Čekaj, pivo se kuva? Gde mogu da se informišem?
#8684 od taraba
10 Jan 2016 13:13
Četvrto - slad meleven u Majstoru je bio 30% celo zrno tj. nije bio uopšte dobro samleven.
Prvo sledeće kuvanje sam kupio mlin i od tad imam konstanto isto i bolje iskorišćenje.
#8696 od antuntun
10 Jan 2016 16:46
Koji mlin koristis? Ja sam uzeo Coronu i na brzaka sam mleo, ali sam imao i celih zrna. Koliko vi imate celih?
#8698 od taraba
10 Jan 2016 17:55
Corona.
0 celih.

Ja navlažim zrno pre mlevenja. Recimo 2dl vode na 6kg slada i ostavim da odstoji 30min pa meljem.
Endosperm se raspadne u sitne komade a ljuska ostane skoro pa cela.
#8701 od Sremska Piva
10 Jan 2016 19:25
Ja imam i coronu a sad koristim brewferm-ov, on je kao za nijansu veci. Ja meljem da celi zrna ne ostane, nije da prasinu pravim ali bude i prasine. Treba se dobro samleti ali ne toliko jako da bude griz pivo kao sto se meni par puta desilo mada nije ni to lose, samo je zeznuto da se cedi. To treba stegnuti tako da ceo krug kad se okrece ceo krug melje, negde vise negde manje ali ceo krug mora da melje i nece biti celi zrna a ako bude malo prasine, e pa big deal :P I zavaljujuci gospodine Raix-u, pozajmio sam od tate busilicu normalnu pa sad meljem busilicom :ojha:
#8707 od Sremska Piva
10 Jan 2016 22:33
Ja ni neznam kako izgleda mlin za orahe niti sam ikad video ili cuo da tako nesto postoji ali NE :D
Ja sam hteo sam masinom za mlevenje mesa ali nije upalilo :D
Ako hocete da se skratite muke, treba to samleti u prekrupacu sa vecim sitom, sa manjim dobijate griz pivo, isprobano, treba ono vece sito al mi je jako rdjavo i ne mogu preko toga da prekrupim slad :zurka:
#8710 od antuntun
10 Jan 2016 23:37
A da li ste nesto posbno podesavali Coronu ili ste samo sve pritegli? I to kvasenje, je li to neko prskanje, ili jednostavno dodate 2% vode pa promesate pre mlevenja?
#8712 od raix
10 Jan 2016 23:43
Koronu namestos da ti svako zrno rasprsne, neka manje neka vise. A prskanje se radi pumpicom al to nemoras i ne !oj. Slad moras u tom slucaju odma da upotrebis jer ce sr ubudjati.

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 2 gostiju