Čekaj, pivo se kuva? Gde mogu da se informišem?
#8745 od raix
11 Jan 2016 16:17
posto sam te savetovao za ukomljavanje u rerni. ja jesam za tu opciju za neko pivo koje bi mi bilo isklucivo eksperimentalno.i to za turu od maximalno 10l, znaci ukomljavanje u loncu koji je oko 15l. posto nemam takav lonac vec nekii od 10l na ovaj nacin sam pravio turu od 5l.
a drugi savet je ako vec kreces u kuvanje, sigurno ti tih 10l nece biti dovoljno, sta vise ni 20l ti nece biti dovoljno. a vec kada si na 20l napravi sebi mash tune od piknik frizidera i kuvaj ko covek. a i vecina recepata, kojih ces na netu naci brdo, je upravo za ture od 5 galona ~ 20 litara, tako da se neces mnogo mantati sa konverzijom kolicine sirovina u receptu.
#8747 od antuntun
11 Jan 2016 16:25
Hvala zaista!Za pocetak sam mislio u rerni,a ako budem radio cesce,mozda nsbudzim frizider.Je li pored cesmice imate na dnu i sistem onih prorezanih cevi? I frizider uspeva da odrzi sat vremena zadatu temperaturu?Je li je proveravate u medjuvremenu?
#8748 od antuntun
11 Jan 2016 16:31
Nema sanse u stanu da pravim ture vece od 12l,zbog slabe ringle,a fermentor mi je balon od 10l. Radio sam sa serpom od 25l i u njoj 10,5l sladovine i ukspirao da je prevelika,da mi treba manja serpa,da brze kuva i da mogu da je stavim u rernu.Ako budem radio neku vecu turu,to ce biti na prolece,napolju ili u garazi i na plinu,a zimska varijanta je jedino ovako na malim turama.
#8824 od antuntun
15 Jan 2016 20:07
Zanima me pitanje u vezi sa dodavanjem pahuljica. Da li se iz njih moze izvuci secer? I u cemu je razlika izmedju psenicnih, razenih, jecmenih? Ok, svhatio sam da uticu na stabilnost pene, a kakvi su im jos efekti? I kako ih ukomljavate, zajedno sa ostatkom, istovremeno ili drugacije?
#8839 od civi
16 Jan 2016 21:14
Pahuljice ukomljavaš kao i sve drugo, znači sve zajedno u isto vreme.
#8842 od raix
16 Jan 2016 21:38
posto je naziv teme prvo kuvanje. za prvh par kuvanja mozes komotno da zaboravis bilo kakve pahuljice. kada sagledas ceo postupak ukomljavanja i svega ostalog. onda razmisljaj o ubacivanju pahuljica i njihovom efektu na pivo.
ovo ti je moj prijateljski savet. pusti za sada to. nije to toliko bitno da bi napravio dobro pivo.
Ево мене опет након пар недеља оправдане одсутности. Покушао сам да склепам један рецепт, па бих волео ваше мишљење. У односу на рецепт са почетка ове теме, применио сам неке ваше сугестије, па ме сад занима шта мислите о овом покушају?
http://www.brewersfriend.com/homebrew/r ... o-pa-musko

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 2 gostiju