Čekaj, pivo se kuva? Gde mogu da se informišem?
#8544 od raix
04 Jan 2016 00:51
Ali i malko kisela piva su ponekad fina za popiti
#8570 od Sremska Piva
05 Jan 2016 01:00
Pa reko sam ti ja da je malko burnija reakcija :P
#8998 od BravićCRO
25 Jan 2016 21:51
Danas je 10 dana otkako sam pretocio ovo pivo ...

Gledao sam po YouTube, a i citao, da neki kusaju pivo vec deseti dan - Link na YouTube, gdje negdje u Srbiji tehnolog Vasilije drzi predavanje, a gazda ih služi pivom i napominje da je odstalajo samo 10 dana ...

Ja sam odlucio dana otvoriti jednu malu flasu, 0.33L, iz znatizelje, jer je to ona tura kad sam morao ponovno dodavati kvasac, a to je bilo vec sedmi dan otkako je zavareno...

E sad, ipak je ovo kit, nije all grain...

No dobro, otvorio ja tu bocu ... bistro pivo, blijeda boja ,,, točim,,, ne pjeni se .., probam, užas, to je jedina riječ koju mogu upotrijebiti... nije gadno, da se razumijemo... al nema ni gorcine,, nit arome,,, a blago me vuce na bijelo vino- kisi ( to je onih 7 dana bez fermntacije).

Popio sam nekih 2dcl, ostalo bacio ...

Pitam ja Vas, dal da cekam, il da prosipam ?!
#8999 od Sava
25 Jan 2016 22:01
Cekaj, nista ne gubis.

Meni se isto oseca belo vino kod nekih belgijskih kvasaca, ali to posle mesec dana splasne skroz. Samo polako.
#9000 od BravićCRO
25 Jan 2016 22:27
Ma više me pati ta bljutavost i blijeda prebistra boja za ovu vrstu piva ... trebalo je da bude mutno...narancasto...
#9006 od Gracijani
26 Jan 2016 12:32
Ja za kitove koliko sam citao neki su dobri tek posle cetiri meseca od presipanja u flase. Ukus varira od zelje za prosipanjem do fenomenalnog za dva meseca cekanja. Da li je vasilije posluzio pivo iz kita ili ne, i da li je bilo psenicno ili ne, i da li je i kako uticalo otvaranje fermentora i dodavanje kvasca mozes da saznas tek za nekoliko meseci.

Mislim da je pitanje da li hoces da cekas :-)
#9017 od Sremska Piva
26 Jan 2016 21:04
Ma da sacekaj svake nedelje otvoris jednu bocu i probas pa kad ti se svidi onda navali :D Bude nekad probam noviju turu i bude ono aj popijem ja kad sam vec ja pravio, pa i nije nesto pivo pa nastavim ja da udaram po starijoj turi pa se setim za 5-10 dana o jbt vidi ti ovo pa mozda se popravilo a ono pivo extra, ja u podrumu imam 10 tura piva flasirano sigurno pa ceka da se pije :D Samo kuvam i slazem gajbe i uvek gledam najstarije da pijem ili makar dosta staro, obicno zeleno svetlo za navali je posle 3 cak i 4 ili 5 nedelja a juce sam ugledao IPA crno sto sam po receptu radio,naravno sem kvasca. imam jos nekoliko flasa, to mi stoji od Jul-a... Samo sto od toga popijem dve flase i lice mi se deformise tako se napijem pa se zato sporo trosi :P
#9019 od BravićCRO
26 Jan 2016 21:33
Ma stoji to sve sto pisete :)

Ali kazem, boja mi ne ilijeva nadu,,, prebitro, jedva zuto ... treba da bude mutno narancasto ...

Nece se ono zamutiti valjda :)

A imam 2 prozirne boce, vidim na dnu neki talog, presvijetal,,, mislim da to nije kvasac ... vise mi na dekstrozu lici,, a opet kontam,, morala se otopiti,,, a i ta boca sto sam probao, dosta je gazirana ...

A cekam jos 2 nedjelje pa cemo vidjeti ...

Prvi Export Stout-kit sto sam radio je ispao vrhunski,, nesto nevjerojatno ...
#9022 od Sremska Piva
26 Jan 2016 21:52
Mozda nisi dosta popio pa ti se pivo cini bistrim, popi malo pa ce odma da se zamuti :P
Meni onako dosta providno pivo se desilo tamo u samom pocetku kad nisam dobro samleo slad pa je i jedva alkoholno bilo pa se zato iskoristilo za kuvanje :daj-pivo: Sacekaj malo pa javi sta se desilo, a ono belo vino neznam dal si ti ili ko je spomenuo, moj experiment je uspeo jer se pivo moze popiti, ono sto mi u fermentatoru stojalo vise od 2 meseca je skroz ok a ono sto je nedelju dana vise stajalo, nije ni gazirano, bas kao malko izlapeli spricer a i jacinu ima ohohoj, verovatno se nije gaziralo od autolizacije kvasca verovatno jer je predugo stojao u fermentoru al je fino spricer pivo sa nadmasenom jacinom :P Samo neka odstoji, i jos nesto to sto je duze stajalo se ne peni a ono nedelju dana ranije sto sam flasirao, mozda 5 dana ranije, to je ok... Vidi, samo nemoj prosuti, doci cu ti ja da popijemo :beer-funnel: :beer-funnel: :beer-funnel: al ajd ako je bas sranje onda pravi lebac ili iskoristi za kuvanje

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 3 gostiju