Čekaj, pivo se kuva? Gde mogu da se informišem?
Е, овако....
Читао ја све рецепте, предлоге, теме, постове, форуме и све остале зајебаванције и решио да за прво кување нађем нешто што је већ неко пре мене испробао, а после ћу већ испробавати неке друге шпеције. Овај ми се рецопис посебно свидео, јебем ли га зашто. Ваљда зато што сам био у Ирској ономад, па сам емотивно везан за ту земљу и њихова пива. Ај' да чујем шта мислите о овом рецопису и шта би ви додали овде...

Irish Red Ale:
21L
OG: 1.053
FG: 1.015
ABV: 5.01%
IBU: 22.70
SRM: 20.12

3.5kg Backa Palanka 72.9%
1kg Melano 20.8%
100g Cristal (valjalo bi da je 120L, ne znam koji je tacno koji ti imas) 2.1%
200g CaraFa I 4.2%

25g Fuggle 60min
25g Fuggle 15min

US-05

Ukomljavanje 60min na 66C

П.С. Напомињем да је ово преписани рецепт и пола тога ми није јасно :) Нпр. зашто ми је пре кувања битна ОГ и ФГ, као и остали параметри? Зар ми није у овом стадијуму неопходно да знам само сировине које ћу искористити?
#8667 od taraba
09 Jan 2016 19:28
Ček stani polako.
OG, FG i IBU su osnovni parametri svakog piva. Kako ti bre to nije jasno?!?
A da ti skineš ovaj PDF pa pročitaš?
Trebaće ti par sati... jedan dan ako baš sporo čitaš i sve će ti bude mnogo jasnije.

Sa druge strane, imaš Sremsku pivu koji pivo pravi ko moj stari mehaničar za auto - čekić i krene da bije dok ne potrefi šta treba, pa opet napravi pivo koje se njemu svidja, a to je ultimativno i poenta hobija.

Što se recepta tiče neka moja zapažanja:
1. 1kg melano je previše. Možda u nekom Munich Dunkel-u, ali u Irish red mi nekako ne ide. Ako nadjes Biscuit malt, dodaj oko 300g da dobiješ malo bolji malt profil u odnosu na čist pilsner. Ako kupuješ slad, kupi bolje Pale Ale jer je to prava stvar za Irish red.
2. Pojacaj Crystal duplo. Trebace ti slatkoce da balansira gorčinu hmelja i tamnih sladova.
3. Umesto Carafa stavi roasted barley jer se u Irish red koristi upravo on a ne Carafa.
4. Efikasnost receptaj e čini mi se 75%. Obzirom da kuvas prvi put, predlazem ti da u proračunu smanjiš istu na 60-65% da se ne iznenadiš. Moje prvo kuvanje je bilo 50% sa sladom mlevenim u Majstoru.
taraba je napisao:Ček stani polako.
OG, FG i IBU su osnovni parametri svakog piva. Kako ti bre to nije jasno?!?
A da ti skineš ovaj PDF pa pročitaš?
Trebaće ti par sati... jedan dan ako baš sporo čitaš i sve će ti bude mnogo jasnije.

Sa druge strane, imaš Sremsku pivu koji pivo pravi ko moj stari mehaničar za auto - čekić i krene da bije dok ne potrefi šta treba, pa opet napravi pivo koje se njemu svidja, a to je ultimativno i poenta hobija.

Što se recepta tiče neka moja zapažanja:
1. 1kg melano je previše. Možda u nekom Munich Dunkel-u, ali u Irish red mi nekako ne ide. Ako nadjes Biscuit malt, dodaj oko 300g da dobiješ malo bolji malt profil u odnosu na čist pilsner. Ako kupuješ slad, kupi bolje Pale Ale jer je to prava stvar za Irish red.
2. Pojacaj Crystal duplo. Trebace ti slatkoce da balansira gorčinu hmelja i tamnih sladova.
3. Umesto Carafa stavi roasted barley jer se u Irish red koristi upravo on a ne Carafa.
4. Efikasnost receptaj e čini mi se 75%. Obzirom da kuvas prvi put, predlazem ti da u proračunu smanjiš istu na 60-65% da se ne iznenadiš. Moje prvo kuvanje je bilo 50% sa sladom mlevenim u Majstoru.


