Čekaj, pivo se kuva? Gde mogu da se informišem?
#9007 od Gracijani
26 Jan 2016 13:01
Cao ljudi,

Dok mi se u fermentise prvo pivo, pale ale iz kita, pozeleh da se spremim za sledece. Zelimo sada da pravimo crno, ali i malo da ukomplikujemo stvari. Gledam po stranim forumima i tamo dodaju ponesto razlicito od uputstva u smesu, pa htedoh da cujem predloge i da se pripremimo dobro.

Da li koristiti drugi, tamni, secer i koji, dodati pojacavac i kojoj meri, mozda jos nesto...

Svi predlozi su dobrodosli :-)

A od trece ture idemo na nesto komplikovanije :-)
#9010 od Zgavrilovic
26 Jan 2016 15:15
Ja, isto kao pocetnik pivar, mogu da predlozim da odmah kuvas recimo od ekstrakta plus specialty sladova.

Uopste nije komplikovanije, a sigurno bude bolje pivo. Ja sam kao prvo pivo kuvao Better Brew IPA-u i ocekivao sam mnogo vise.

Drugu turu sam pravio po receptu (ekstrakt + slad), pa cekam rezultat :D

Treca tura je bila mini mash, to je malo komplikovanije bilo zbog odrzavanja temperature, ali i to je sve zanimljivo :D
#9016 od BravićCRO
26 Jan 2016 20:32
pozdrav ,,,

ja sam prvo pivo radio s ovim http://www.svezapivo.hr/proizvod/147

bio zeznuo sa temperaturom vode,, naime,, ona voda koju dodajes da namiris 23L nije bila dovoljno hladna ...

Tekucina mi bila 38C kad sam ubacio kvasac,,, bilo je za ocekivati da nece fermentirati... no ipak nakon 5-6 h fermentacija krenula ...

14 dana u fermentoru i 21 dan u flasama...

Pivo je boli glava u pozitivnom smislu... svi su odusevljeni... stvrno je vrhunsko ispalo ... imao sam 42 bove od 0.5L ... jos imam 15, pola cu da popijem ovih dana,, a pola ce da lezi jos 40 dana ...

Ja sam iznenaden time kako je to ispalo ...
#9026 od Sava
26 Jan 2016 22:02
Sta god da ubacis neces da pogresis. Moj savet ti je da pravis slicnu stvar a da menjas jednu varijablu. Onda ces vremenom da skontas sta ti odgovara.

Nemoj se igrati sa kvascem, sada si imao srece. Ubaci ga bar kada je 30 stepeni najvise. Sada je zima pa se zacas ohladi, samo izbaci napolje.

Nemojte da pravite pivo pa da cekate da pijete, pa da opet pravite kada popijete. Nego nagomilas malo zalihu, a onda samo dopunjavas. Najbolje je da imas bar dva fermentora, sva ostala oprema je ista.
#9033 od Gracijani
27 Jan 2016 01:39
Valjda cu da nadjem taj kit. Ma cim izbacim ovu turu odmah guram sledece. Dokle god budem imao flasa. :-D

Imam trakasti, pratim temperaturu kao bolestan. Video sam da lik drzi pola litre u zamrzivacu da bude ladno bas ladno, pa dodaje da brzo ohladi, tako da imam i to spremno. Da se ne lazemo, ni ja nisam ocekicao da ce biti tesko spustiti temperaturu, ali je sve proslo dobro. To mi je bilo najvece iznenadjenje. Kao i to da je kvasac radi odlicno posao, posto sam ga samo prosuo po povrsini.

Znaci, U principu, da eksperimentisem i ne mogu da pogresim. :-D
#9053 od Sava
27 Jan 2016 12:16
Samo eksperimentisi i pazi da ne odes u krajnosti (ekstreme). Nije temperatura toliki problem ako je ne oteras previse visoko ili nisko....
#9241 od Gracijani
03 Feb 2016 12:28
Odlucio se na kraju za Coopers Stout http://www.majstorzapivo.com/shop/stout ... arter-set/

E sada sto se tice recepta... nasao sam sledece:

http://store.coopers.com.au/recipes/ind ... tion/stout

Svuda pominju Carbonation drops. :)

Po uputstvu sa moje pivo za maltodekstrin treba ga dodati 25g po 1l sto znaci 575 gr. Mada vidim da ljudi dodaju i ceo kg.

I jedno 0,5kg kg tamnog pivarskog secera ako nadjem, ako ne onda dekstroze.

:jedno-pivo:

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 5 gostiju