Čekaj, pivo se kuva? Gde mogu da se informišem?
#8505 od Sremska Piva
01 Jan 2016 22:38
Eto pa javi sta je bilo. Probaj tako, pivo neces zeznuti, jedini je problem sto ti sladovina stoji 7 dana. :vops:
#8509 od BravićCRO
02 Jan 2016 11:30
sinoć sam, taman prije nekih 12h odradio to s kvascem.

Uzeo 2dcl sladovine i rastopio pekarski kvasac u njoj, te sve skupa vratio u fermentor i promjesao.

I, ne desava se nista... bit ce prosipanja ...
#8510 od BravićCRO
02 Jan 2016 11:53
taraba je napisao:Ti kvasci sto stizu uz kit su uglavnom bajati i loše skladišteni.
Koji datum stoji na kesici kvasca?


Ne znam koji je datum, nisam gledao uopce ...
#8511 od taraba
02 Jan 2016 12:38
Vidi na toj drugoj kesicu US05 što imaš.
I na kojoj temperaturi ti je fermentor trenutno?
#8512 od BravićCRO
02 Jan 2016 12:47
Fermentor mi je na konstatnih 17-18, nigdje dalje nemam konstatntu vecu temperaturu...

Ali evo, lude li nauke, vrenjaca sad šišti ko luda :))) A jest mi drago :)))

Izgleda da ce to biti na kraju pravi Hefe-Weizen :)))

US-05 rok tranjanja 1.mj.2017 ...
#8513 od Sremska Piva
02 Jan 2016 13:21
dobro je onda samo nek sisti vrenjaca, pusti to 2 nedelje najmanje, oce to da radi i 3 nedelje, videces kad se smiri vrenjaca plus par dana i onda mozes flasirati, ja cak pustim i po mesec dana u fermentatoru, nekad i duze
:zurka:
#8514 od BravićCRO
02 Jan 2016 16:18
budem, bas lijepo mjehurici idu, konstantno jednako ...

Ajd da pitam usput.

Što nam točno govori OG ? znam da je gustoca, ali sto tocno nam govori izmjereni OG ?
#8515 od taraba
02 Jan 2016 17:44
Količinu rastvorenog rećera u vodi.
Na osnovu OG i još nekih faktora (temperatura mash, vrsta kvasca koji koristimo) možemo da predvidimo FG
Na osnovu OG i FG možemo da izračunamo % alkohola.
Na osnovu % alkohola možemo da zaključimo koliko flaša od 0.5L je potrebno da se napijemo kao guzice.
:D
#8516 od Mali Bane
02 Jan 2016 17:48
Govori koja je ukupna kolicina secera u rastvoru tj. komini koju si sipao u fermentaciju. FG je gustina posle fermentacije i ona nam govori opet isto sto i OG, samo sto je manja jer su kvasci pojeli deo tih secera. Pomocu razlike izmedju OGa i FGa znamo kolicinu alkohola u pivu, jer kvasci jedu secer i proizvode alkohol, CO2 i pregrst nekih jos jedinjenja koja uticu na ukus.
#8524 od AleksandarV
03 Jan 2016 11:58
Pošto vrenjača veselo radi, slijedeća kuhanja radi sa obaveznim upisivanjem OG-a. Kako bi na kraju, kada izmjeriš FG znao koliko ima alkohola. Kakvo god pivo bude biće super (osim ako se ne inficira).

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 2 gostiju