Добро, можда се нисам добро изразио...Види, матори, ја разумем да су то основни параметри, али неке друге ствари ми нису јасне. Нпр. Кад пратим рецептуру, гледам да испратим количину и врсту састојака које ћу користити приликом кувања, зар не? Е сад, што су ми у том почетку кувања, односно праћењу састојака које требам употребити, важни ФГ, ОГ и ИБУ? Тј. шта се дешава ако омашим неки од тих параметара? Даље, Како знаш да је едикасност рецепта баш 75% и шта то преведено на српски значи? И још битније, на који начин да послушам твој савет и смањим ефикасност рецепта? У какав проблем се уваљујем ако ми је ефикасност већа и обратно? Верујем да си пред своје прво кување и ти постављао овако глупа питања :) Ствар је у томе да ми више значи помоћ неког ко је то већ прошао, него хиљаду страница које бих ишчитао у вези са истом проблематиком.
Друго, хвала ти за савете везано за саме састојке. Још увек не знам разлику између неких нпр. сладова или хмељова, али научићу и то, само прво кување да прође како ваља и како доликује ;) Само једно питање, рекао си да ми је превише 1 кг мелано слада. Шта ми препоручујеш што се њега конкретно тиче? Да га смањим (и на колико) или да га уопште не употребљавам?
#8670 od jovanc
09 Jan 2016 21:37
Slazem se sa tarabom, procitaj prvo malo knjizicu ili neke opste stvari po netu. Onda ce ti biti malo jasnije ali tek posle par kuvanja ce ti biti dosta jasnije.

Pale ale slad se koristi za vecinu Ale piva. Ako vec kupujes kupi pale ale umesto pilsnera.
Pale ale mozes da simuliras sa pilsnerom npr. 5kg + 200-300gr buiscuit slada.
Melano ti je prejak za 1kg. Stavis ga dosta manje npr 100-200gr.

Efikasnost je bukvalno to. Koliko si ti efikasan. Neko ce iz 5kg slada izvuci 1040 Fg a neko ce 1020. Zavisi od efikasnosti sistema. Predlog je za prvo kuvanje da racunas da ce biti 60%

Mislim da je najpametnije za prvo kuvanje da nadjes neki klon recept i pratis ga skroz. Imas recepte za IRA klonove po netu.

Obrati paznju na EBC roasted slada. Ja sam se zeznuo skoro jer je u programu bio 550EBC (boja) a on se kod nas prodaje sa 1100EBC
#8672 od Sremska Piva
09 Jan 2016 22:15
Ovaj odgovor je izbrisan jer je doticni [ja] bio totalno pijan kada je pisao... :beer-funnel:
Poslednji put menjao Sremska Piva dana 10 Jan 2016 11:07, izmenjena samo jedanput
jovanc je napisao:Slazem se sa tarabom, procitaj prvo malo knjizicu ili neke opste stvari po netu. Onda ce ti biti malo jasnije ali tek posle par kuvanja ce ti biti dosta jasnije.
Pale ale slad se koristi za vecinu Ale piva. Ako vec kupujes kupi pale ale umesto pilsnera.
Pale ale mozes da simuliras sa pilsnerom npr. 5kg + 200-300gr buiscuit slada.
Melano ti je prejak za 1kg. Stavis ga dosta manje npr 100-200gr.
Efikasnost je bukvalno to. Koliko si ti efikasan. Neko ce iz 5kg slada izvuci 1040 Fg a neko ce 1020. Zavisi od efikasnosti sistema. Predlog je za prvo kuvanje da racunas da ce biti 60%
Mislim da je najpametnije za prvo kuvanje da nadjes neki klon recept i pratis ga skroz. Imas recepte za IRA klonove po netu.
Obrati paznju na EBC roasted slada. Ja sam se zeznuo skoro jer je u programu bio 550EBC (boja) a on se kod nas prodaje sa 1100EBC

Е овако....Прво и основно, хвала ти на конкретним одговорима, то је оно што ми треба у овом тренутку нервног растројства мозга :) (ала сам га срочио....) Имам само два питања у вези твог писанија. Прво, укапирао сам да је ефикасност везана са онолико ФГ колико извучеш из сладовине. И капирам да се та вредност покаже у програму кад унесем потребне зајебаванције у исти. Е сад, оно што нисам укапирао је везано за твоју опаску да ће неко "из 5 кг слада извући 1040 ФГ, а неко ће 1020. Шта је боље што се ФГ тиче, да буде већа или мања и како то утиче на крајњи производ? И у односу на коју бројку се рачуна проценат успешности?
И још једно питање....Што се тиче савета за куповину роастед слада....Ако је у програму 550 ЕБЦ, као што си ти навео, да ли то значи да ако је 1100 ЕБЦ тог слада купујем дупло мање слада него што бих узео да је 550 или су то два тотално другачија слада?
#8676 od jovanc
10 Jan 2016 01:02
Znam u kom si zbunu sa informacija pa cu se potruditi da budem kratak.

Proces je ovakav. Potapas jecam u vodu i on ispusti secer, zatim tu secernu vodicu ubacis u kantu i dodas kvasac koji pojede secer a iskaki alkohol i isprdi CO2. Tako urpsceno nastaje pivo. E sada zavisi koliko secera imas u vodici dobijas razlicit procenat alkohola i jos brdo drugih stvari.

Gustinu (kolicinu) secera u vodi na pocetku (posle ukomljavanja) oznacavamo sa pocetnom gustinom - OG ili Original gravity.
Kada kvasac prozdere te secera dobijas konacnu gustina - FG ili final gravity.
Uprosceno govoreci razlika ta dva daje ti % alkohola.

Efikasnost. U zavisnosti od tvog sistema (i jos milion faktora) zavisi koliko ces OG izvuci iz npr. 5kg jecma (slada). Cilj je sto veca efikasnost. Ali neka te za pocetak to ne brine jer nije previse bitno da li ces staviti 1kg vise ili manje jecma na 20L piva.

Za EBC (boju slada) - u sustini to znaci to. Manje slada stavis da bi dobio istu boju. Ali opet nemoj se opterecivati time.

Uzmi radi neki klon i bez previse brige. Imaces milion gresaka prvih par tura, ali samo lagano. Ja i dalje gresim posle godinu dana ovog hobija :)

Da ne juris evo ti pa gledaj sta ti odgovara, imas i viska teksta ovde.

I skini sa torrenta ovu knjizicu sa receptima. Jako je korisna za pocetak
https://thepiratebay.se/torrent/1012095 ... ecipes.pdf


IRISH RED ALE
A malt-focused beer with an initial sweetness and a roasted dryness in the finish. This is a
beginner style that can be brewed by extract-with-grain or all-grain methods. Ferments at
66° F (19° C).
OG FG IBU Color Alcohol
1.044-1.060
(11-14.7 °P)
1.010-1.014
(2.6-3.6 °P)
17-28 9-18 SRM
18-35 EBC
4.0-6.0% ABV
3.2-4.7% ABW
Keys to Brewing Irish Red Ale:
Irish red ale is a balanced beer with moderate malt character that often comes across as toasted and
subtle caramel notes. The deep-reddish-copper color comes from a small dose of highly kilned malt
that also adds to the dry finish. Sometimes the roast can add a very slight touch of roasted flavor, too.
Hop bitterness is evenly balanced, but the beer can seem a little more bitter from the dark malt
addition. Hop character is low, although it is still higher than in Scottish ales. This beer can be
brewed as either a lager or ale, but my preference is to use ale yeast that ferments clean at low
temperatures.
It is important to use restraint with dark malts, caramel malts, and hops in this style. If any one of
the elements is out of balance or too prominent, it is going to cover up the toasted notes that are key to
the overall background of the beer. Temperature control during fermentation is also very important.
You want it to attenuate enough so that it doesn’t have a sweet finish, and you want to ferment it cold
enough that any esters are restrained and it has a fairly clean character. While some commercial
examples have a touch of diacetyl, keep any buttery flavors and aromas to a minimum for the best
results in competition.

