Čekaj, pivo se kuva? Gde mogu da se informišem?
#9037 od Mali Bane
27 Jan 2016 08:59
Sve je u strpljenju. Nemoj se obeshrabriti. Stavi te flase negde daleko od ociju (orman, podrum (samo ako je malo toplije da bi se 100% gaziralo)) i probaj za dve nedelje sledeci put. Do tada se zabavi spremanjem sledece ture i ponekom degustacijom craft piva ako imas neki pub u okolini koji to prodaje. Pa cemo za dve nedelje resiti sta je i kako je :)
#9040 od Ron Jeremy
27 Jan 2016 09:13
Ne prosipaj kukavce, ne prizivaj zlu sudbinu ! :lol:

Meni u podrumu stoje 2 gajbe loseg stouta i nemam herca da ih prospem, s vremena na vreme podsetim se kolko su lose i tako.......... :D
#9043 od Mali Bane
27 Jan 2016 09:28
Ja pre 2 dana prosuo 15+ litara piva. Jedno je prestar (mada i mladji nije bio bolji) dubbel a drugo ocajno los i nepitak quadruppel (pride pored toga i slab -.-). Moralo je da ode, trebaju mi flase a pivo se ako nije do sada nece ni sada srediti.
#9051 od Sava
27 Jan 2016 12:10
Bane mogao si do doniras alkose ispred prvog diskonta, pa da vrsis eksperimente na njima :)
#9055 od BravićCRO
27 Jan 2016 18:31
Dobro govorite,, maknem ih s uma i to je to, pa cemo vidjeti ...

Danas kupio jos jedan fermentor, plasticni, 30L ( do koliko litara ga smijem puniti ? )

Opremio sam se lijepo, prepravio prijenosni frizider za ukomljavanje ili sparge, vidjeti cemo jos...

Kupio i 2 plasticne posude za cuvanje hrane od 50L ,,, i to izoliram kamenom vunom pa ce sluziti za ukomljavanje ili sparge ... od ove sitne opreme imam sve, mlin nemam, a i ne treba mi... kupim samljeven slad, ne naplacuju mi naknadu za to ...

Imam 100 boca sa keramickim cepom 0,5L ... navukao sam se gadno na ovo, svaki dan mi nesto dolazi kuci postom... stara šizi ...

Još da se malo više naoruzam strpljenjem i to je to ... :)

Živili vi meni :zurka:
#9056 od raix
27 Jan 2016 18:38
ja bih fermentor od 30l punio do oko 25l maksimalno. ako imas prenosni frizider, ne treba ti plasticna kanta od 50l za mash tune. ili jedno ili drugo.
#9057 od BravićCRO
27 Jan 2016 19:27
@raix --vidio sam da vodu za ispiranje isto sipaju u izoliranu posudu i tamo joj drze temperaturu dok ne dode na red za ispiranje ...
#9059 od Sremska Piva
27 Jan 2016 20:46
A sto ne kupis bure za kupus od 50-60-70 litara, kupis slavine i vrenjace i napravis sam. Jeftinije ti izadje a dobijes lep fermentator pa nemas brige dal ce biti puno ili sta ja znam :D Samo stavi dihtung iznutra i iz vani, tako sigurno nece pustati a ako ima negde nejednako samo obrusis :) A na kraju smirgla. Imam i ja 4 fermentatora ona od 30 litara al sam prestao da ih koristim kad sam skapirao alo pa ja ovo mogu da napravim... ajde здоровье ! :beer-funnel:
#9060 od Sava
27 Jan 2016 22:00
Kantu od 30L mozes da punis i do 27 ako je kvasac US05 i niza temperatura. S04 nemoj iznad 25. Zavisno od vrste kvasca se stvara pena (krauzen) koja je manje ili vise "debela". Ako je deblja pena, onda to izlazi na vrenjacu i nastaje haos.

Meni je tako bilo sa Abbaye kvascom, pa sam napravio da sve izlazi na crevce u flasicu (blow off tube). I tako je pizdelo 3 dana, pa kada se smirilo onda sam stavio normalnu vrenjacu i sve je bilo ok. Ali nemoj da se kockas... Nisani 25 litara.
#9065 od raix
28 Jan 2016 00:52
BravićCRO je napisao:@raix --vidio sam da vodu za ispiranje isto sipaju u izoliranu posudu i tamo joj drze temperaturu dok ne dode na red za ispiranje ...


Onda napravi kantu sa grejacem. Potrazi ima negde na forumu kantabrew

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 3 gostiju