Čekaj, pivo se kuva? Gde mogu da se informišem?
#8714 od Sremska Piva
10 Jan 2016 23:49
Ali busilicu nisi spomenuo :P
#8722 od jovanc
11 Jan 2016 00:21
Imas negde po forumu kako se podesava korona sa par sajbnica. Proceprkaj malo.
#8723 od raix
11 Jan 2016 00:21
Cuvaj caletovu busilicu, moze brzo da prdne ako je forsiras :)
#8735 od antuntun
11 Jan 2016 13:41
Ja sam na pocetku pa imam gomilu pitanja, i mislim da bih mogao ovde da postavim u temi Prvo kuvanje.

1. Najpre, vezano za opremu, tj. lonac, da li bi preporucili pre Melac masiv lonac (deblji lim od oko 1.5-2mm) ili obican, uzimajuci u obzir brzinu kuvanja, ali i brzinu hladjenja?

2. Nisam ukapirao kako se radi fermentacija u sekundarnom fermentoru. Naime, u privmarnom fermentoru prostor iznad sladovine se brzo popuni sa CO2 i nema bojazni od vazduha. Kada bi to posle burne fermentacije prebacili u drugi fermentor, cime bi stitili prazan prostor u ovom drugom fer mentoru? Ubacujete i tu CO2? Ili nema potrebe da se stiti i ispunjava prazan prostor u fermentoru?

3. Dry hopping. Zanima me najlaksi nacin. Ako ubacite mrezicu sa hmeljom u primarni fermentor nakon burne fermentacije, onda morate da otvorite cep i izadje vam CO2 napolje, pa je ovde moje pitanje vezano sa pitanjem u tacki 1, tj. da li postoji problem zbog toga?

3.A Pitanje za kraj, da li obavezno mora cold crush ako se ne koristi mrezica za dry hopping, vec se ubaci direktno hmelj u pivo?

edit. pitanje 4. pumpa za pretakanje, tj. pretakac Laki start, ako znate na sta mislim, da li moze da se koristi u malim sudovima, npr. u balonu od 10l, gde ima 5l piva? Ovo me zanima zbog taloga.
#8737 od jovanc
11 Jan 2016 14:32
1. Manje vise je sve jedno ako ne ukomljavas u loncu. Vecina kucnih pivara ukomljava u rucnim friziderima ili slicno.
Jedini pametan savet je da mislis unapred. Ne kupuj lonac od 15L nego odmah 30+L. Ili se u startubogranici na male ture pa kupi sta god.

2. Ne zamaraj se sa sekundarnom fermentacijom. Postoji rizik da inficiras i oksidises pivo. To je korak za iskusnija kuvanja (mada vecina pivara to ne radi)

3. Dry hop - opet savet u pocetku zabatali ovu akciju. Skuvaj par tura bez otvaranja bureta do flasiranja.
Nisam radio to do sada pa te ne mogu pametno savetovati.

4. Nisam koristio. Ne znam
#8739 od Minnis
11 Jan 2016 14:44
1. metalac sko si u mogucnosti uzmi i ne razmisljaj, mada bi bilo bolje da je panker :D
kuvao sam na metalcu od 40 litara bar 20-30 tura i jos uvek je ko nov
2. Sekundarna fermentacija ti nije neophodna, nemoj se u pocetku zamarati sa tim i nema je potrebe raditi uvek, pogotovo sto sa tim malim turama mozes u frizideru lako da uradis cold crash
3. Bez bojaznosti slobodno radi dry hop ako zelis, nikad mi se nije zbog dry hopa inficiralo pivo niti znam za takav slucaj i zaista ne treba oko toga praviti bauk, budi cist, otvoris ubacis hmelj ili direktno ili u nekoj kesici gazi koju prokuvas prethodno i to je to:D
4. ako mislis na onaj sto prodaje migros, da do jaja je i naravno da ce da radi i dosta znaci za te potrebe ali ga obavezno peri posle svakog koriscenja on cak ima i mali filtercic da ti ne uleti neko parce hmelja ili slicno kad pretocis u posudu za flasiranje
#8741 od antuntun
11 Jan 2016 15:04
1. U svakom slucaju je Metalac,samo je pitanje da li debeli ili tanak lim?U njemu bih radio i ukomljavanje u rerni,ali i kuvanje i hladjenje. Tokom zime svakako ne mogu napraviti vecu turu,a imam lonac od 25l,ali je preveliki za rernu,velik precnik,nece da provri.

3. Dry hopping.Znaci mogu posle burne fermentacije bez bojazni da otvorim fermentor,ubacim hmelj i vratim vranj,bez obzira sto u fermentoru imam dosta praznog prostora i sto ce uci toliki vazduh?

4. Da,nasao sam u Migrosu,samo se pitam da li mogu da ga iskoristim i za tako malu turu,jer je talog blizu,pa se plasim da ne dodje do povlacenja taloga ili vracanja tecnosti nazad?
#8742 od Minnis
11 Jan 2016 15:14
za sporet sam zavrsice ti posao i tanji lim, da ne rasipas kintu
da slobodno bez bojaznosti radi dry hop ako nesto ne bude valjalo ja cu uvek da ti refundiram tu kolicinu piva drage volje :D
mozes naravno ko sto rekoh cak ima i filter mali koji je dobar zbog tog taloga, samo naravno nemoj bas da zabadas u kvasac, malo ga podignes jer ti nije u interesu da povuces sav talog :)
#8743 od Minnis
11 Jan 2016 15:16
i iskreno mislim ad ti je mnogo bolje da radis ukomljavanje u frizideru lakse je i jednostavnije i mozes naci na oglasima za soma dinara frizider i manje i uzmes cesmicu i lepo napravish mashtune, mogu i ja da ti sastavim izbusim i to utegnem ako nisi vest sa tim stvarima :)

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 2 gostiju