Čekaj, pivo se kuva? Gde mogu da se informišem?
#8410 od Dzionik
27 Dec 2015 20:02
taraba je napisao:A šta se desi kad recimo napraviš mnogo dobro pivo po receptu koji nisi zapisao kao ni ostale variable tipa temperatura ukomljavanja, odnos vode i zrna, AA hmelja itd i posle hoćeš da napraviš isto pivo?
Ili ista priča, napravio si super pivo, samo bi po tvom ukusu falilo malkice nečega (arome hmelja, roast-a, karamele, štagod) i planiraš u sledećoj turi da ispraviš to?


E dal postoji najbolje pivo!?!? ma nije mi žao i ako ispadne lošije od predhodnog opet je dobro. Negde u dnu mozga ostane to iskustvo koje nekako pomogne da se uvek napravi bolje, retko lošije pivo. Nekad sam pisao sve pa i primedbe tipa ovo nije ili jeste valjalo, samo sam se jednom setio da ih pogledam i to više zato što sam proletos kada sam počeo opet da kuvam rešio da napravim malo reda pa naišao na stare zabeleške.

Valjda sam se zasitio merenja, crtanja....ceo život to radim i smučilo mi se valjda. Sada skoro da ne uzimam metar u ruke ni kada pravim neku mašinu ili parče nameštaja, bez ikakvog crteža skice...jednostavno previše ideja u glavi, kad bi sve stavio na papir ne bih to nikad pogledao ili bi bilo neupotrebljivo. Počnem sa nekog kraja pa dokle stignem. Svestan sam da je to ponekad teži način ali ne mogu si pomoći:-)
#8415 od Sremska Piva
27 Dec 2015 21:07
Svaka cast, bas je dobar osecaj da i mene neko razume :start:
A uostalom zasto bi pravio isto pivo ? Nisam ti ja da radim po shablonu, ovako svaka tura ispande drugacije pa se tako vise vrsta piva i proba :daj-pivo: A ako pravim uvek isto, sta cu da pijem isto pivo ceo zivot ? Ce me smori :roll: To je isto kao kod komercijalnih stvari, sve isto, a kada je handmade ili homemade [kucna varijanta] onda mora biti drugacije. Ko god da se komercializovao, tako se i kvalitet komercializovao, a ako je domace, pa ne moze biti isto... To je prava char u domacem pivu. A meni se jos nije desilo da sam prosuo turu. Svaka tura ima svoju charoliju bas zbog razlicitih ukusa :zurka:
Poslednji put menjao Sremska Piva dana 27 Dec 2015 21:28, izmenjena samo jedanput
#8416 od Sava
27 Dec 2015 21:21
Meni se isto desi da je neka flasa neobicnija, ali u fazonu vise ukusa hmelja, a ne da je lose. Kontam da pivo u fermentoru nije homogena smesa, i da pivo prvi vrhu i pri dnu nije istog ukusa. Po mom misljenju, pivo treba blago da se promesa pre flasiranja, ne previse, makar pri dodavanju dekstroze. Ja isto ne koristim sekundar. Kontam da se pri prebacivanju u sekundar sve to lepo izmesa i bude super.

Ja flase pri dnu obicno obelezim i one nikada nemaju neki veci problem u ukusu, samo imaju vise taloga.

Ono sto sam primetio je da manje flase imaju bolji ukus od vecih flasa, ali mozda je to u glavi :)
#8417 od Sremska Piva
27 Dec 2015 21:34
Ne i ja sam primetio, cokoladno pivo u 0.5 zajecarsko ambalazi je imalo drugacijeg ukusa od mojih standard 1L Knjaza.Drugaciji ne kazem losiji, vise je bilo mozda cak i boljeg ukusa samo sto je problem da me jako smara da perem duplo tolko flasha da bi bilo 0.5... Bolje su mi litarske a pivo je isto super i u njima. Al to je bilo davno, sad mi vec pivo ispada preterano i u 1L flashama :) A imas pravo i sa mesanjem, po meni je to jedini logican odgovor za moje pitanje vezano za ovu temu. Predugo mi stoji u primarnom 4-5 nedelja naravno da nece biti isto kad istocim prvu litru kao 35-u... Ali ja kapiram da je 4-5 nedelja u fermentatoru najbolje e sad ako malo varira u ukusu, pa zato je domace kucno craft :zurka:
#8423 od Mapinguarify
28 Dec 2015 00:16
To o čemu pričaš je razlika između odležavanja u staklu i plastici. I naravno da je bolje u staklu.
Ako imaš dva fermentora pri dodavanju šećera (bottling bucket) prelij iz jednog fermentora u drugi. Bistrije je pivo, dobro se gazira, i izbegavaju si bilo kakve razlike između flaše sa dna i flaše sa vrha.
#8424 od Dzionik
28 Dec 2015 09:53
Sigurno nije mislio na plastiku...
Da li je bolje pretakati iz fermentora samo zbog flaširanja je pitanje. Ima razloga za kao što kažeš ali ima i protiv, oksidacija i rizik kontaminacije.
Sremac meni se desilo da sam prosuo turu, puko mi termometar na pola sladjenja:-) ali ipak nisam bacio, pojela živina...
Voleo bih da probam tvoje pivo sa pekarskim kvascom, ali se slažem sa ostalima da treba da probaš sa pivskim. Oni daju dobre šmekove i svaki je drugačiji, vredi poigrati se sa time. Ja koristim već ko zna koju generaciju kvasca koje čuvam u tegli u frižideru. Ne ispiram ga, samo malo promućkam trop posle flaširanja i sipam u tegle. Ispadne taman za dve tegle. Posle nekog vremena se to tako lepo nataloži da možeš tačno da odliješ pivo sa površine zatim kvasac u novu turu slada i nakraju ostane mešavina tropa i kvasca, opet interesantno za živinu.
Ispada da te ni ja ne razumem:-) ne sekiraj se ni mene niko ne razume:-)
#8444 od Sremska Piva
29 Dec 2015 00:14
ma u staklene flase flasiram, one on milets knjaza 1L. Pokrao sam fabrici oko 35 gajbi ali ja sam platio za to tako da me boli :P
E pa sad ako me ipak niko ne razume, ali je u planu da probam sa pivskim kvascem ako mi neko da ili cu platim za kvasac, ali necu onaj americki i ta s^^nja :bomba:
#8448 od Mali Bane
29 Dec 2015 03:00
Nema u ovoj prici GMO kvasaca ni u naznakama. Ako sada krenem da serem o metodama ekstrakcije i selekcije do jutra cu kenjati a spava mi se xD
Sto se tice tih kvasaca o kojima ti pricaju oni su Francuski, a kad se kaze da je kvasac americkog tipa to znaci da fermentise cisto, sa minimumom estara, fenola i ostalih specificnih (ima ih ja mislim 300nak) ukusa koji se vezuju za kvasce. Nemoj se stideti da probas. Kao sto ima kvasaca koji su poreklom iz belgije (imaju neku svoju specificnost i koristili su se na tom prostoru pa su ih odatle ekstrahovali kao ciste kulture) tako ima i engleskih, americkih, lager raznih varijanti, hibrida itd...nema tu nicega od tih losih stvari koje ti izbegavas :)

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 3 gostiju