RECIPE: RUABEOIR
OG: 1.054 (13.4 °P)
FG: 1.014 (3.6 °P)
ADF: 73%
IBU: 25
Color: 17 SRM (33 EBC)
Alcohol: 5.2% ABV (4.0% ABW)
Boil: 60 minutes
Pre-Boil Volume: 7 gallons (26.5L)
Pre-Boil Gravity: 1.046 (11.4 °P)

All-Grain Option
British pale ale malt. (5.1kg)
Crystal (40 °L) 6.0 oz. (170g) 4.1
Crystal (120 °L) 6.0 oz. (170g) 4.1
Roasted Barley (300 °L) 6.0 oz. (170g) 4.1

Mash at 153° F (67° C).

Hops IBU
Kent Goldings 5% AA, 60 min. 1.25 oz. (35g) 25.1

Yeast
White Labs WLP004 Irish Ale, Wyeast 1084 Irish Ale, or Fermentis Safale US-05

Fermentation and Conditioning
Use 10 grams of properly rehydrated dry yeast, 2 liquid yeast packages, or make an appropriate
starter. Ferment at 66° F (19° C). When finished, carbonate the beer from 2 to 2.5 volumes.

#8679 od taraba
10 Jan 2016 01:27
Uff, ajmo ovako.
Vidim da si pretovaren informacijama i da je to sve jedna velika zbrka sad.
Ja kad sam pocinjao ja sam procitao onu knigu sto sam ti linkovao i sve mi je bilo 50% jasnije.
Onih drugih 50% je iskustvo.

E sad neki osnovni pojmovi, pošto vidim da i to brkaš trenutno.
OG - originalna gustina, tj. količina šećera u sladovini kada si u istu stavio kvasac, tj. posle kuvanja.
FG - finalna gustina, tj. količina šećera u sladovini kada flaširaš.

Efikasnost je procenat ekstrakcije šećera u odnosu na idealnu tj. maksimalnu ekstrakciju.
Primera radi, 1kg Pilsner slada u 10L vode pri 100% efikasnosti će dati sladovinu gustine 1.030.
Ako je efikasnost 75% kako većina recepata na netu predpostavlja, imaćeš 1.023.
Ako je 60% onda ćeš imati 1.019.
Sad ti je jasno da što bolja efikasnost - manje slada ti treba da napraviš pivo koje si planirao.
Ako prebaciš planiranu efikasnost dobićeš jače pivo sa malo pomerenim balansom ili više istog ako na dodaš vodu.
Ako podbaciš efikasnost onda je pivo slabije ali se i kompletan balans menja. To više nije to.
Primer, American Pale Ale sa OG 1.050 i 35IBU - neka sredina za stil.
Ako prebaciš efikasnost i dobiješ recimo 1.060 a IBU ostane 35 imaćeš slađe pivo jer si poremetio balans između gorčine i šećera.
Ako podbaciš i dobiješ recimo 1.040 i 35 IBU imaćeš gorče pivo.
Ovo je banalizovano ali imaš ideju.

Dalje, imaš na http://www.brewersfriend.com/homebrew/r ... alculator/ kalkulator pa se igraj malo sa tim receptom.
Unesi ga u program i stavi efikasnost 75%, pa onda smanji na 60% i pogledaj OG, FG i IBU.
Videćeš da se balans menja totalno.
Ponekad je razlika između odličnog piva i OK piva upravo u balansu - napraviti kvalitetan balans slada i gorčine.

Što se Melano tiče, meni se ne svidja više od 100g u bilo čemu. Osetim ga i nadjačava sve ostalo.
Moj savet je da ga izbaciš skroz.
Tradicionalni IRA ima osnovni slad, Pale Ale, Crystal i Roasted Barley.
Veruj mi, što prostije to bolje u pivarstvu. Najbolja piva su uglavnom prosta.

Što se tiče roasted-a i EBC, ako staviš duplo manje 1100EBC u odnosu na 550EBC pogodićeš boju (EBC jelte) ali će ukus biti slabiji jer stavljaš manje slada.
U programima ćeš najčešće naći 300 °L tj 800 EBC. Ja iskreno nisam nikada podešavao količinu zbog boje nikada.
#8683 od Стевица
10 Jan 2016 12:42
taraba je napisao:Moje prvo kuvanje je bilo 50% sa sladom mlevenim u Majstoru.


Пошто се и сам спремам за прво кување, кажи ми шта је довело до тако ниског искоришћења - превисока температура укомљавања, прекратко укомљавање, неодговарајући sparge, или нешто четврто?

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost