Čekaj, pivo se kuva? Gde mogu da se informišem?
#8868 od BravićCRO
18 Jan 2016 18:18
Pozdrav ljudi ...
Evo mene opet, s nekim novim pitanjem ...

Ovako,.. gledam neke videozapise po YouTube, masa homebrewera ukomljava u tim prenosnim hladnjacima.

Pomislim ja, pa imam ga negdje u podrumu jbt, 25L, nije lose ...

Donesem ga, pa hocu da testiram koliko drzi temperaturu. Zakuham 15L vode na 70C i ostavim u njemu.
Nakon sat vremena ga otvorim i izmjerim 61C ..

Sad ja vas pitam, koliko smije pasti ta temperatura, i koliko ce pasti temperatura prilikom dodavanja slada u p.hladnjak ...??
#8869 od jovanc
18 Jan 2016 18:35
Deo toplote se potrosi na grejanje samog frizidera. Dakle sa 70stepeni je palo na recimo 63-4 jer je deo toplote upio sam frizider da zagreje zidove.
Opet i slad upija deo toplote.

Ubacis vodu i posle 5min izmeri temperaturu, eventualno 10min. To ti je gubitak na grajanje samog frizidera. Onda u odnosu tu temperaturu uporedis nakon 1h sta se desava. To ce ti biti prava informacija.
#8873 od raix
18 Jan 2016 19:05
Moze se tacno reci. A za to ti sluzi pivarski program. U Beersmithu imas opciju da namestis koja je kolicina temperatura slada, i koja je temperatura i kolicina vode. Onda sve to on sam proracuna.
Postoji i formula peske to da uradis, al sto bi se mlatio, sem ako ne polazes kolokvijum iz termodinamike.
#8875 od Shone
18 Jan 2016 19:14
BravićCRO je napisao:
Sad ja vas pitam, koliko smije pasti ta temperatura, i koliko ce pasti temperatura prilikom dodavanja slada u p.hladnjak ...??


Ne bi trebalo da pada uopšte, moraš da dobiješ ono što želiš. Činjenica je da se to teško postiže. Razloga ima više, delom je do opreme delom zbog neznanja. Postoje i slučajevi kada je to namera onog ko pivo pravi, silaznim infuzijskim postupkom koji je kontra od uzlaznog postupka, gde se slad greje od niže ka višoj temperaturi i po potrebi završava mash out-om.
Prva i najčešća greška je ovo što jovanc piše, a radi se o predgrevanju posude za ukomljavanje. Dakle prvo se sipa voda sa temperaturm višom za par stepeni od onog što program zahteva, da bi se sa tih par stepeni ugrejala posuda. Kada temperatura dostigne onaj nivo koji je predviđen programom i posuda za ukomljavanje apsorbuje delom temperaturu, usipa se slad.
Druga greška je previd, po difoltu programi podrazumevaju da je temperatura slada 21C što nije uvek slučaj, nekada je i 14C. Što znači da temperaturu vode za mash in (ulaznu infuziju), koriguješ po temperaturi slada ili u program unosiš izmerenu temperaturu slada. Naravno da sve zavisi i od količine vode kojom se slad dogreva tj. odnosu vode i slada. Iz tog razloga se programi i koriste.
Treća da kažemo greška je u lošoj posudi za ukomljavanje, tj posudi koja nije u stanju da u predviđenom vremenskom roku, održi konstantnu temperaturu komine (prevelik gubitak temperature). Najčešće se radi o poklopcu, valja ga prekriti nekim ćebencetom, ili mu preraditi izolaciju.
Četvrta je delom vezana za treću, mana svih frižidera je nedostatak dogrevanja, u koliko ta greška nije rešena nekim spoljnim grejačem i recirkulacionom pumpom. Ukoliko se ukomljavanje radi u loncu u kome se može direktno vršiti dogrevanje, najčešća greška će biti izostanak mešanja. Pa se vrlo lako može javiti prevelika razlika između donjeg i gornjeg sloja komine.
#8885 od Sremska Piva
18 Jan 2016 21:01
Negativna posledica moze biti jedino manje alkohola al to je moja persperktiva gledanja... Preko 70 C temperatura sme ici al ce biti manje fermentabilnih tj vise debilnih secera sto ne pravi alkohol :D
Ovo pricam 70C znaci sladovina kad se kuva u loncu ovo za friz, nemam pojma, to ce ti drugi dati savet :D

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 3 gostiju