Čekaj, pivo se kuva? Gde mogu da se informišem?
Pozdrav pivska familijo,
Imam jedno mudrijaško pitanje. Situacija je takva da su mesto gde ću da kuvam i mesto gde će da se obavi fermentacija udaljeni nekih 30-ak kilometara. Da li će fermentoru, tj. pivu smetati da ga odmah posle hlađenja i zatvaranja u fermentor smetati pola sata vožnje? I koju temperaturu da održavam u prostoriji gde će se obaviti fermentacija?
#8950 od Minnis
22 Jan 2016 11:38
cak naprotiv itekako ce prijati ta voznja, lepo ces odraditi tako aeraciju od silnog truckanja :)
samo posle hladjenja ubaci kvasac zatvori i vozi :)
pa temperatura fermentacije ti zavisi sta pravis, kakvo pivo, koji kvasac, sta hoces da dobijes
generalno 18 stepeni je neka univerzalna temperatura koja je ok
#8951 od SVR
22 Jan 2016 12:33
Nisi precizirao, na kojoj se geografskoj sirini i duzini odigrava kuvanje (dopuna 'mudrijaskog' pitanja).
Nisi precizirao u koje se godisnje doba odigrava transport.
Ako je to PA i ovih dana onda ne moras mnogo ni da ga hladis, za 1/2 sata ce da se ohladi i u kolima ili dok ga preteras tih 30km
U pravu si, nisam precizirao i nadam se da ćete mi oprostiti što sam postavio nepotpuno pitanje :oops: Šalu na stranu, tačno je da će ovih dana to biti i da, početna destinacija jeste Pančevo. E sad, ako se pivo hladi u toku vožnje, da li to znači da kvasac sipam tek kad stignem na mesto za fermentiranje ili da ga brcnem unutra pre vožnje?
#8954 od raix
22 Jan 2016 14:25
pusti ti to hladjenje u toku voznje. samo ti jos treba vrela sladovina u gepeku. a i savet je da se sladovina ohladi pa tek onda mucka tj. aerise. razlog je reakcija kiseonika sa nekim cudima iz sladovine te se tako stvara neki od nepozeljnih ukusa. ako ti je do toga offova u pivu onda uradi tako.
ja bih pre isao na varijantu. skuvam sladovinu, ohladim sto vise na oko 15 do 20 stepeni. prebacim u fermentor i ubacim kvasac. princip je da kvasacc ide u hladnu sladovinu. drugi princip je da se aeracija radi hladnoj sladovini.
onda mogu sa fermentorom na put oko sveta al da traje toliko dok ne pocne vrenje. treci princip je da sladovinu ne treba muckati dok traje vrnje.
#8960 od SVR
22 Jan 2016 18:59
Od svih principa, prvi princip je da dodajes kvasac U pivo.
Ako sipas kvasac (suvi) na povrsinu piva, pa ga onda protreses i promuckas sve su sanse da ce kvasac da ti ostane po poklopcu i zidovima fermentora a ne u pivu.
Ima dosta mitova u homebrewingu
#8961 od raix
22 Jan 2016 19:05
aeracija tek skuvane sladovine nije mit.
ali aeracija sladovine koja je vrela, istice iz mash tuna u boil ketle, jeste mit.

taj prvi princip je najbitniji, nema piva bez kvasca.

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost