Čekaj, pivo se kuva? Gde mogu da se informišem?
#8391 od BravićCRO
27 Dec 2015 16:31
Pozdrav ljudi,

Ovako, početnik sam, vecina zna...

Neki dan sam pretocio svoj prvi kit pack.

Pošto sam nako ntoga ima slobodan fermentor, a imao i drugi kit pack http://www.majstor-pivar.com/shop/pivo- ... wheat-beer odlucio sam i njega zavariti ...

Sve napravio kako i piše.

Sada je 22h od dodavanja kvasca, međutim, na vrenjaci nema znakova, poklopac je blago napuhnut, i voda u vrenjaci je pomaknuta prema van, znaci nije na istoj razini , ali mjehurica nema.

Temperatura tekucine prilikom dodavanja kvasca je bila 22C.

Može vaše mišljenje vezano za to što nema mjehurića, naime, kad sam prvi puta radio kit, zajebo sam s temperaturom, bila je previsoka, ali je ipak odlicno odradilo i mjehurici su u roku od 10h poceli da izlaze.

Hvala
#8392 od Mapinguarify
27 Dec 2015 16:44
Hm, koliki je fermentor? Verovatno samo nema dovoljno jakog pritiska na poklopac/vrenjaču pa kada pogledaš u nju nema mehurića.
#8393 od BravićCRO
27 Dec 2015 16:47
plasticni fermentor, onaj klasicni za pocetnike ... 30L , a u njemu je 23L tekucine trenutno ...
#8394 od raix
27 Dec 2015 16:55
Prosvetli fermentor nekom jakom lampom, bez otvaranja poklopca. Ako ima pene sve je ok. Ako nema sacekaj još 36h. Pa dodaj još kvasca.
#8397 od raix
27 Dec 2015 17:29
Istoci uzorak u menzuru i izmeri OG. Ako je isti kao i juče juri kvasac! Pre i posle istakanja dezinfikuj slavinu.
#8398 od BravićCRO
27 Dec 2015 17:34
Nigdje u naputcima mi ne piše da mjerim OG :) Tako da ga nisam ni mjerio ... mjerim ga samo kad mislim da je kraj 1.fermentacije u primarnom fermentoru ...

Koji kvasac preporucas ?
#8399 od raix
27 Dec 2015 17:45
Onda izmeri danas i za 24h.
Na linku je neko psenicno pivo, onda wb-06. Ako nema onda bilo koji npr us-05. A kolega se hvali i da sa pekarskim kvascem može pivo da se napravi.
#8400 od Sremska Piva
27 Dec 2015 17:48
Ako ti treba brzo kvasac, trk do prodavnice i stavi 80-90 grama svezeg pekarskog na tih 23 litara :bomba:
Mozda se ova ideja vecini ne svidja, ali ja radim samo sa pekarskim vec vise od 50 tura, 55... :zurka:
#8401 od BravićCRO
27 Dec 2015 18:18
@Sremska Piva

Mozes mi molim te detaljnije samo objasniti kako da to odradim ?

Mislis na kvasac koji svi imamo i kod kuce, za kruh, tijesto i ostale pizdarije ? :)

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 2 gostiju