Čekaj, pivo se kuva? Gde mogu da se informišem?
#8561 od BravićCRO
04 Jan 2016 22:53
Ovo je jedan receptić za nas pocetnike

Vidjeti cete dolje u receptu, pise ukomljavanje sa 14L, ispiranje sa 24L, očekivana količina sladovine 33L
Zatim piše, količina u fermentoru 23L - Ubio me Bog ako ja tu išta kuzim, ima ju jos 3 recepta, ista stvar s vodom, mislim da nije greska ...

SZP SMaSH

OG = 1.050
FG = 1.010
Gorčina: 30 IBU
Boja: 16 EBC
ABV = 5,2%

Slad:
◾5,00 kg Pils (3,5 EBC)
◾0,50 kg Crystal (120 EBC)

Hmelj:
◾50,00 g Tettnanger (4,3% AA)(60 min.)
◾50,00 g Tettnanger (4.3% AA)(10 min.)

Kvasac:
◾Safale US-05 (alternativa, Workhorse M10)

Proces:
◾Ukomljavanje na 68 °C, 60 minuta u 15 l vode zagrijane na 73 °C.
◾Ispiranje sa 24 l vode zagrijane na 76 °C.
◾Očekivana količina sladovine 33 l.
◾Kuhanje 60 minuta.
◾Dodavanje hmelja po rasporedu iz liste sastojaka.
◾Količina u fermentoru 23 l.
◾Fermentacija 14 dana na 20 °C.
◾Očekivana količina gotovog piva 21 l.
#8562 od taraba
04 Jan 2016 23:03
Zavisi od sistema.
Voda = mash + upijanje zrna + deadspace u mash tun-u = post-mash volume.
Post-mash volume + sparge = očekivana količina sladovine.
Količina u fermentoru = očekivana količina sladovine - uparavanje - dead space u boil kettle-u - gubici u crevima, čileru itd.

Sve to je naravno vezano za sistem onoga ko je pisao recept.
On možda ima 5L dead space u mash-u i računa tih 5L.
Možda kuva u šerpi za ajvar pa ima boil off 10L.
Možda ima pumpu i 5m creva + CFC hladnjak pa tu ima gubitak 3-4L.

Količine vode su jako individualne i skoro nikada ih ne treba pratiti kod online recepata.
#8563 od Mladen
04 Jan 2016 23:09
Ovih 5+0.5=5.5 kg slada ce da ti upije oko 5.5 - 6 litara vode od onih 14 u kojim ukomljavas, tako da sa vodom za ispiranje nakon ispiranja dobijas oko 33l sladovine koju ces da kuvas. E, sad, i meni nije realno da ce ti od 33 litra 10 litara ispariti za 60 minuta kuvanja.
Uzmi slobodno manje vode za ispiranje (ja bih ispirao sa 17 litara).
#8564 od BravićCRO
04 Jan 2016 23:14
Ovo što je #taraba napisao je za mene špansko selo, a i za sve pocetnike, a recept je namijenjen njima ...

Nema nikakvih čilera i crijeva, hlađenje u kadi + led ....

#Mladen - i meni je nekako puno da ispari 10L .
#8567 od BravićCRO
05 Jan 2016 00:41
Biti ce inox lonac ...

Ne BIAB metodom, cijedim preko gaze kad zavrsim ukomljavanje ...
#8571 od Sremska Piva
05 Jan 2016 01:09
Pa da kao ja, one tetra pelene jel ? Al to posle hmelja, kod ukomljavanja i ispiranja ide preko sita za brasno :ojha:
U recepte se za svaku srecu ja ne razumem, tako da ja pojma nemam. Radi kako ti dodje, tako radim ja pa nista ne pisem i svaka tura mi drugacija al je svaka tura dobra tako da ako bi zapisivao, promesao bi zapise ili nebi znao koji recept da koristim :P Ako stavis manje vode imaces veci % alkohola sa vise vode manje. Pa sad lupi neku sredinu od prilike i shibaj, kuvaj :bomba:

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost