?)

Možda su pitanja malo nejasna ali na telefonu sam i u poslu :)
#9115 od taraba
30 Jan 2016 20:36
Brašno je ok kad radiš BIAB. Meni je 30% brašno.
Ne treba ti drugi kvasac posle cold crash-a. Ostaje sasvim dovoljno kvasca da gazira pivo.

15dana je više nego dovoljno za pivo ispod 1.050 OG.
#9143 od civi
31 Jan 2016 21:38
Cestitke za pivo, kakvo god da je dobro je, sto se tice kuvanja na smederevcu to jaste alii nije problem tu mogu da ti pomognem jer sam skuvao dosta tura na njemu.
Slad si lose samleo i izgubio na efikasnosti, za BIAB slobodno melji sitno u buduce.
Recept si malo izmesao sirovine iz svih stilova, alito nama veze pivo ce biti dobro
flasiraj posle 15/20 dana zaobidji sekundarnu fermentaciju
#9164 od Dzionik
01 Feb 2016 10:22
Za kuvanje na smederevcu treba izvaditi ploču (onu okruglu) ako lonac može da istrpi direktnu vatru. Ja sam kuvao sa buretom 50l na smederevcu.....traje....ali je moguće. Pomaže i pokrivanje ćebetom:-)
#9165 od Iox
01 Feb 2016 10:55
Lonac je bio od nekih 30l nije bilo problema, brzo je bacio klju delom i jer je mala litraža bila u pitanjuba široko dno. Sledeca tura ide na gorionik sa emajliranim loncem dok ne uzmemo bure od 50l.
#9414 od Iox
10 Feb 2016 10:31
Ljudi,

Danas flaširam prvo pivo (ono što znam šta nije :D ) Kako ću sutra najverovatnije kuvati novu turu ideja je bila da bude IPA sa IBU u donjim granicama (dosta njih koje znam nije probalo IPA pa da mi ne udare pivo na nos prvi put :lol: ).
Efikasnost sam spustio na 60% pa ako postignem bolju OG lako ću korigovati u toku rada
Recept ide ovako, a vi praštajte i pomažite ako sam negde omanuo :P

Recipe: B Day IPA
Brewer: Ilija
Asst Brewer:
Style: American IPA
TYPE: All Grain
Taste: (30,0)

Recipe Specifications
--------------------------
Boil Size: 21,16 l
Post Boil Volume: 15,78 l
Batch Size (fermenter): 11,36 l
Bottling Volume: 9,66 l
Estimated OG: 1,063 SG
Estimated Color: 15,1 EBC
Estimated IBU: 40,9 IBUs
Brewhouse Efficiency: 60,00 %
Est Mash Efficiency: 80,2 %
Boil Time: 60 Minutes

Ingredients:
------------

2,80 kg Pale Malt (2 Row) Bel (5,9 EBC) 70,9 %
0,70 kg Vienna Malt (6,9 EBC) 17,7 %
0,30 kg Cara-Pils/Dextrine (3,9 EBC) 7,6 %
0,15 kg Caramunich Malt (110,3 EBC) 3,8 %
10,00 g Summit [17,00 %] - Boil 60,0 min 29,6 IBUs
5,00 g Summit [17,00 %] - Boil 30,0 min 11,4 IBUs
15,00 g Cascade [5,50 %] - Aroma Steep 15,0 min
15,00 g Cascade [5,50 %] - Aroma Steep 0,0 min
0,50 tsp Irish Moss (Boil 10,0 mins)
1,0 pkg Safale American (DCL/Fermentis #US-05)
10,00 g Cascade [5,50 %] - Dry Hop 5,0 Days


Mash Schedule: BIAB, Medium Body
Total Grain Weight: 3,95 kg
----------------------------
Name Description Step Temperat Step Time
Saccharification Add 23,58 l of water at 70,6 C 66,7 C 75 min
Mash Out Heat to 75,6 C over 7 min 75,6 C 10 min

:ziveli:
#9417 od Iox
10 Feb 2016 12:35
Onda da povećamo [WINKING FACE]

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost