Čekaj, pivo se kuva? Gde mogu da se informišem?
#9018 od Beerokrata
26 Jan 2016 21:16
Molim vas za komentar na recept. Obzirom da sam početnik (tek drugo pivo), a recept sastavljam od raspoloživih namirnica potrebno mi je mišljenje iskusnijih pivara.

Type: All Grain Date: 1/12/2016
Batch Size (fermenter): 40.00 l Brewer: Beerokrata
Boil Size: 43.49 l Asst Brewer:
Boil Time: 60 min Equipment: Beerokrata
End of Boil Volume 41.60 l Brewhouse Efficiency: 72.00 %
Final Bottling Volume: 40.00 l Est Mash Efficiency 72.0 %
Fermentation: Ale, Two Stage Taste Rating(out of 50): 30.0
Taste Notes:
Ingredients


Ingredients
Amt Name Type # %/IBU
9.00 kg Pilsner (2 Row) Ger (3.9 EBC) Grain 1 87.4 %
0.30 kg Caramel/Crystal Malt - 60L (118.2 EBC) Grain 3 2.9 %
25.00 g Magnum [13.10 %] - Boil 60.0 min Hop 4 20.3 IBUs
14.00 g Chinook [13.10 %] - Boil 30.0 min Hop 5 8.7 IBUs
30.00 g Cascade [6.90 %] - Boil 10.0 min Hop 6 4.7 IBUs
115.00 g Cascade [6.90 %] - Boil 0.0 min Hop 7 0.0 IBUs
1.00 kg Barley, Flaked (3.3 EBC) Grain 2 9.7 %

Beer Profile

Est Original Gravity: 1.057 SG Measured Original Gravity: 1.046 SG
Est Final Gravity: 1.014 SG Measured Final Gravity: 1.010 SG
Estimated Alcohol by Vol: 5.7 % Actual Alcohol by Vol: 4.7 %
Bitterness: 33.7 IBUs Calories: 427.1 kcal/l
Est Color: 12.1 EBC


:ziveli:
#9021 od Mali Bane
26 Jan 2016 21:44
Ako mozes pojacaj taj crystal bar na 0.5kg i dodaj neki biscuit ili abbey slad. Ako nemas i ovako je OK. Je l' si siguran da ces izvuci toliku efikasnost s' obzirom da nemas mnogo iskustva sa opremom?
Cascade podeli na 65 na 0 i 50 na 5 minuta, chinook prebaci na kraj ili ga skroz izbaci, slabo ces ga osetiti sa tako malom kolicinom, pojacaj dodatak magnuma da bi dobio zeljenu gorcinu kad izbacis Chinook. Umesto jecmenih pahuljica slobodno stavi razene. Raz se super pokazala u Pale Aleovima, mada naravno ni jecmene ti nece smetati.
#9023 od Beerokrata
26 Jan 2016 21:54
Bane, sa ovom količinom slada raspolazem, prosle sedmice sam kuvao jednu turu i imao sam ovu efikasnost. Što se tiče hmelja, imam još i aurore, ali obzirom da su ovo prve ture koje će se brzo razdijeliti i popiti bojao sam se da ne bude prevoše zahmeljeno (gorko) . Zato sam IBUspustio na 33,7.
#9024 od Sava
26 Jan 2016 21:56
Sve ovo sto ti je Bane rekao, ja bih samo smanjio pahuljice na 5%. Od jecmenih je bolja pena i malo je gusce pivo, razene daju malo i ukus, uz Cascade ce ti biti super.
#9025 od Sava
26 Jan 2016 21:58
Ako ti ispadne previse gorko, samo sacekaj nedelju dana i sredice se. Ako se ne sredi, onda jos nedelju dana..... Sve preko 50 nije previse i da se srediti vremenom.
#9028 od Beerokrata
26 Jan 2016 22:07
@ bravić. već koristim beer smith, trazim samo mišljenje iskusnijih pošto krpim recept sa raspolozivim namirnicama. @ Sava ok smanjujem barley
#9038 od Mali Bane
27 Jan 2016 09:02
Smanji barle kako ti rece Sava i raspodeli hmelj kako sam ti rekao. Znaci Chinook napolje, Cascade ovako razdeli i dodaj magnuma da dobacis do tih 30-33 IBUa.
Ako ti je to efikasnost odlicno, udri gazi onda tako :)
Skuvaj to i ne brigaj mnogo :)
#9041 od Beerokrata
27 Jan 2016 09:24
Evo ga, ispravljeno.

Ingredients
Amt Name Type # %/IBU
9.00 kg Pilsner (2 Row) Ger (3.9 EBC) Grain 1 91.8 %
0.30 kg Caramel/Crystal Malt - 60L (118.2 EBC) Grain 3 3.1 %
40.00 g Magnum [13.10 %] - Boil 60.0 min Hop 4 33.1 IBUs
50.00 g Cascade [6.90 %] - Boil 5.0 min Hop 5 4.3 IBUs
65.00 g Cascade [6.90 %] - Boil 0.0 min Hop 6 0.0 IBUs
0.50 kg Barley, Flaked (3.3 EBC) Grain 2 5.1 %

Beer Profile

Est Original Gravity: 1.054 SG Measured Original Gravity: 1.046 SG
Est Final Gravity: 1.013 SG Measured Final Gravity: 1.010 SG
Estimated Alcohol by Vol: 5.4 % Actual Alcohol by Vol: 4.7 %
Bitterness: 37.5 IBUs Calories: 427.1 kcal/l
Est Color: 11.9 EBC

Bane, na drugom forumu sam već opisao postupak kod prvog piva. Iznenađen sam bio da sam sve parametre pogodio, temperaturu kod ukomljavanja , količinu vode, OG.
I naravno, hvala svima na pomoći.
#9042 od Mali Bane
27 Jan 2016 09:26
Fali ti u prepravljenom onaj cascade od 10 minuta. Slobodno stavi i to, nece da skodi, a dodace na ukusu :)

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 3 gostiju